自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 召藥師 於 10-12-12 22:54 發表

哦! 原來您講我換左屋?

yes yes

以前金光閃閃好高貴

家陣間木屋就真係襯哂 >>>> 勞動階層人士
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-12 11:04 PM 發表

yes yes

以前金光閃閃好高貴

家陣間木屋就真係襯哂 >>>> 勞動階層人士

勞動身體好耶

原帖由 karkar39 於 10-12-12 10:59 PM 發表

企用自己襯番一人一花種植勳章

又係喎! 不過我未買花苗,見到花墟8蚊棵,不過未夠靚,唔買住。

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 edea 於 10-12-12 16:43 發表
我記得以前大學時有講過普通commercial law, 佢貼左$5係一個offer, even係貼錯, 個客拎左去俾錢就係acceptance, 個deal冇得單方面取消, 間鋪要$5賣俾個客.

現實中去百佳, 我都見過佢格上面個price錯左, d客成個價 ...

錯!!
價錢牌係 invitation to treat
客拎去俾錢係 offer to buy
間鋪有權唔 accept
即係: 平賣俾你係人情, 唔平賣俾你係合法。

公爵府

我前幾日係新都城一期間七仔買包電池?價錢係$9.5,但到俾錢時收我$18我即刻話價錢牌寫係9.5喎。個店員即刻話唔得閒轉牌,要就要、唔要就算。我話有冇搞錯,咁都得,咪即係屈人錢(如果無睇就用八達通過,好彩我望一望部機既價錢先唔俾),但我又趕時間就問邊隻平啲呀?咁樣屈人買野。個女人黑口黑面叫我自己去睇,咁我就求其買左另一隻牌子既就走,都廢事同佢嘈,但行左十幾步後發覺漏左份報紙係問野度,我就叫呀女行返去攞返,黜知個衰女人重係度鬧緊我。呢間野我以後都唔會再幫襯。

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

版主, 明白了, 被迫買野。
你的現金卷是“聯合XX集團”或是“生繫”的, 若係前者, “傷懵” 同“中華料理”都用得,仲有, 通常該集團的書卷有效期三年, 可以用作買中學的教科書。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 celavie 於 10-12-12 11:27 PM 發表
版主, 明白了, 被迫買野。
你的現金卷是“聯合XX集團”或是“生繫”的, 若係前者, “傷懵” 同“中華料理”都用得,仲有, 通常該集團的書卷有效期三年, 可以用作買中學的教科書。 ...

係前者啊!
剛巧前日路經商場行左入去,諗住屋企一直欠一本有筆劃嘅中文字典(唔想個仔成日藉故用我部電腦查字而拖慢做功課進度),手上又有現金卷就一於用左佢,估唔到d職員處事態度咁差。

珍珠宮

畀面勳章

我都有呢類經驗

有次在萬0, 佢地做2件75折, 我計過條數真係抵左, 買2件lor, 點知收錢時價錢只係比正價平左, 無計75折喎, , 問收銀, 佢地話特價就無75折, 但明明架上係寫正價, 都無特價, 佢地check完番黎即改番收我75折, 但好快即刻換番特價牌

有次在pk, 見到款大菇菇比平時平左好多, 我以為佢做特價啦, 買左一包, 點知收銀過機照收番平時價錢, 叫佢地check, 仲寸到話: 呢款菇點會咁平, 一向都係呢個價, 你係咪睇錯隔離
check完番黎只話整錯牌, 買就比錢, sorry都無句
咁貴, 我最終無買lor

李氏王國旗下店舖真係衰d架

如果我一早知有條咁既 xx commercial law, 我一定同pk撐
下次我知點做

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我試過喺屈人寺買嘢,過機貴過價$牌,平過都試過,佢地都以價低者為準, 唔使嘈.
其實D客排咗一輪隊行到埋嚟比$ 先發現價$牌出問題, 好service或管理好嘅shop都唔應該得失顧客.

禁止訪問

超級版主

原帖由 karkar39 於 10-12-13 12:58 AM 發表

問你都唔答既

唔好意思,去左fb:lol

我見而家d苗仲係唔靚,又黃又溼(去左花墟兩次喇),所以諗住過埋聖誕睇吓會唔會有靚貨返先買。

禁止訪問

超級版主

原帖由 karkar39 於 10-12-13 01:22 AM 發表

走左去FB

過左聖誕先買種唔種得切呀 未試過種呢款呀!

兩個月應該夠時間種。

我地離哂題喇! 再傾不如去種植版傾啦~(又可以hard sell吓個種植勳章活動)

禁止訪問

大宅

原帖由 召藥師 於 10-12-12 15:34 發表
前日去'生繫'書局買字典俾個仔,$95蚊,諗住買多樣嘢湊夠100蚊用左D 現金卷,於是揀左舊貼左5蚊貼紙嘅擦膠。俾錢時收銀哥哥仔叫我補多$1.5,我反問佢,佢冷冷咁話舊擦膠加左價,要$6.5(心諗5蚊都貴,仲要加到6.5?!),我就 ...

佢有明碼標價理論上係唔可以改價的。
收銀可能係新仔吧...
如果你真係好唔滿意佢態度,可以整封信寄去投訴,通常都可以搞到好大,問題係你覺得有無需要咁囉。

不過呢,'生繫'書局即係邊間書局...?個名我無咩印像...

大宅

好媽媽勳章

我都記得係呢個先啱 ....

就算件貨放係到標晒價, 店主唔鐘意都可以唔賣

原帖由 Mrs.Wong 於 10-12-12 23:24 發表

錯!!
價錢牌係 invitation to treat
客拎去俾錢係 offer to buy
間鋪有權唔 accept
即係: 平賣俾你係人情, 唔平賣俾你係合法。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁似萬O , PK ...... 個牌同價錢有出入
貼錯價錢, 貼錯9折, 高級阿姐黑哂面,
HAPPY

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 10-12-12 23:45 發表
剛巧前日路經商場行左入去,諗住屋企一直欠一本有筆劃嘅中文字典(唔想個仔成日藉故用我部電腦查字而拖慢做功課進度),手上又有現金卷就一於用左佢,估唔到d職員處事態度咁差。 ...

召藥師,
可否介紹你買左邊本字典?
我有張(傷x書局)$100 coupon, 亦都想買本有筆順的字典俾阿仔用.
謝謝!

超級版主

回覆 58# amypekkle 的文章

我買了商x個本大size字典,$95蚊。

超級版主

回覆 55# 041810537 的文章

咁我又唔想去到咁盡,都係等佢有日自己發現問題或撞板算啦!

首頁

尾頁

跳至