在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉...本來岩岩知道又有左好高興嫁我..不過99係咁講說話俾我聽..話我得果廿歲搞唔掂2個小朋友,我自問囡囡出世到依家8個月我湊得佢好好,,連D姑娘醫生都話睇唔出我咁後生都湊得佢咁好,雖然我唔知到第2個出世之後有幾辛苦,但我1定會盡力去俾最好ge野我d仔女,點解我奶奶係都要迫我...係咁話我錯..搞到我最近好唔開心,,又開始作小產,,
我老公雖然係企係我果邊,但佢成日都怕我會辛苦,都想我諗清楚..我個心真係好亂,,我絕對唔想唔要呢個bb,但係我作小產其間我咩都做唔倒,我開始有d怕就算我盡力都照顧唔倒2個...我應該點做好/~\

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好咁易受人影響 ,,
你自己決定既每一樣野唔係已經諗清楚喇咩?
既然決定左就唔會有錯 ,,
多d休息 , 唔好諗唔開心既野 !
好好地湊bb+養胎啦 ~~ 加油加油 !!
越係俾人睇死 , 越要叻俾佢地睇 !
等佢地無聲出 !!
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

有bb不知幾咁幸福呀,
搞唔搞得掂唔係用年齡去決定,
冇能力既40歲都會搞唔掂.

妳唔洗聽d老人家講野.

將要揍多一個,
有擔心揍唔掂係正常.
人人都係咁擔心將來,
到時bb出世左就會掂.
見步行步.

我而家都係咁1揍2喇,
仲有時間上bk....hehe~

囡囡好在就係未返學,
咪同佢在家hea o羅,
頭果3個月妳會辛苦d,
係要等時間過架喇.
妳咪盡量瞓係床同佢玩,
唔好抱.
係要煮粥仔先起身(可以叫老公之前果晚煮定).

叫醫生開d安胎藥畀妳會好d.

妳要加油呀!!

複式洋房

我18歲,大囡2歲,細b下年出世
細b出世果陣我都系得19歲!

我身邊既人睇少我,因為佢地覺得甘細個生bb系吾識湊同埋養吾到;
旦系我用時間証明比佢地睇;您地系錯,
您都要加油,年輕媽媽吾易做

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

錯?? 當然冇錯啦~ 反而我仲覺得你好偉大呢! 你咁年輕都肯咁快生2個, 我身邊好多朋友o係呢個年紀都想玩, 玩多幾年先結婚生bb, 唔想比bb 困住自己, 邊度都唔去得。

至於你99o既說話, 你要學吓左耳入右耳出o剌...因為你控制唔到佢把口, 唯有當耳邊風吧! 基於長輩, 我唔會建議你同佢嘈, 換著係我, 當佢講呢o的野, 我會唔出聲, 尤佢講, 我諗佢講多幾次, 見你咁, 佢都會收歛吓的。

1湊2, 話唔辛苦就扼你o既, 不過, 你咁年輕, 我覺得你絕對好容易handle 到, 反而一o的3x, 要一湊二, 仲吃力呢!加油啊~ 只要有心, 冇話唔得o既! 哈! 我都係一個好例子!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有仔襯娕生嘛...
後生生2個..咪好囉..有氣有力take care佢地同佢地玩...年紀差得少...代溝冇咁大...

我從來都唔覺得年輕媽咪有乜問題...做得好自己本份咪ok囉...
冇人話年紀大既就一定會係好媽媽架

心智成唔成熟..係咪好媽媽同年紀冇關的...

唔好理人講咁得...自己好好休息..保持心境開朗...生多個小肥b...好過啦

禁止發言

大宅

唔關年紀事。 我都快30歲,我99 都叫我唔好咁快再生第二個。反而我媽咪叫我快d 生。c6 支持你咪好囉,加油!

侯爵府

我都覺得早生有早生嘅好處, 我有D同學早婚早生仔, 宜家個仔都中學畢業囉, 我細女宜家先K1, 有排捱.

原帖由 美亞 於 10-12-15 15:15 發表
樓主不用受99影響.我最細GE姑仔今年岩岩40歲.兒子己大學畢業(17歲生仔.結婚)現時3人供一屋.都幾輕鬆.早生都有早生好處GA.

大宅

原帖由 Joshua_BB 於 2010-12-15 15:26 發表
我都覺得早生有早生嘅好處, 我有D同學早婚早生仔, 宜家個仔都中學畢業囉, 我細女宜家先K1, 有排捱.

