懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公住將軍澳,6299同自己屋企人住大埔。
之前登記左係威院生,依家又諗緊不如轉返聯合。因為健康院檢查要就返係邊間醫院生架喎(啱啱打去問先知)。如果係咁我就要去沙田果d健康院檢查,好似唔係咁方便~

各位有經驗既jm俾d意見呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

如果妳報亞媽大埔屋企地址...產前檢查會係大埔健康院(應該係叫黃少清)...生仔就係威院

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

補充多少少*有時需要都會返沙田威院檢查(例如:第1次安排照超聲波,驗唐氏綜合,照結構)其他就會去返自己報址地個區健康院

大宅

我都係住TKO
十個有九個都話聯合唔好
所以我用左奶奶個地址
去左東區
我覺得威院好過聯合

大宅

原帖由 superwing 於 10-12-9 11:35 發表
我同老公住將軍澳,6299同自己屋企人住大埔。
之前登記左係威院生,依家又諗緊不如轉返聯合。因為健康院檢查要就返係邊間醫院生架喎(啱啱打去問先知)。如果係咁我就要去沙田果d健康院檢查,好似唔係咁方便~

各位有經驗既jm俾 ...

我係TKO睇開, 本來係聯合生, 不過後來有諗過轉去威院, 因我同你一樣! 所以我問過健康院D姑娘, 佢地話只要你打電話去威院問期, 有位既話你就可以轉去威院生! 不過如果係威院有位登記左既話就要同聯合取消床位。覆診好似都一樣可以係TKO區。
而我亦打過去威院問, 佢地叫我帶身份證同懷孕證明去登記就OK, 不過有冇位好似係到時先知? 因我最後決定都係聯合生, 所以冇去到。希望幫到你~

複式洋房

原帖由 mimichong 於 10-12-9 13:27 發表
補充多少少*有時需要都會返沙田威院檢查(例如:第1次安排照超聲波,驗唐氏綜合,照結構)其他就會去返自己報址地個區健康院

thanks~ 咁即係我要返大埔健康院先得~好似好遠咁添~mouth:

複式洋房

原帖由 lazysheepsheep 於 10-12-9 13:36 發表
我都係住TKO
十個有九個都話聯合唔好
所以我用左奶奶個地址
去左東區
我覺得威院好過聯合

我都係聽d人咁講,所以先報左威院先咋~~ 但係聯合又真係近d~好難揀~

複式洋房

原帖由 rhodo 於 10-12-9 14:11 發表

我係TKO睇開, 本來係聯合生, 不過後來有諗過轉去威院, 因我同你一樣! 所以我問過健康院D姑娘, 佢地話只要你打電話去威院問期, 有位既話你就可以轉去威院生! 不過如果係威院有位登記左既話就要同聯合取消床位。覆診 ...

THANKS~我登記左威院啦~咁可能會係威院做檢查先,到後來先再決定轉唔轉去聯合囉~

你就黎生啦喎?~祝母子平安!

伯爵府

環保接龍勳章

你預產期幾時? 我今年七月係威院生, 係實習季節, 你知威院係中大醫院啦, 除左實習醫生仲有學生哥... 人工穿水要三次先ok, 聯針聯左兩次... 我下一胎唔會係威記生啦.

怕怕...

大宅

希望我會幫到你,我上同2年幾前係威院生,d姑娘同醫生都一般,真係好多見習醫生,感覺麻麻地!4個月前我係聯合生完,成日聽人講唔好,但我覺得好好wor,d姑娘同醫生都非常好,仲有d嬸嬸都好nice,係產前房既姑娘仲好,我係產房前左一晚,聽到d姑娘會幫孕婦打氣叫加油架!

大宅

我上星期聽健康院講座,姑娘話可以轉去其他健康院都得,轉幾次都得,不過要預幾個星期時間等佢幫你攪,你可以轉去你附近間健康院,但係威院生,你打去依家間健康院問下

男爵府

威院 大醫院實有實習醫生. 間間醫院有好有吾好啦

大宅

真唔明點解成人都有人話"聽講"聯合唔好,
但真實在聯合生完的媽媽,就個個都話聯合好!!
雖然我老婆未生,但我已經同佢去聯合產檢左三次,我和我老婆一致都覺得好好,
D姑娘和醫生都好好,完全無網上流傳的事!

