婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原因是我表妹要問我地借錢交咗入院費先,不過我無咁多在 A/C , 上星期 4 入咗定期. 咁我老公就問我 62 啦, 叫佢拿住過來先,今日比返佢啦.點知我 62 問信唔信得過之類既說話啦.咁我老公話算啦. 私家醫院有 VISA 同 MASTER 既.. 唔使 62 幫手.
點知夜晚我 62 同99打電話比我同我講. D 錢借比人果個人信唔信得過呀. 老實講,果個係你表妹, 又唔係我地這邊 D 人, 你又嫁咗過來......
聽到咁我已經即刻講,果個係我表妹.人地老公同 99 做生意. 有幾間鋪頭在深圳.因為今次我表妹落來太急. 佢已經 4-5 個月,差 D 過唔到關,咁唔係叫佢返去再過來呀..
我 62 照講.咁佢始終係你果邊 D 人,你知啦. 4 萬元都唔係小野,你地比人呃咗錢都心痛呀.
我講 : D 錢我可以比反你個仔. 明日我即刻去拿錢比佢.
62 講 : 佢始終係你果邊 D 人,都唔知信唔信得過既. D錢係你地 2 個儲既.我已經火都來埋 : D 錢係我一個人儲既,你個仔結婚到現在一分錢都無比過我.
62 講 : 咁你地結咗婚 , 邊個比人呃都心痛呀.
我話 :我表妹在住在我屋企對面.要追都知在邊追,你放心.
邊有人咁自私呀...

侯爵府

好媽媽勳章

I get the same question as your 62.....

Your 表妹 is not HK people. 表妹落來 HK for checking and 交入院費 (佢已經 4-5 個月)
However, she haven't got any $........ (sorry, I dont' believe her.......)

She lives in mainland China. She should know that in hospital (in mainland China), 'no $ no talk'.
Then, why she didn't take $ with her if she want to 交入院費 ????????

人地老公同 99 做生意. 有幾間鋪頭在深圳
=> she should ask her 99 or husband to send the $ to her, but not borrow from you!!!!!!!

If I was you, I won't 借錢 ........

原帖由 yuuki 於 10-12-7 11:09 發表
原因是我表妹要問我地借錢交咗入院費先,不過我無咁多在 A/C , 上星期 4 入咗定期. 咁我老公就問我 62 啦, 叫佢拿住過來先,今日比返佢啦.點知我 62 問信唔信得過之類既說話啦.咁我老公話算啦. 私家醫院有 VISA 同 MAS ...

複式洋房

佢有問過我使唔使帶錢落來,係我話唔使帶既.因為我根本唔知大陸人來 HK 生仔既程序.

而且佢落來太急啦..

佢地只係用通行証落來.返去之後又要去簽証.

侯爵府

好媽媽勳章

Then, you should told your 62 that =>佢有問過我使唔使帶錢落來,係我話唔使帶既

原帖由 yuuki 於 10-12-7 12:37 發表
佢有問過我使唔使帶錢落來,係我話唔使帶既.因為我根本唔知大陸人來 HK 生仔既程序.

而且佢落來太急啦..

佢地只係用通行証落來.返去之後又要去簽証. ...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁嬲住
我覺得個原因係之前聽得太多人落黎生,但又走數
就咁你62咪驚會唔會咁
其實你同佢解釋番就無LA野.

男爵府

唔洗咁勞氣. 你 62,99 唔識你果邊既人. 而且,老人家不嬲睇$$$$ 睇很重. 舊年,男家果面有大陸表哥既太太來香港生. 第一次帶左兩萬. 第二次帶左五萬 ( st.paul 醫院埋單 四萬五) st.paul 收deposit 係本票. 唔可以簽vista /master.
最低能係姑9 幫手安排入院,介紹婦科醫生... ...入院報既地址係'我屋企'. 原因係. 我租樓住. 萬一有事有意外. 有警察到訪. 係來我屋企. 唔係去佢地屋企.....
我媽媽知道都有d 擔心.. 光明磊落,點解唔用姑9 or 99 屋企地址. 要用我屋企地址 ?!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 7# kmmum 的文章

乜你姑9 咁賤格既....

關租唔租樓住咩事?
若有鑊要狽,租樓住 就可以無罪釋放?
或者 你地 "著草"...?

