跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以分享一下?

複式洋房

我的囡囡讀緊K1, so far都教得唔錯, 尤其語言及EQ, 見一般的學生都似乎幾好. 視乎你想比較該校的銜接或教學質數, 我則重後者.

如有興趣知多D, 可pm我再share!

大宅

我都想知呢間多D喎。前個排我地參加過佢地既講座, 知道佢地好似教好多野, 有flash 卡, 有弟子規, 係好處定係壞處, 就見仁見智啦。不過, 如果大家有更多資料, 可以分享下, 就 very good 啦!

herodan, 請多多指教!

男爵府

回覆 herodan 的帖子

hi,
我叫Christy, 知道你小朋友正讀rightmind, 我囡囡現11個月, 開始要有target了, 我都有諗中西區的n班 eg. st steven chruch, st paul nursery .....
我有個朋友教宣導會的, 她說過rightmind十分academic, 好谷小朋友讀書, 令其童心減少, 只喜歡read books !
是真的嗎? 你小朋友有無這樣的情況?
school fee : $55550 1年, 其他雜費多嗎?
應該是區內最貴的n班, 值得讀嗎?

男爵府

回覆:有無小朋友讀緊右思維?!

係唔係27座個間?我想知有無playgroup ga?

大宅

只能說三思!

出面還有好多好選擇.

洋房

http://hk.myblog.yahoo.com/shellychan2008/article?mid=7922

複式洋房

回覆:有無小朋友讀緊右思維?!

首先真的對不起!我自從回應完這話題後,便忘了回來,致miss了些家長的問題,真的萬分sorry!
我個人覺得RM有以下因素:

1. 語言或認字能力好
2. 家長質素好,大部份不是怪獸家長
3. Founder 何氏夫婦對辦教育好有心及理念
4. 小朋友經常有機會參與"大場面",如七一回歸表演,與香港管弦樂團合唱,校際音樂節,及最近獨邀世界名人 Nick Vujicic與小朋友合唱,十分有教育意義(有些活動需要捐款贊助,但我覺得助己助人好值得)
5. 老師們好有心機及愛心
6. 小朋友喜歡上學及老師

以上是我小小感覺,優點或缺點見人見志,最重要是你最清楚你想你小朋友在什麼環境下成長。

聲明:我囡囡現於該校讀K2, 我和該校沒有任何利益或業務關係

首頁

尾頁

跳至