自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我個女自9月返學, 每個月至少病2次, 仲要試過因流感而燒到 41度. 11月只返了5天學 (連校車交了 $4000). 佢真係好弱, 因為返下午, 更加沒有午睡 (由細開始已習慣了), 所以真係病到我又怕佢又怕.

加上家中還有BB, 也因為姐姐的傳染而病了很久, 醫生都話要隔離她們, 但點隔呀 ?

個女好鬼喜歡返學, 若唔返學又擔心佢在家好悶,

真係十五十六, 點好呢 ?

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 bluebluesky 於 10-12-7 14:34 發表
我個女自9月返學, 每個月至少病2次, 仲要試過因流感而燒到 41度. 11月只返了5天學 (連校車交了 $4000). 佢真係好弱, 因為返下午, 更加沒有午睡 (由細開始已習慣了), 所以真係病到我又怕佢又怕.

加上家中還有BB, 也 ...

如果經濟許可佢又喜歡返學好過留起屋企....我個B 11月都係返得個半個月....返FULL DAY....始終都要比佢習慣下多細菌既地方....多D同佢室外活動好過拉.....

大宅

好媽媽勳章

但係細妹說好易再比佢傳染到, 我又唔想細妹咁細個要常吃藥....

原帖由 SAGO 於 10-12-7 14:50 發表

如果經濟許可佢又喜歡返學好過留起屋企....我個B 11月都係返得個半個月....返FULL DAY....始終都要比佢習慣下多細菌既地方....多D同佢室外活動好過拉..... ...

男爵府

佢肯5肯戴口罩先? 戴口罩返學LA~ 冇咁易中招KA~

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

個囡咁鐘意返, 你就俾佢返啦~~
舊年我個囡都病到嚇死人, 今年都仲病緊~
呢0的事點都要經歷, 早早適應好過~~

大宅

好媽媽勳章

如果係我就唔比, 小朋友病, 大人又辛苦佢又辛苦, 我寧願拎呢筆錢同佢報興趣班好過, 一星期1-2日, 起碼冇咁大機會病掛?! 等佢大個d抵抗力好d再讀k1都未遲啦

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

阿囡終有一日要返學o架, 對住咁多老師同學, 一定都會接觸到細菌, 佢病就係建立緊自己o既抵抗力, 所以唔返學都冇用, 呢幾年仲細, 係會病多D, 大d就冇咁多病o架啦.

珍珠宮

環保接龍勳章

我大女N班時個個月都病, 到E+阿仔返左2個月N班都未停過睇醫生, 我都會俾阿囝返學, 因為返學阿囝好開心又學到野, 病係累積抗體, 等返K1唔駛成日病.
仲有我記得大女返左大約6個月之後就好D.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非你有合適人選照顧小朋友...
否則個人絶對贊成比小朋友讀n1...坦白講,的確係容易生病,但小朋友會學習到自理能力,亦會容易適應群体生活,我相信呢d野,靠毎星期返一,兩日playgroup是不會學得到...

再講,一個三歲讀k1的小朋友,跟一個兩歲左右的n1小朋友比較,個人覺得相差根本不遠,只要一返學,一定會相對容易生病...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對贊同你的睇法
原帖由 gracelam 於 10-12-7 15:23 發表
我大女N班時個個月都病, 到E+阿仔返左2個月N班都未停過睇醫生, 我都會俾阿囝返學, 因為返學阿囝好開心又學到野, 病係累積抗體, 等返K1唔駛成日病.
仲有我記得大女返左大約6個月之後就好D. ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔返n1時,細仔係啱啱出世,大仔又係個個月都病(未返學之前無病過乜滯),有時都會惹到俾細仔,仲搞到要入院,唯有平時大仔放學後要洗乾淨d手先好同細佬玩,如果大仔病就唔好行埋bb床,同埋大人都要成日洗手。
而家大仔K1,明顯病少咗(touchwood),細佬都係(touchwood again)。

階段黎既,要睇得開。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

醒目開學勳章

俾, 好過屋企watch TV ~~

大宅

好媽媽勳章

我就係找不到合適的playgroup比佢, 所以擔心佢在家會冇野做....

原帖由 wcpcelia 於 10-12-7 15:25 發表
除非你有合適人選照顧小朋友...
否則個人絶對贊成比小朋友讀n1...坦白講,的確係容易生病,但小朋友會學習到自理能力,亦會容易適應群体生活,我相信呢d野,靠毎星期返一,兩日playgroup是不會學得到...

再講,一個三歲讀k ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

返n班預左頭幾個月睇醫生多過返學,過左就冇事,我囝頭2個月都係甘1星期都係返1~2日,我比佢帶口罩之後成2個月都冇病過,你依家唔比佢返,k1返都一樣,不如早d比小朋友識應下~

民房

難得個女肯返學,
梗係比佢返啦,
遲些要返k1都係要接觸好多同學架,
早d適應重好.
我個仔返n1喊左2個月,
我都好肉赤, 但佢係屋企無所事事,
真係返學好過啦.

雲母殿

小朋友在幼兒園的體驗,一定比PLAYGROUP為多的...
原帖由 bluebluesky 於 10-12-7 16:28 發表
我就係找不到合適的playgroup比佢, 所以擔心佢在家會冇野做....

大宅

原帖由 潁言媽咪 於 10-12-7 15:12 發表
如果係我就唔比, 小朋友病, 大人又辛苦佢又辛苦, 我寧願拎呢筆錢同佢報興趣班好過, 一星期1-2日, 起碼冇咁大機會病掛?! 等佢大個d抵抗力好d再讀k1都未遲啦 ...

totally agree! 我仔返n病到7彩.停左,k1先再返,ok wor!病少左好多.

大宅

好媽媽勳章

我昨夜同老公講大家的意見,佢話個女好勁黑眼圈, 小朋友要瞓多d, 加上唔想細妹常吃藥, 所以想唔比佢返..

唔知大家點睇呢...

大宅

鐘意柚佢返啦, 個個小朋友第一年返學一定好多病痛架, 但慢慢會習慣, 我女而家k2, 今年未sick leave過, 最重要係作病時帶口罩咁就好好多架啦!

原帖由 bluebluesky 於 10-12-7 14:34 發表

加上家中還有BB, 也 ...

大宅

我覺得唔返好D, 因為細妹條命仔緊要D, 冇理由為咗阿哥/家姐ge享樂同學習而犧牲細妹ge健康, 小朋友真係唔識衞生, 可能讀緊個間幼兒園搞衞生唔掂, 同學仔又唔自律, 病多咗唔出奇。咁細個練咩免疫力呀, 傻ge, d人講就好聽, 小朋友病咗定咩咗邊個可憐你? 有乜事咪又係父母辛苦, 咪玩啦, 等兩個都大d先返K啦。唔返學可以自學住先, 買d練習做下, 間中返下興趣班先啦。

首頁

尾頁

跳至