跳至

首頁

尾頁

複式洋房

到現在為止已經in左4間, 自問亞女in得真係唔錯, 唔通就因為細女所以唔收? 甘係米要比佢明年做大大女呢? 心淡....
各位11月mama有冇好似我甘架~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我大仔係 8 月尾出世 , 叫做趕倒入學 , 但感覺在學習方面比其他大幾個月嘅小朋友辛苦 .

到今年細佬 , 因為 11 月尾出世 , 我直頭叠埋心水比細佬做 "大仔" , 學哥哥學校老師話齋 , "大仔" 各方面表現都明顯比 "細仔" 優勝 , 所以我會好好享受同細佬上多一年 playgroup 嘅日子 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

畀面勳章

, 我其實都係俾囝囝做大仔, 但個心又想試下報出年k1, 點知, 結果係一封一封的rejected letter, 所以現在所以好灰呀~ 學樓主話, 其他佢地in得係唔差架, 點解d人要咁呢...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

畀面勳章

原帖由 joeywongmy 於 10-12-13 12:20 發表
其實佢地IN得唔差
不過有人IN得仲好呢?

試諗下小朋友差一年真係差好遠架
1歲既BB只係識得叫爸、媽、同剛剛學行

但係兩歲呢
A-Z、1-10、爸爸媽媽姐姐……、多謝、拜拜……

三歲呢?
對答如流、唱歌、跳舞……

試想像 ...

好贊成你既講法...我囝囝都係細囝,11月尾出世,唔好話差一年...差幾個月都差好多....之前同囝囝IN咗5間,有兩間OFFER,有兩間收咗,一間唔收...都係返出年K1....所以其他媽媽都唔好灰心...我相信...間間學校都一定想收大囝,但唔會一個細囝都唔收,不過相對較少囉....今年咪當試吓,攞吓經驗啦..如果得咪好囉...如果唔得,出年做大B,可能自己又多選擇D呢...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

其實又唔好太介懷學校唔肯收細仔/女, 學習生涯咁漫長, 早一年遲一年讀都唔係大問題, 只要小朋友學習開心有進步已經好足夠
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

複式洋房

睇到你地甘講我都安心d,的確收到reject letter真係好hurt 架,不過我都同自己講比囡囡開心多一年啦~
而家囡囡開始讀幼兒班,不過係屋村學校,比佢學習群體生活,下年可以原校讀k1,因為佢地唔洗interview,之後再報其他幼稚園,如果收既就重讀k1~

大宅

我都係呀0811,細仔,今年ing甘多間K1一間都唔收,勁唔happy

別墅

原帖由 j_sit 於 10-12-15 23:00 發表
睇到你地甘講我都安心d,的確收到reject letter真係好hurt 架,不過我都同自己講比囡囡開心多一年啦~
而家囡囡開始讀幼兒班,不過係屋村學校,比佢學習群體生活,下年可以原校讀k1,因為佢地唔洗interview,之後再報其他幼稚園,如果 ...
我好同意!

男爵府

我仔都係呀0811,細仔,今年ing了四間K1一間都唔收,都係勁唔happy:-( :-(

複式洋房

大家努力呀~

大宅

我仔仔in左5間

1間一定收,因為收生不足!!(我細個讀到畢業)
2間收pm!(1間心水,1間好評學校)
1間收am!(有d名氣,最終讀左呢間)
1間唔收...(心儀學校)

我都覺得小朋友差幾個月就係差幾個月,但都要比信心自己小朋友係會成長,唔會比人特別蠢,吸收能力每個都唔同,我會選擇比希望自己小朋友,比佢同同齡小朋友一齊相處同成長!

可能我既小朋友會學左d比佢大既小朋友好的習慣呢~自己要信自己個小朋友,比信心佢,鼓勵佢去學習,咁對佢成長唔係仲好d咩?^_^

大宅

樓主有無in過屋村學校呀..
定係你in果4間都有大把人排既學校先...
因為今年競爭異常激烈..如果只排名校..
根本好難爭到位...見返親子王國的幻稚園個版就知恐怖...
試下報下樓下幼稚園...或者無咁出名既幼稚園...
我相信你個女不比人差..一定有學校會收...
我初時去in..我個仔都未夠2歲..
又未識講野..但叫做有d反應..
都有幾間收左...當時我都報左10間..
interview都in左6間..有4間offer...
樓主有好多間都未收齊人...可以再嘗試..加油..
支持你呀..唔好灰呀...

大宅

In 5 kinders in kln tong
1 accepted am- new school
1 accepted intl am- bad reputation
1 waiting pm- top famous/ i think no hope
2 rejected- i think thats normal, 'cos really lots of compititions

I plan starting K1 first, if ok carry on, if not ok, repeated K1. Already feel tired of choosing schools and interviews

洋房

上個星期in左真光,但都無入都,可能都系細仔原因吧,名校多數都只收大仔,所以12年先比佢做大仔,11年系英藝讀一年N1先

大宅

[quote]原帖由 羲羲妈咪 於 11-1-26 20:49 發表
上個星期in左真光,但都無入都,可能都系細仔原因吧,名校多數都只收大仔,所以12年先比佢做大仔,11年系英藝讀一年N1先 [/quote

疑,我哋都係Zenith同學仔喎

大宅

叻叻勳章

唔好咁灰心, 有d我都覺得個女表現幾好, 但唔收; 表現唔太好既, 反而收左, 仲要係觀塘區幾好口碑既, 所以話細仔/女唔一定冇機會.

同埋讀到名校唔一定代表好, 最緊要睇下個小朋友本身吸唔吸收到, 漫漫長路, 最緊要係讀得開心~

子爵府

我都係間間WAITING呀. 話唔失望就假既. 不過算啦, 都係諗住下年做大女再試多次.

男爵府

大家有冇留意原來我地bb11/08下年先上k1是小了一年學卷.

首頁

尾頁

跳至