自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Mrs.Wong 於 10-12-12 23:24 發表

錯!!
價錢牌係 invitation to treat
客拎去俾錢係 offer to buy
間鋪有權唔 accept
即係: 平賣俾你係人情, 唔平賣俾你係合法。

咁即係點呀? 又唔係offer and accepTance ?

子爵府

原帖由 amypekkle 於 10-12-13 12:21 發表

召藥師,
可否介紹你買左邊本字典?
我有張(傷x書局)$100 coupon, 亦都想買本有筆順的字典俾阿仔用.
謝謝!

你會唔會考慮 朗文 新詞典 第三版呀,我買精裝要成二百蚊,平裝書會平d

我之前用第二版,覺得好好用,企出咗第三版仲送埋光碟,我終於揾到個媽咪又係要買字典既,於是同佢share,我淨係要光碟

太淺既字典,小朋友大兩三年就唔啱用喇
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 cy101 於 10-12-13 12:41 發表

咁即係點呀? 又唔係offer and accepTance ?

價錢牌純粹提供資訊,讓客人出價去買 (offer to buy)
店舖有權接受 (accept),亦有權拒絕,如果店舖拒絕,即係達唔成協議。
在法理上,店舖無責任一定要跟個錯價賣。
但一般大公司顧及形象和信譽,會將錯就錯,之後再改牌。

首頁

尾頁

跳至