自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

9/12/2010
我有左細B已經38wks多啦~細B都快將出世...為左準備一齊得好D~
大囝又只得20個月大,為左方便...而且又無親戚朋友可以放心交比佢地照顧,唯有忍痛由今日起比大囝返暫託~直到月底為止
岩岩送左大囝返去託兒所,我發覺原來係我依個做媽媽唔適應多過大囝
起初大囝係有喊過...後來收左聲玩左一陣,係我唔好唔捨得大囝,係都要睇多一陣點知被大囝發現又走返黎我度喊~唉.......之後有老師帶走大囝又喊左一陣,我走左去洗手間,去完都唔禁返去睇...經過時...已經再聽唔到大囝既喊聲而係笑聲!
理應我要開心至係因為大囝要開始開獨立!反而家下我好掛住大囝~

男爵府

都唔係, 我覺得個個做母親的都會係咁, 有時我個囝唔係度, 我會覺得屋企好似少 D 野, 唔習慣, 等佢返到 LAI, 我會不停咁 "LU"住佢, 因為實在太掛住佢啦, 所以唔覺得你有問題, 反而覺得你好緊張個囝 TIM

大宅

醒目開學勳章

yup~~個個mummy都會係咁, me too~~

大宅

畀面勳章

係㗎...
8-9月經過啲幼兒/稚園開學
啲媽媽喊得仲淒涼過個小朋友, 好似押佢哋上刑場咁㗎!
其實小朋友有得玩就好快適應, 家長哭哭啼啼反而令佢哋無所適從~
聽過講座講, 要同小朋友分別, 千祈唔好俾佢知你唔開心, 否則佢哋會更依賴!

日本の平安を祈ります

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

分離依附 (Attachment)是形容小朋友很難適應和媽媽短暫分別 (特別發生在學齡兒童身上),原來好多媽媽都會架 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

好正常~~~大人小朋友都要時間適應

大宅

原帖由 Joancyf 於 10-12-9 10:32 發表
都唔係, 我覺得個個做母親的都會係咁, 有時我個囝唔係度, 我會覺得屋企好似少 D 野, 唔習慣, 等佢返到 LAI, 我會不停咁 "LU"住佢, 因為實在太掛住佢啦, 所以唔覺得你有問題, 反而覺得你好緊張個囝 TIM :lover ...

哈哈...我真係好鬼掛住又唔知大囝依家點?做緊乜?好似初戀咁!好鬼緊張

大宅

原帖由 大力mi 於 10-12-9 10:35 發表
係㗎...
8-9月經過啲幼兒/稚園開學
啲媽媽喊得仲淒涼過個小朋友, 好似押佢哋上刑場咁㗎!
其實小朋友有得玩就好快適應, 家長哭哭啼啼反而令佢哋無所適從~
聽過講座講, 要同小朋友分別, 千祈唔好俾佢知你唔開心, 否則 ...

我記得頭先走既時候...我仲係咁強顏歡笑呀~
返到屋企打俾老公自己喊左兩聲 真係醜怪

大宅

聽大家咁講原來...大家都會同我一樣好掛住個囝!唔知日後返埋學點呢?!
唉...我最驚就係其他小朋友會病傳左俾佢,不過....自己又要有定心理準備係會有50%WOW~又驚...佢同其他小朋友玩唔埋~好想去裝大囝好想打電話去問下D老師<---一定唔會答我囉!
無法啦~點都要痛一次,係咁同自己講1個月者...好快架咋!細B乖乖地出埋世就得架啦!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

做媽咪都會咁既,好正常
何況你大仔咁細,其實仲係一個bb

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

快d搵下有冇野可以打發下d時間啦. 唔好俾自己咁擔憂呀! 細b會同你一齊擔憂, 一齊唔開心架. 你好快會適應架喇. 加油加油
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

我日日出門都遲到,咪又係因為唔捨得放手個囡.
一時又話阿囡未同我say goodbye,一時又話阿囡未鍚我,一時又話阿囡未抱抱我...成日走返轉頭,出唔到門!
做阿媽,係咁架啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔番k1果陣我都好似你咁,真係唔捨得走,佢喊我又想喊,差不多要成個月大家先適應到~

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

me too~
媽咪帶左阿仔返屋企玩,只不過2~3個鐘已經好掛住佢,要拎佢d相出黎睇

大宅

有呀~今日真係好掛住大囝,真係走去囉本相簿出黎睇...仲睇到訓埋晏覺,一夠鍾就走去仆倒咁接個囝...
接大囝個時見到佢樣好似唔係幾開心咁......返到屋企大囝有d炆...好驚囉~
不過...真係無法唯有同佢傾多d啦~

首頁

尾頁

跳至