跳至

首頁

尾頁

大宅

我幾經辛苦,終於可以全人奶啦! 有冇12月媽咪成功餵人奶, 一齊來分享吓

大宅

我都唔知叫唔叫成功,不過返屋企咁耐,係頭兩日有補過奶粉,因為我未上奶,但係之後一路都無補過喇,不過我覺得有時會俾BB玩到謝,有時啜10-15分鐘就訓著,換條片又醒,又想再食,食完又要再換片,有時俾佢整我兩個鐘,你可以分享下你既心得嗎?因為有時我都俾佢攪到我幾煩下!

別墅

我都好想全人奶...有冇人分享下要點呀><

大宅

我番左屋企到e+都係人奶+奶粉﹗因為仔仔啜10就訓著唔啜﹗連換片都唔醒﹗而且佢e+已經要150ml先可以飽﹗但我d人奶都唔夠佢飲﹗請問大家有咩方法呀?

別墅

Super2046,護士同我講,如果唔夠奶,更加要埋身餵,剌激妳身體造奶,否則妳身體就以為阿b夠食而唔造奶啦,唔造奶你阿b唔夠食妳又要補奶粉,其實係惡性循環,所以點都要整醒阿b,如摩擦耳珠,r下阿b背脊等等!我而家都協調緊阿b的吃奶時間,祝大家順利啦!

公爵府

唉..我咁耐都係埋身...但阿B都好似唔飽...我諗應該係話..我唔夠奶...
點算呀...><唉

大宅

好down啊!阿仔入院幾日,用奶樽食奶紛,回家不懂埋身食,又不想吃人奶,怎辦?

大宅

唉,我阿女仲慘!呢排成日食完奶就嘔奶

大宅

我同你一樣呀, 囝囝4日人仔時入左院, 用樽食奶粉, 返到屋企埋身餵時, 佢不停推我, 唔肯食, 而家唯有泵出黎, 但我都係唔夠奶, 所以都係1日1-2餐人奶, 其餘開奶粉, 有時真係好沮喪, 好想放棄......

原帖由 Ericang 於 10-12-13 18:16 發表
好down啊!阿仔入院幾日,用奶樽食奶紛,回家不懂埋身食,又不想吃人奶,怎辦?

公爵府

原帖由 火柴人kiki 於 10-12-14 13:50 發表
我同你一樣呀, 囝囝4日人仔時入左院, 用樽食奶粉, 返到屋企埋身餵時, 佢不停推我, 唔肯食, 而家唯有泵出黎, 但我都係唔夠奶, 所以都係1日1-2餐人奶, 其餘開奶粉, 有時真係好沮喪, 好想放棄......

...

姑娘話只要比d時間bb..就可以埋身架...我個時都係咁...

大宅

好媽媽勳章

我每2小時就埋身餵40分鐘,每邊20分鐘,夜晚臨訓補奶粉,想訓好D,況且阿B仲有小小黃,健康院姑娘話一日餵到10餐,又6條濕片,2次大便就算成功全人奶,大家努力阿

別墅

儘量唔好補奶粉,自己辛苦D,餵多幾次啦! 加油!

原帖由 super2046 於 10-12-12 18:20 發表
我番左屋企到e+都係人奶+奶粉﹗因為仔仔啜10就訓著唔啜﹗連換片都唔醒﹗而且佢e+已經要150ml先可以飽﹗但我d人奶都唔夠佢飲﹗請問大家有咩方法呀?

別墅

咁您就要餵多DBB。當您身體知道您有需要,佢就會製造多D,真係好奇妙架! 加油加油!

原帖由 米腸 於 10-12-13 16:34 發表
唉..我咁耐都係埋身...但阿B都好似唔飽...我諗應該係話..我唔夠奶...
點算呀...>

別墅

真係唯有餵多D,唔好咁快補奶粉俾BB,佢需要時間去適應番啊!

原帖由 Ericang 於 10-12-13 18:16 發表

別墅

回復 6# 火柴人kiki 的帖子

千祈唔好放棄呀!成功在嘗試! 加油呀! 過程可能係辛苦D,但係當您見到BB因為您的緣故能健健康康地成長,辛苦也是很值得的。遇到困難,可以返健康院問下D姑娘,佢地會好樂意幫我地的。

公爵府

你地打算餵幾耐..?

大宅

我打算最短餵3個月,希望可以餵到半年啦

複式洋房

hi 想問有無開刀是埋身喂?
我昨日抱了bb幾分鐘已經傷口好痛。

大宅

好媽媽勳章

我系開刀埋身餵嘎,我唸你痛未必系傷口痛,可能系宮縮痛,你用個枕頭或者咕臣墊岩位置來餵個傷口位應該吾會痛
原帖由 Sapphire.BB 於 10-12-20 01:02 發表
hi 想問有無開刀是埋身喂?
我昨日抱了bb幾分鐘已經傷口好痛。

大宅

我阿B都係埋身好易訓, 唔夠10分鐘就, 有時佢又唔肯埋身食, 所以都係PUMP出黎俾佢食, 我夜晚12點那餐俾奶粉佢食, 其他就係人奶!! 其實我都係緊緊夠佢食, 但每次PUMP都成1-1.5HR, 都要又熱墊又按摩同按個胸先得2-3安, 都幾辛苦!

首頁

尾頁

跳至