佢真係擺左自己 細佬上枱ja wo
真係 "一家人" 囉...
又唔見佢 抽獎填你地 地址!?!?

最後妳同c6 有冇同佢地反
枱?

我好憎呢d 人...借錢、可能有鑊, 就用人地 地址.....除左"賤格", 諗唔到其他字形容 (sorry)
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

男爵府

育兒性格勳章

回覆 3# yuuki 的文章 (不喜勿插)

樓主, 你唔怪得妳 62 99

雖然, 妳62 係咁講 "妳果邊d 人"....說話上又真係 好難聽 .... (不過說真, 中國人的親戚裙帶關係, 又真係 親疏有別, even 結左婚係"一家人", 但心態上多數只當 男/女襯家 係ga ja..."表親" 果d..真係感覺上好 疏囉...(對襯家而言))

恕我直言,我覺得,成件事,樓主 有d 位...做得太天真太傻.... & 旁人睇, 又真係好多疑點...

樓上都有sister 話, 你表妹從內地 落HK 生....有乜理由唔知 要 帶錢??? 內地醫院文化 比香港 更重視錢,& ....入院wo checking, 唔通真係比你 免費 入.... 呢個位,真係有點講唔通....。 難免比6299 感覺, 會否 "有人想縮數".... ( 我只係 從6299 可能的角度想~)

唔知 程序? 呢個唔係理由...
咁多內地婦女 落黎HK 生....
妳表妹唔識可以問, 可以上網查!
再唔係,她可以叫她夫家果邊查...
而妳 在HK, 亦可以 幫佢查.....上來bk 問都ok la!!
---> 我好想知,點解你會覺得唔駛帶錢落黎???

(呢個已經係 ...常理問題...=.=)

& ..yup, 唔夠錢, 無錢...應該係問自己娘家 & 夫家借, 唔係問表姐....
even 無..... 碌住卡先得唔得?
(& 呢一切, 係你表妹 預備充唔充足問題...與人無尤...)

若要問到 "表姊"借...基於上述理由, 真係講唔通...

好喇....
去到你果part..... 你話你d 錢 定左期,借唔到比 佢...
於是 就問老公借...
then 連你 老公又無?
所以要問 6299...?

比著我係你6299,我都會覺得.....mouth:
(在6299 角度,係 "連家嫂自己 唔肯出,個囝又唔肯出,要我地出!?!? why??? 依家只係 家嫂個"表妹"要生ja wo.... )

& 說真一句... (得罪講句)
內地婦女 來港產子,無可否認是一個敏感topic,亦...太多不愉快事件和news....(我唔知你本身係內地人定HK人,不喜勿插),你話偏見又好 點都好......依家 妳表妹要黎生,自己又"無帶錢" (OR 你叫佢唔駛帶) ---> 6299 覺得 懷疑,係人之常情囉......

已經唔關 "斷六親"事....coz...若真係你自己錢,你出,唔經你 男家.....無人會話你。但依家正正 你同c6 走去"惹" 到6299...... so.....

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

借錢比親戚真係預左佢唔還,
太多呢d 例子,你62 小人之心都好正常。

複式洋房

本身我係 hk 人, 如果我係大陸人,我都知點
做.
我一直以為 d 大陸人好難先可以搞到來 hk 生仔. 原來真係有錢就可以.唉~
我老公係佢唔想走來走去, 我老爺在附近可以交咗錢先. 而且其實可以夜晚比返佢呀.點知佢就咁講.
講真,佢地唔係這件事,本身都成日係咁講.
可能係因為我地唔比個仔佢地湊啦. 而且我 99 仲要在我媽面前問我媽 . "喂,你比 d 咪佢 (我) 食 ?" 真係一d 禮貌都無.
你嫁咗過來呀啦.唔好成日返去你外家啦.

複式洋房

原帖由 麟媽媽 於 10-12-7 15:51 發表
借錢比親戚真係預左佢唔還,
太多呢d 例子,你62 小人之心都好正常。

sister , 我可以話你知,我 62 同99 只係小人我外家. 佢成日覺得佢地屋企 d 人好有錢..(佢地係潮洲人) .
我老公有個表姐,在潮洲開咗間紗廠. 不過佢地鄉下 d 地係一 块块買呀. 唔多值錢呀..
佢地兩個既心態佢地果邊 d 人有錢,我果邊 d 親戚無錢.
佢地仲要成日招待佢地果 d 潮洲親戚來 hk 住, 次次都打電話叫我請假陪佢 d親戚去這度去果度.
我老公話佢地,我要返工唔可以成日請假. 佢地話 : 佢又唔使養你,無咗份工咪算囉..