我都以為只係我地遇唔到,所以我就發以下帖問大家,點知原來去過聯合生既媽媽都話聯合好!

做人要update,聽十年前的人講話聯合唔好,不如聽而家的人講聯合點好~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3553871

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我11月尾響威院生 第一個就響屯門生 但威院真係差好遠 我穿水,見紅 第2胎未夠8:00響產前 跟住冇耐已經陣痛 但都同我講要24小時後未生先會催生(我朋友同我相差7曰 響屯門生 剩係穿水一入院就催生) 我響產前畀d姑娘用手check度數 痛到想打人
到落到產房個醫生好惡 全程得一個半人響度 痛到血壓好高 我要求打止痛佢唔畀 果陣我響屯門係姑娘畀完笑氣我仲問我打唔打止痛
(屯門生果個朋友都一樣 兩樣都有) 我生左個頭仔出黎又要我hold住等佢清左個b口既野先再叫我用力生埋個身出黎 呢下爆左產道 話唔剪但咁樣生到爆左仲要縫左好多針 我老公想入黎佢地又話我未生 又唔畀入 (屯門係畀老公入黎 仲可以影相添 而且有5個醫生姑娘打氣) 我再有機會 真係唔會考慮威記 走得太多醫生 新醫生都冇經驗 我幾乎好似舊時d人生bb咁 要等到自己開晒度數自己生

複式洋房

我第一胎係聯合生,小孩子9歲,
而家第二胎我都會係聯合生架,
呢次我仲要開刀呀..
以前到現在...姑娘、醫生、姨姨都好好人

複式洋房

原帖由 於 10-12-9 17:13 發表
你預產期幾時? 我今年七月係威院生, 係實習季節, 你知威院係中大醫院啦, 除左實習醫生仲有學生哥... 人工穿水要三次先ok, 聯針聯左兩次... 我下一胎唔會係威記生啦.

怕怕... ...

我係明年七月呀!你咁講又真係好驚喎!....

複式洋房

原帖由 愷蔚 於 10-12-9 18:44 發表
希望我會幫到你,我上同2年幾前係威院生,d姑娘同醫生都一般,真係好多見習醫生,感覺麻麻地!4個月前我係聯合生完,成日聽人講唔好,但我覺得好好wor,d姑娘同醫生都非常好,仲有d嬸嬸都好nice,係產前房既姑娘仲好,我係產房 ...

聽你咁講,我開始有d動搖添...

複式洋房

原帖由 yin0121 於 10-12-9 18:59 發表
我上星期聽健康院講座,姑娘話可以轉去其他健康院都得,轉幾次都得,不過要預幾個星期時間等佢幫你攪,你可以轉去你附近間健康院,但係威院生,你打去依家間健康院問下 ...

THANKS~我都打去問下先~

複式洋房

daveman, 小荻媽咪, 多謝你地最update 既經驗呀同埋大家既分享呀!

我會1月頭去左威院做oscar,睇下個感覺點,除非好好啦,唔係都會考慮轉聯合。一黎近老公公司,如果有咩事老公都可以即刻黎,二黎我應該會係返tko待產,去聯合快d。

威院醫生流失真係有d擔心,仲好似話走既都係有經驗果d,真係唔知點~

大宅

原帖由 superwing 於 10-12-10 13:53 發表
daveman, 小荻媽咪, 多謝你地最update 既經驗呀同埋大家既分享呀!

我會1月頭去左威院做oscar,睇下個感覺點,除非好好啦,唔係都會考慮轉聯合。一黎近老公公司,如果有咩事老公都可以即刻黎,二黎我應該會係返tko待產,去聯合快d ...

祝你搵到間滿意的醫院和生個健健康康的BB

首頁

尾頁

跳至