母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb出世開始一直都係埋身同奶瓶都飲, 一直冇咩問題, 飲得都好多, 奶樽係用開dr brown's, 而家已經11wks, 全人奶.
但我係在職mama, 返o左工2wks, 我返o左工就工人餵, 我放工就埋身餵, 但發覺佢daytime扭計多o左, 奶瓶餵飲奶又成日飲剩, 仲越剩越多, 工人話bb想瞓覺唔想飲... 咁我諗可能個奶咀太細啦, 上星期叫工人換level 2咀, 放工番黎佢就話bb唔飲level2, 佢自己轉番level1就ok...
但我同老公就諗住weekends工人放假時我o地再試level2咀啦, 15 mins已經飲o左200ml, 試o左幾餐都冇問題... 咁之後o個日試 o左一次俾工人睇就叫佢星期一用level2咀, 點知番到去發覺又嘔又唔飲, 但埋身就冇問題, 飲飽就瞓...
如是者昨日都係咁... 飲得2-3安... 但返去埋身食o左半個鐘都唔想停...
跟住我覺得好奇怪, 開始懷疑bb唔鐘意奶樽, 於是等佢再少少肚餓時做實驗, 用樽+level2咀餵佢, 完全唔食!!! 不停頂番個樽出黎!!! 一滴都唔想飲咁!! 跟住我轉level1咀再試, 一樣係唔食!!! 即係唔關個咀事啦... 我試o左半個鐘佢都唔食!
我唔忿氣抱o左佢入房試埋身... 佢就食到唔想停...
跟住我即刻叫老公夜晚早d返屋企, 叫佢再試用樽餵, 都係唔食, 喊, 然後嘔~
咁我o地就唔理佢, 但佢隔一陣又扭肚餓, 老公就教訓佢, 話佢咁曳就以後都冇得埋身飲奶... 話完佢一輪先乖乖地飲番支奶...
其實我懷疑係工人daytime餵時"俗"親bb, 令bb突然咁唔鐘意飲樽lor...
咁點算呢? 我又冇可能唔返工餵佢wor... 點先可以令bb鐘意番奶樽呢? 老公話如果bb唔改善就以後都唔埋身, 等佢冇得揀.... 但我又唔想放棄埋身餵佢o既相處時間....
有冇人可以幫我呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我同你既case一樣, 又係日抖工人餵就唔肯食, 開頭食到4-5oz, 家下食得2-3oz, 我本來買左nuk同chuchu樽, 開初兩隻都肯食, 最近唔肯食nuk咀, chuchu還好少少, 可能chuchu咀話晒都似nipple掛, 勁扭計, 我都唔知點搞....
放下自在

別墅

咁chuchu咀fit到dr brown's 樽嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