男爵府

育兒性格勳章

回覆 12# yuuki 的文章

原來係潮洲人....

潮洲人一向睇唔起女人ga...算罷la....

(所以話, 你62 果句 "妳果邊d 人"..@@ 我都奇怪點解可以講咁多次... 仲可以咁唔客氣...)

....算數la....
總之, 錢銀上, 真係唔好"惹"到6299....不然真係家無寧日...老人家對呢d 真係好敏感, 仲要"潮洲人"

& 我估你c6 都傻傻下.....以為自己老豆 抵得諗...點知...

複式洋房

[quote]原帖由 jesuslovesyou 於 10-12-7 16:56 發表
原來係潮洲人....

潮洲人一向睇唔起女人ga...算罷la....

(所以話, 你62 果句 "妳果邊d 人"..@@ 我都奇怪點解可以講咁多次... 仲可以咁唔客氣...)

....算數la....

你講得無錯.
係我 C6 傻傻下以為佢老豆會抵得諗.
所以琴晚我 99 打電話來比佢,可能又想講. 我個 C6 都唔聽佢想已經 CUT 佢線.
同埋我62同99係比較鍚我叔仔呀.
佢地 2 個成日講 ,阿細佬古惑, 心頭高.不過佢係叻仔... (所以拿咗佢地 30幾萬炒股票,炒X咗,無錢還,仲要返大陸唔返 HK) 都仲係叻仔.
我 C6 老老實實唔會發達,個人好蠢..
有時我都問我老公,究竟佢係唔係我 62 同99 生. 點解可以咁同人地講佢..

男爵府

育兒性格勳章

回覆 14# yuuki 的文章

6299 偏心某一個仔女....@@ 呢d 真係無得講, 算la~~ & 果d 係6299 甘心自己比錢 自己個仔 去 "敗" 嘛.....

總之, 問親戚借錢, 呢d 長久以來都是 敏感topic.....可免則免..仲要問涉及6299, 真係 大忌呢....

@@ 咁你地借左比表妹未呀? 佢又幾時還??

複式洋房

原帖由 jesuslovesyou 於 10-12-7 17:18 發表
6299 偏心某一個仔女....@@ 呢d 真係無得講, 算la~~ & 果d 係6299 甘心自己比錢 自己個仔 去 "敗" 嘛.....

總之, 問親戚借錢, 呢d 長久以來都是 敏感topic.....可免則免..仲要問涉及6299, 真係 大忌呢....

@@ 咁你 ...

我借咗比佢. 佢下個月落來產檢比返我.

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

樓主....既然你都一早知你6299唔好惹
當初就咪鬼撩佢地啦

佢地都分得咁清楚....
你仲想佢地當你係自己人
唔好發夢喇
咩叫唔駛養你..無左份工就算?
佢地都痴痴地GE
到時無左份工..你C6養你
咪又係俾說話你聽
話你嫁過黎呃飲呃食仲死
佢地咁有錢...既然你係死窮鬼
以後就少D來往喇...
話怕驚俾人話"痴"金糠啦:;pppp:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔知你6299為人,但在這件事上,我覺得佢地無做錯...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 yuuki 於 10-12-7 16:19 發表

sister , 我可以話你知,我 62 同99 只係小人我外家. 佢成日覺得佢地屋企 d 人好有錢..(佢地係潮洲人) .
我老公有個表姐,在潮洲開咗間紗廠. 不過佢地鄉下 d 地係一 块块買呀. 唔多值錢呀..
佢地兩個既心態佢地果邊 ...

既然你6299一向都咁諗, 你就米鬼俾位佢入啦. 而家正正就係你外家嘅人(包括你)冇錢, 要問佢地借.

複式洋房

希望妳下個月收得返d錢啦....我都唔抱太高期望......sorry 唔係想話妳屋企人, 但係真係對內地部份人仕無乜信心!! 我自己屋企人都比d大陸所謂親戚厄咗好多次錢.....

首頁

尾頁

跳至