論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問各位, 我個姐姐下午時份, 留低2個小朋友(一個7歲, 一個6個月)喺屋企, 佢話佢去咗我住嗰層樓個垃圾房去掉垃圾(AROUND 10MIN.) 咁算唔算嚴重犯錯呀??? 佢今日去勞工署, 佢都堅持話唔係好嚴重喎, 仲話我有IP CAM睇到, 頂........浪費我D時間要同佢去法庭, 好煩呀!!!!!!!!!!!!

子爵府

駛鬼同佢講
直接同個官講:
任何意外嘅發生,半 min 都厭多

男爵府

咁嘅情況覺得無問題, 除非佢去左好耐, 或無帶鎖匙, 或你叫左佢唔好係無大人係屋企昤出掉垃圾但佢屢叫唔聽, 或屋企煮緊嘢, 咁你complain 佢成功機會大啲.

子爵府

原帖由 3509 於 10-12-7 13:36 發表
咁嘅情況覺得無問題, 除非佢去左好耐, 或無帶鎖匙, 或你叫左佢唔好係無大人係屋企昤出掉垃圾但佢屢叫唔聽, 或屋企煮緊嘢, 咁你complain 佢成功機會大啲. ...

HA!

This is common sense wor
is it not applied to maid ?mouth:

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 HoMaMa2010 於 10-12-7 12:40 發表
想問問各位, 我個姐姐下午時份, 留低2個小朋友(一個7歲, 一個6個月)喺屋企, 佢話佢去咗我住嗰層樓個垃圾房去掉垃圾(AROUND 10MIN.) 咁算唔算嚴重犯錯呀??? 佢今日去勞工署, 佢都堅持話唔係好嚴重喎, 仲話我有IP CAM ...

去住嗰層樓個垃圾房去掉垃圾... 要成 10 分鐘

你有證據佢出咗去成 10 分鐘

別墅

why去勞工署, should be 去社會福利署make record, wanning 佢疏忽照顧.

別墅

file report at police and fry her without one month notice money.

Can we go out for some time during office hour??

There is law in hk, u cannot abandon your child alone at home even you are their mother. I cant see why this is not serious, dont trust those tel people too much, go to police and file report and sue her first

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果有証明佢留低成10mins,當然嚴重啦,10mins已可發生嚴重意外。

子爵府

當年我工人都係o甘,自己在家看電視,我個仔(6嵗)自己一個人走咗落公園半個鐘頭,有鄰居看到同我講返我先知道。

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 i_love_miffy 於 10-12-7 19:31 發表
當年我工人都係o甘,自己在家看電視,我個仔(6嵗)自己一個人走咗落公園半個鐘頭,有鄰居看到同我講返我先知道。

吓,咁離譜?

複式洋房

回覆 4# simb 的文章

我已經炒咗佢, 冇俾一個月代通知金佢, 佢去咗勞工署報話我冇俾佢, 今日大家去咗勞工署, 佢都認咗留底咗我2個女喺屋企出去掉垃圾, 不過佢話佢覺得呢樣唔係嚴重過失, 我應該要賠返一個月俾佢喎, 而家等緊下次上法庭, 但係我唔明白, 明明係佢錯, 佢都認, WHY仲要搞到上法庭咁煩, 都唔知佢諗咩?

洋房

原帖由 simb 於 10-12-7 17:41 發表
file report at police and fry her without one month notice money.

Can we go out for some time during office hour??

There is law in hk, u cannot abandon your child alone at home even you are their m ...

同意!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對同意呀
原帖由 bbfish1992 於 10-12-7 12:49 發表
駛鬼同佢講
直接同個官講:
任何意外嘅發生,半 min 都厭多

複式洋房

原帖由 HoMaMa2010 於 10-12-7 22:45 發表
我已經炒咗佢, 冇俾一個月代通知金佢, 佢去咗勞工署報話我冇俾佢, 今日大家去咗勞工署, 佢都認咗留底咗我2個女喺屋企出去掉垃圾, 不過佢話佢覺得呢樣唔係嚴重過失, 我應該要賠返一個月俾佢喎, 而家等緊下次上法庭, ...

Becos she still dun think it is serious mistakes law! So it is absolutely rite ti fire her without any payment!

別墅

I encounter the same situation as u now. May I know how wa the result of the court case? Urgent!

大宅

引用:我已經炒咗佢,+冇俾一個月代通知金佢,+佢去

原帖由 HoMaMa2010 於 10-12-07 發表
我已經炒咗佢, 冇俾一個月代通知金佢, 佢去咗勞工署報話我冇俾佢, 今日大家去咗勞工署, 佢都認咗留底咗我2 ...
妳有冇証據証明佢去成10mins? 如果無,佢會唔會話出一出去放完垃圾返來?如果佢咁講,咁又真係唔嚴重,只可先出warning letter,再犯才可唔補錢炒。所以樓主要有証據,佢實死口唔認去咗咁耐!

男爵府

獨留兒童在家

呢個絕對係疏忽照顧。 如果係父母, 會被人拉。 勞工處唔係咁樣um住個良心ar.上勞資都唔好屈服。 佢有咩理由要去十分鐘先, 我個人來講佢係擅離職守, 違背僱主對佢的信任。不過你解僱信有冇寫低呢單野先。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Orionmum 發表於 11-9-19 22:45
妳有冇証據証明佢去成10mins? 如果無,佢會唔會話出一出去放完垃圾返來?如果佢咁講,咁又真係唔嚴重,只可 ...
再犯都係要補,除非上到庭個官話係嚴重過失先可以唔駛補,唔係僱主話架.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

首頁

尾頁

跳至