跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔係聖文嘉幼兒園讀緊N 班, 其實之前就一心諗住近近地比佢讀N..等佢適應下...今年幫阿仔報了好幾間幼稚園..現在都唔知點好..因為要交留位費了..
現在天主教領報同救世軍吳偉國收左...各位家長可否比D意見啊??

大宅

我女女都讀梗am wor...原來係同學仔 我下年會轉隔離聖文嘉讀K1呀...

洋房

Hi~ 我囡囡都係讀緊N1, 我無交留位費, 因為會諗住同佢下年讀吳國偉.

大宅

原帖由 Hoiying2008 於 10-12-9 13:13 發表
Hi~ 我囡囡都係讀緊N1, 我無交留位費, 因為會諗住同佢下年讀吳國偉.

您又係轉吳國偉, Pat0325媽咪又係呀, 大家都係同班同學, 咁快就要各散東西...我都估到您女女係邊個la(今日睇一睇個閱讀計劃表)我女女花名叫"報紙"...

別墅

MAYANGUSPO , Hoiying2008 , 你地好啊,終於有媽咪復啦..我仔仔係N1B AM學生啊...唔知同唔同你地一班呢...阿仔好鐘意班主任吳老師...我見D老師都好NICE..
吳國偉收左阿仔PM 班, 想幫佢轉..但因為聖文嘉佢讀AM CLASS..所以心大心細.. 你地轉既原因會係咩啊??

洋房

To: Mayanguspo

比你估到我個女係邊個添.. 打聲招呼先, hello, 你囡囡個花名叫報紙呀? 但我估唔到係邊個, 有無貼士呀? 不好意思, 暫時我同囡囡班中的家長不太認識, 我都想識多些家長呀, 但因為平時送完阿囡返學, 都比較趕時間返工, 所以都不能逗留太久...

洋房

TO : Cherry_Bird

原來我阿囡同你仔仔都是同一班的, hello, 好高興認識你呀, 我同阿囡轉校既原因係見佢有時都不太開心.. 不知道她是否不喜歡這學校.. 我想她返得開開心心, 但很多時她都給學校的老師投訴, 所以還是讓她轉轉學校, 看看能不能好一點吧..

別墅

hi, hoyiying

好高興認識你, 因為工作關係, 我只係馮星期二先會同阿仔番學,平時都係嫲嫲同工人湊阿仔, 所以都好小接觸家長, 其實我阿仔都有比老師投訴, 所以你唔洗太介意啦, 小朋友係咁架喇, 因為肯同我地講..好過我地咩都唔知啊..
我心大心細..但睇到好多家長都話救世軍吳國偉好...讀得好開心...轉唔轉好...怕阿仔又要再適應過...唔知佢o 唔ok?
係呢..救世軍吳國偉收你am or pm 啊??

大宅

你地好!我女女讀下午班。見到你們幾個都打算轉校,係咪呢間學校有甚麼問題呢?我見佢讀得好好,好喜歡返學,成日講蔡老師,吳老師,teacher Joyce等,所以冇同佢報其他荃灣的幼稚園,但依家睇到呢個題目,有D怯添!

洋房

回覆 9# dictma 的文章

To:cheery_bird
我也讚成老師向我們反映學生平時在學校的行為是一件好事,我不是介意,只是覺得既然阿囡好像不太開心,不如索性幫她轉一轉學校轉換一下環境吧!我想問一問,妳仔仔返學開心嗎?如果開心,妳又喜歡呢間學校嘅,轉不轉校也分別不大吧!
吳國偉收了阿囡am,妳仔仔呢?

別墅

Hoiying2008,
阿仔番得好開心..d老師好好..阿仔好鐘意吳老師同埋書記姐姐..甚至d嬸嬸都好好, 不過無耐學校細..每朝番學排洗好多人..仲有阿仔成日病...吳國偉就設備多...地方大好多..所以都唔知點好...我怕阿仔番左吳國偉會掛住d老師, 咁就無得番轉頭..我咁諗好似好多餘咁, 你係我..係咪唔知點好呢??
吳國偉收左阿仔pm..但想轉am..

大宅

原帖由 cherry_bird 於 10-12-11 12:52 發表
MAYANGUSPO , Hoiying2008 , 你地好啊,終於有媽咪復啦..我仔仔係N1B AM學生啊...唔知同唔同你地一班呢...阿仔好鐘意班主任吳老師...我見D老師都好NICE..
吳國偉收左阿仔PM 班, 想幫佢轉..但因為聖文嘉佢讀AM CLASS.. ...

