跳至

首頁

尾頁

大宅

bb出世時有出過,兩星期大左右就退哂,
但係而家23日大, 面仔又出番好多粒粒,
咁呢d仲係唔係胎毒??
11月o既媽媽們你地bb有冇咁o既情況??
定係奶粉o既問題??我bb食緊固力果,一日1-2次便便都正常o既!!
同埋洗唔洗睇e生??
thx~~

別墅

hi, 吾知你bb係咪同我bb差吾多, 一粒粒好似酒米咁, 我就睇左e生, below link fyi,

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

別墅

hi, 吾知你bb係咪同我bb差吾多, 一粒粒好似酒米咁, 我就睇左e生, below link fyi,

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

別墅

噢... 我bb都有呢個情況,每次用暖水洗完面,搽d cream就會好d,不過總係退唔晒。但係我唔敢同佢狂抺面,因為怕抺得太多反而令佢太乾。而家我打算keep住留意佢既情況,再睇下點...

別墅

我阿b都係咁,早兩日生幾粒到今日退左,今日又係面仔第二到生幾粒,生到落耳珠到有,我見佢好似唔痕唔痛咁,就由佢不過多的清潔面仔睇下過多個禮拜會唔會好的。

我估係我食既中藥對佢有少少影響?!

等待驗證會員

我陪月話係肚吸收了媽媽荷爾蒙的影響,好快會退

大宅

我bb d粒粒仲未退到,有時唔太明顯,但一喊就紅得好西利,已經keep住抹面&查cream!!!!
都唔知幾時先好?

複式洋房

咁我想問下各位mame同bb查d咩cream~我bb用施巴~查腳~第1日對腳仔紅色一達達~第2日就無晒事~之前d爆冊都無埋~

複式洋房

37天bb, 初期少少粒粒, 近兩個星期嚴重o左, 成塊面及少部份額、耳、眼皮及頸都係粒粒, 成個花面貓咁, 搽o左cream有改善冇咁紅, 洗面同食奶之後又會紅返, 但一次比一次好o的....

有長輩話係奶疹, 亦有話胎毒、濕疹、乾燥爆刷等.... 都唔知同唔同佢睇醫生好....???

別墅

唔洗搽任何野架。。。 
我囝囝都有

如果一粒粒好似酒米咁紅色一點點既, 我估你地講緊係"新生兒痤瘡"
如果係一粒一點凸起而圍住凸係一點周係圍係紅色一撻..依個叫"新生兒蕁麻疹/毒性紅斑"

依兩種都係因為我地媽媽D荷爾蒙入左胎盤傳左入BB到而引起的....
通常出世后几日或几個星期開始有的..... 三個月后會自然退晒... 所以唔洗搽野, 淨係KEEP住皮膚乾爽就OK~

大宅

三個月先退哂咁耐ga??? 佢而家花面貓咁,見到都之痛,我同bb 茶緊mustela, 不過無好轉!

複式洋房

係呀
我女女都係咁!
我問過醫生..醫生話正常嫁唔緊要
不過我唔記得佢講個d係咩黎(記唔到個學名=0=)
唔洗揸任何野
4個月左右會退

大宅

要4個月添呀?我7個月已經開始清胎毒ga喇,唉!
我每餐食完同佢抹面,抹完仲勁左,激氣!

大宅

我個女都有呀, 出世2 weeks到,我無飲白連穌!
我想喺胎毒!

男爵府

開心吸收勳章

仍餐餐食完奶我都幫佢抹面...情況無惡化..

複式洋房

之前我試過用金銀花煲水幫BB抺面,但我囡囡用咗兩日都唔係咁得;之後朋友叫我用"雙妹嘜雪花膏",用咗又真係好好多!

大宅

朋友教我用菊花開水同BB 抺面, 我而家每次餵完奶後用暖飲用水同BB抺口, 每朝同沖涼前後都用菊花水再抺面, 再搽CREAM, 因為話奶粉熱氣, 用菊花可清熱.
情況有好轉. 可以試下, 反正菊花都唔係咩貴野.

複式洋房

唔好睇少D粒粒,亦唔好盡信D粒粒一定係胎毒。
我個BB係15日人仔時出粒粒,開頭都以為係胎毒,後來覺得唔對路,送左入急症,醫院即刻搵幾個醫生黎睇BB。最後驗到係水痘,住左8日院,要打抗病毒針同抗生素,所以萬事要小心。可大可小!

大宅

我仔仔都有, 睇左e生, e生話係會自然退, 不用特別食藥同"查"嘢...但俾奶奶激死ar.,..她話要俾中藥"黃蓮"bb食wor, 話食左會清;...黃蓮係d好苦的嘢, bb得個一個月多d, 食埋d咁奇怪的嘢, 得唔得ga???她話係古老方法wor, 話我husband細個都係咁食就清左...但我都係唔想law, 都係信e生好wor>.

複式洋房

尋日去睇o左醫生又係話冇o野, 唔駛搽o野, 2-3個月會好, 今朝起身睇.... 一粒粒紅點凸起又o的硬仲有缺水脫皮現象.... 真係一隻名副其實o既花面貓!!!

首頁

尾頁

跳至