自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 irene_mcmug 於 10-12-12 17:28 發表
因為上次我已經食左落肚, 無得返轉頭, 你仲有得簡買定唔買WO

不過最大問題都係要睇個收銀的態度, 有D人態度係衰到你想煎佢兩巴

你隻手咁勁可以煎人塊面,徒兒叩見師傅

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 simple430 於 10-12-12 16:29 發表
有次去萬 0 買野 , 比錢時收銀話唔係呢個價 (當然係貴咗) , 而家做唔到 , 如果係 pk /惠 x 佢地會計返個平 d 既價比我 , 但萬 0 話一定做唔到 , 咁同佢地又幾熟 , 費時嘈 , 咪唔買囉 ...

係萬0都可以架!!!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

正確! When this happens in shops of high end brand, they will charge the listed price.根本不用嘈。呢個thread的收
銀員好打有限。

原帖由 edea 於 10-12-12 16:43 發表
我記得以前大學時有講過普通commercial law, 佢貼左$5係一個offer, even係貼錯, 個客拎左去俾錢就係acceptance, 個deal冇得單方面取消, 間鋪要$5賣俾個客.

現實中去百佳, 我都見過佢格上面個price錯左, d客成個價 ...
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

因為成日都去買野 , 覺得佢地好好 , 知道係佢地唔記得除減價牌 , 費事佢地比人炸形 , 而且我唔係一定要買 (貪平咋) , 咪下一次平先買囉 , hehe

原帖由 Since2006 於 10-12-12 17:33 發表

係萬0都可以架!!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

死啦, 我買親野都唔睇單架, 都唔知比人搵左幾多次笨。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主好有EQ同智慧, 又無同人嘈, 值得鼓掌.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 大姑娘 於 10-12-12 16:53 發表
有次係惠 x買一丁, 比完錢 check 單發覺收多左, 同個price tag 唔同, 同 staff 反映, 佢地拿拿林拎走左個 price tag, 話而家個價錢轉左!?

錢都比左, 財到光棍手, 佢點會比番你..... ...

我次次見到個價唔同..同個收銀講
個收銀會搵同事去睇...我會跟埋去...
咁就唔怕佢met左個牌~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

版主:

我曾於另外的書局遇到呢D職員,好聲好氣問佢, 佢粗聲粗氣回應,通常我都係不買野就走, 天下書局多的是! 生意係積累的, 失客多,長遠都係佢有麻煩!

我現在會在街角小書店買文具,又平又有人情味;有時同一款橡皮, 便宜一元半塊。支撐書本的書夾, 價$先相差很大, 我見集團式經營的要成數十元一對( 日本製),我在小書店或家庭用品店(國內製)只需十數元!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 celavie 於 10-12-12 07:59 PM 發表
版主:

我曾於另外的書局遇到呢D職員,好聲好氣問佢, 佢粗聲粗氣回應,通常我都係不買野就走, 天下書局多的是! 生意係積累的, 失客多,長遠都係佢有麻煩!

我現在會在街角小書店買文具,又平又有人情味;有時同一款橡皮, 便宜一元半 ...

唔係有現金卷係手想用左佢我都唔會去依d地方買字典,去教協買可平十幾廿蚊
文具就更加唔會0係依d地方買,只係唔想豪埋個5蚊俾佢,叫做有件嘢買到(舊擦膠係出面買頂多都只係$4)

複式洋房

無論點都好,都係間書店做錯野,未改價錢,個收銀點可以咁無禮貌架.

珍珠宮

熱血金章

原帖由 sophialing 於 10-12-12 19:47 發表

我次次見到個價唔同..同個收銀講
個收銀會搵同事去睇...我會跟埋去...
咁就唔怕佢met左個牌~~

我個人好心急, 毎次d價錢唔同, 我都自己攞個牌出去收銀的. 費事左等右等. 亦唔好比下過客人再中招.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

環保接龍勳章

今日去PK買果占, 又係個牌仔寫19.9,
收銀時係23.8,
我咪入去拎番個價錢牌俾大家姐,
佢退番3.9俾我.
試過數次啦, 總之同牌仔不附, 佢地都會退錢既.

男爵府

原帖由 召藥師 於 10-12-12 15:34 發表
前日去'生繫'書局買字典俾個仔,$95蚊,諗住買多樣嘢湊夠100蚊用左D 現金卷,於是揀左舊貼左5蚊貼紙嘅擦膠。俾錢時收銀哥哥仔叫我補多$1.5,我反問佢,佢冷冷咁話舊擦膠加左價,要$6.5(心諗5蚊都貴,仲要加到6.5?!),我就 ...

呢間文具/書店有中資背景, 所以佢地d員工既taining 及態度一向都係麻麻地. 而佢地d貨好亂, 好似無人執貨咁.

我曾經係葵涌xx分店, 亦試過類似情況, 個收銀死都話我買個本小學補充價$唔同(貴左), 又話已經出左單, 無得改, 又話唔可以void單, 咁即係要我俾貴d?. 企係佢旁邊既男職員全程聽到晒, 但一直無出聲. 我問邊位係經理, 叫經理來void單, ok嗎? 那位男職員才愛理不理地指示女收銀void 單!! 我從此都甚少再去光顧.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 edea 於 10-12-12 16:43 發表
我記得以前大學時有講過普通commercial law, 佢貼左$5係一個offer, even係貼錯, 個客拎左去俾錢就係acceptance, 個deal冇得單方面取消, 間鋪要$5賣俾個客.

現實中去百佳, 我都見過佢格上面個price錯左, d客成個價 ...

yes~~~
我都有讀過, 但係好多公司都彩你都錯, 又可能無培訓, 果d人唔知要咁, 做下做下就個個都咁做

水晶宮

我有次一家人去M記食野,嗰晚我地好夜至食晚飯,差唔多十一點半至去到M記度食野,咁啱屋企嗰間唔係24小時,咁我地已經加快速度食野啦,點知一踏正十二點時,M記嗰D員工趕住收工,唔知佢地係無心定係真係有心玩影射俾說話我地聽啦,有個員工A問員工B收得工未呀咁,跟住員工B就高八度大大聲咁答:"未呀,,,有排都未走呀!"跟住差唔多既answer都响五分鐘內重複咗至少兩次,,,心諗,雖則M記唔係咩高檔野啫...都係fastfood黎,但個客仲坐响度食緊,係咪就算要呻要講呢D野都唔好咁兜口兜面咁同我地'反映'呢?講真三個餐一百蚊都係叫做俾咗錢,無service我地預咗,但未致於要我地受到呢D好似趕乞衣咁既對待啩.

子爵府

哎吔,版主,唔見你一陣,你幾時由黑白玫瑰襯金底變咗依家個啡色盆呀?
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-12 10:50 PM 發表
哎吔,版主,唔見你一陣,你幾時由黑白玫瑰襯金底變咗依家個啡色盆呀?

哦! 原來您講我換左屋?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至