母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb住左3個月醫院, 返左黎屋企3個WK, 一路KEEP住泵奶, 個冰箱依家爆晒啦... 點算好呀??
有無有經驗的媽媽可以幫手呀~

男爵府

無...BB飲唔哂就用黎沖涼

子爵府

將新鮮泵出奶既奶比 bb 飲 , 有多先做冰奶 , 將凍格越舊既奶攞嚟沖涼 ~

大宅

你就好啦

大宅

依家唯有係咁做.... >< 但D奶未過期... 好內痛, 我又怕遲D唔夠奶比佢食.... 依家一日泵奶共有 30安, 所以有諗過好唔好買個冰櫃...

原帖由 Rachel-mi 於 10-12-6 13:54 發表
將新鮮泵出奶既奶比 bb 飲 , 有多先做冰奶 , 將凍格越舊既奶攞嚟沖涼 ~

大宅

我唔算係多奶架, 只係因為BB住左3個月醫院, 頭1個月仲未食到奶, 所以先可以迫爆個冰箱咋... 之前因為停電, 巳經無左100支奶~ BB返左屋企, 我轉晒用冰袋放奶, 衣家個冰箱開始放唔落啦~

原帖由 musicboxjoanne 於 10-12-6 18:08 發表
你就好啦

大宅

其實老公OFFICE仲可以放的, 但係我好擔心運送問題, 一程羅返公司, 到要用時, 又要一程羅返黎屋企, 好擔心會令到D奶有問題....

別墅

Have to same problem too, am thinking of buying a second-hand fridge for short term usage. I also thought of storing in my friends' place who live nearby, but in case there is suspension of electricity in their estate, that it would be pretty troublesome. I also considered taking it back to the office's fridge, transportation is also a problem too even though I can transport it via a hand carry freezer, but it doesn't guarantee that the milk won't melt.

I am actually looking for a mini freezer, like the one to store Haazen-Dazs ice-cream in those Club Houses, but can't find it for rent or for sell.

原帖由 JWCBB 於 10-12-6 20:40 發表
其實老公OFFICE仲可以放的, 但係我好擔心運送問題, 一程羅返公司, 到要用時, 又要一程羅返黎屋企, 好擔心會令到D奶有問題....

子爵府

原帖由 JWCBB 於 10-12-6 20:37 發表
依家唯有係咁做.... >< 但D奶未過期... 好內痛, 我又怕遲D唔夠奶比佢食.... 依家一日泵奶共有 30安, 所以有諗過好唔好買個冰櫃...

你個 b 有幾大呀 ? 一日食幾多安呀 ?

如果你每日泵到 30 安 , 係咪都足夠佢一日食呀 ? 如果係 , 即刻宜家都唔駛用冰奶啦 , right ?

你係全職媽媽 ? 如果你係驚遲吓少咗奶 , 頂多每日咪拎一兩包冰奶比 bb 飲 , 段估唔會完全無奶啩 !!

到 bb 有六個月大 , 佢開始食糊仔 , 食奶次數又可以減少一次 , 如果你 keep 住有奶比佢 , 根本就唔駛用到冰奶 , 你真係唔駛擔心太多 !

以我自己 , 返工前都 keep 住二三十包冰奶 , 但真係拎嚟飲就真係好少 , 我估有十包左右啦 , 到 bb 四個月 , 我直頭拎 d 冰奶比佢沖涼 , 儲備已減少到得十包之內 , 計計吓 , 真係唔駛 keep 咁多 !

到宜家佢食粥仔 , 我直頭唔駛主動 keep 冰奶 , 係 d 奶有多出嚟 , 新鮮奶都沖唔切涼 ~

別墅

Like to know if bb need to use clean water to wash after taking the "mama milk bath"? ( Coz I have some old stock that stored for around 2 mths... )
THX!

子爵府

原帖由 KaliB 於 10-12-7 13:30 發表
Like to know if bb need to use clean water to wash after taking the "mama milk bath"? ( Coz I have some old stock that stored for around 2 mths... )
THX!

唔駛再過清水 !

別墅

我都有呢個問題,初初都唔捨得用奶沖涼,但冰奶實在用唔著,所以都算喇,而家就快雪奶都太多。
好唔好留d日後開米糊用?

子爵府

原帖由 daizz 於 10-12-7 18:48 發表
我都有呢個問題,初初都唔捨得用奶沖涼,但冰奶實在用唔著,所以都算喇,而家就快雪奶都太多。
好唔好留d日後開米糊用?

第時開米糊再泵啦 , d 奶放得越耐 , 營養會越少架 ~

男爵府

冰奶我有用喎, 用一包舊, 冰一包新, 有D真係好舊既, 我就會同BB沖涼囉.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