您地好呀, 其實如係聖既N班am生只得1班架乍, 就係N1B, 原來N1A係全日班, 我都係知左幾日, 哈哈!! 其實我轉校絕對唔係因為老師/教學有乜問題, 仲好好tim, 我女女好鐘意返學, 好開心, 學習方面都好滿意, 尤其真係好感激吳老師個份耐心...但無耐學校環境真係細, 連toilet都冇分男女, 而兩班迫埋一個課室, 真係有d...一開學真係係咁病...但我知道好多朋友都係咁既, 唔單止係我女女(而家暫見有好轉, 可能初時適應病菌期), 另就係見隔離聖空間感大好多, 分男女toilet, 我女女面試已好開心掛住玩sir滑梯, 另見學校資源都好似多好多, 派位又更好, 聽聞校長寫信推薦入官小機會都唔錯(當然要睇小朋友面試表現如何la), 所以就選擇轉...

係呢樹都想俾其他讀梗/想入讀既媽咪知道...聖文嘉幼兒園係一間好好既幼稚園, 好有愛心既幼稚園...希望大家唔好誤會...

洋房

我個囡都由9月開始病, 斷斷續續咁到而家, 我都覺得朝早入洗手間好迫, 又無分男女厠, 呢樣我真係唔係幾鍾意, 始終男女有別, 應該由細開始比佢地習慣男仔去男厠, 女仔去女厠囉.. 我想講, 我選擇幫囡囡轉校唔係學校有問題, 只是想個女返得開心D, 每間學校都會有人鍾意有人唔鍾意的, 係咪? 請大家不要誤會, 謝謝!

大宅

係呀, 我都同您一樣感覺, 男女係應該分開, 而家就話N啫, 如再讀上去, 真係好大個架la...其實除左學校環境細之外, 其餘野都絕對OK...如俾我再揀N都會再揀佢呀至於病就...我好多同齡朋友既小朋友全部都係一樣, 所以都唔係完全係學校問題, 但細可能係因素之一都唔定...

大宅

多謝MAYANGUSPO,cherry_bird ,Hoiying2008的解說呀,如果唔係我真係頭痕。
我都好認同你地話廁所的問題,其他方面,聖文嘉做得唔錯的。

別墅

To, dictma

絕對認同MAYANGUSPO,Hoiying2008咁講..再選N 時一定會再選番聖文嘉, 學校既課程, 勞作各樣都做得好好, 老師上上下下都好有愛心, 所以點解我會到宜家都心大心細, 交唔交留位好呢??

別墅

To, dictma

絕對認同MAYANGUSPO,Hoiying2008咁講..再選N 時一定會再選番聖文嘉, 學校既課程, 勞作各樣都做得好好, 老師上上下下都好有愛心, 所以點解我會到宜家都心大心細, 交唔交留位好呢??

複式洋房

佢都收我個仔讀全日n1, 但嫌學校太小了, 所以冇交留位費~

大宅

To cherry_bird & dictma,

其實轉唔轉真係睇下您地自己既想法, 每人想法都唔同, 中間有好多因素, 即如我咁, 隔離聖收左女女讀am, 所以先會轉, 如係pm真係未必轉, 因都係想佢習慣返am, 但隔離到K3就一定係讀pm, 所以我都有思前想後, 因我同先生都認為到K3都有番咁下上大個, 所以讀1年pm唔認為會好難適應, 相反K3會衡量上小學為重點, 個人認為隔離聖會更有助力上官小, 所以就決定轉...其實我都一樣無奈, 有邊個媽咪想自己小朋友周圍騰丫路係咁樣舖, 到時有冇彩數真係睇佢自己, 做亞媽只可做到咁多...

子爵府

好媽媽勳章

我個女係 N1A 班跟鄭老師,開頭返學佢都適應得辛苦,到佢適應左,融入左校園生活,佢好開心喎...d 老師真係好好,係學校細左 d 囉。

我今年冇再幫佢搵 k1 學位,由得佢原校升...我已經交左留位費喇!

哩間學校真係好好...比我想像中更好,只係覺得課程深左少少囉。

任何一個老師都會記得亞囡個名...我估佢地真係識晒全校咁多個學生架!

首頁

尾頁

跳至