係啦!我個同學個女現在讀小學,但我個b 仲未識爬。

子爵府

原帖由 Sayuri_Li 於 10-12-15 15:24 發表
唔關年紀事。 我都快30歲,我99 都叫我唔好咁快再生第二個。反而我媽咪叫我快d 生。c6 支持你咪好囉,加油!

我同你一樣, 99叫我等個仔小學先再生第二個喎, 但我都嚟緊30啦, 唔想再等, 我個仔都兩歲幾啦, 你估話中就中咩, 都要時間架, 係咪!

公爵府

醒目開學勳章

你唔好理你99啦,我都3年抱2啦,做好自己本份,唔洗理99嫁,自己同bb最重要,頭個年幾兩年辛苦D,之後就會好少少.加油呀,你99有冇幫吓你嫁??

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

生BB係你同你老公嘅事,唔洗理其他人講咩?現時要做嘅係開心養胎,生個健健康康嘅baby~

別墅

其實我真係好中意小朋友,叫我落左佢我真係做唔出,見你地咁支持我個心即刻定晒,我會開開心心咁去迎接細B嫁啦 不過3年抱2有冇D咩要注意?2個小朋友差唔多年紀係咪會成日打交嫁?

男爵府

咁後生3年抱2我都想呀
咪鬼理個99講咩啦.
個b又唔係佢養.
大b又湊得好有咩怕.
遲下佢地大左你會好開心架啦
會慶幸自已咁後生就生bb 加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

湊得好唔好, 同年紀冇關, 反而同心智係咪成熟好有關. 當然有好多人都覺得年紀細, 個心未定, 又冇乜經濟能力, 俾唔到BB "所謂" 既"最好", 況且新聞報導果d 虐兒都係年輕父母做既, 仲有係呢個社會變得生仔年老化..... 但我認為你地兩公婆湊得bb 好好地咪得,同埋知道自己做緊乜 (好多人到卅歲都唔自己想點!), 俾到乜野俾bb 咪得. 唔駛理人地點諗, 你地冇可能滿足晒全港人既想法.

你99 都怪怪地, 早d 抱多粒孫唔好咩, 再過廿幾年, 佢都有機會可以4代同堂, d 老人家硬係鍾意擺個99 款出黎黎教訓後輩. 我生第一個果陣已經31歲, 而家諗番都覺得年紀大左d.有時我都會諗如果我個仔2x歲就生仔唔知會點呢... 佢早d 生, 我可以早d 抱孫丫麻...不過大前題當然要佢真係定性先.

1打2一定係辛苦, 不過個個媽媽都係女超人, 冇野話唔掂, 而且唔掂都會迫住要掂! 初初我都怕自己唔掂, 但而家都尚算ok 丫, 煮到埋黎咪食, 1打2果陣, 我覺得家居安全要著緊d, 因為有時你會勁忙而忽略左d 野.

落仔呢d 野, 佢地個個都唔敢出聲直接叫你去落仔啦, 萬一你真係做左, 佢地又會話係你自己決定! 對身心有咩傷害, 外人唔可以理解, 所以你自己諗都唔好諗!!!

樓主你地要加油, 休息多d, 唔好俾人激親自己, 最後恭喜晒!!!!

複式洋房

唉~唔洗聽佢地講D唔好既野啦~
你99果個年代呀,唔好話3年抱2啦.一年一個都係咁養大啦.
我都想再生多一個BB,但係老公話唔好.佢話囝囝宜家先得16個月,過多一,兩年再生多個.佢就40歲,到個BB 20歲,佢都已經60歲.
唉~我都唔知有咩關係,到時都20歲啦,會照顧自己.都唔知擔心D咩.
我都好想似你生多一個呀><

別墅

我媽咪都係話早d生好,,但係99就係中意留難我,,,自古婆媳係難相處/~\我自問岩岩嫁人果陣我真心試過當奶奶係自己呀媽咁對待,果陣佢連我地結婚都冇出現,唉,,愈對佢好愈聽佢話佢就愈蝦我,,,到e家個心都淡晒,,諗起自己屋企人當我如珠如寶,,個99就當我係草,真係好灰,,佢成日都覺得我係細路女,因為佢仲大過我呀媽成廿年,呢d老人家真係難服待-_-可能早幾日岩岩有左情緒差d,,亂諗野,,e家諗通晒,聽日照b超啦,唔知佢健唔健康呢<3

複式洋房

好彩~我99冇你地果d咁難頂.對我都好好,我日日都同囝囝過99屋企食飯.
可能你99覺得你搶走左佢個仔,所以唔鍾意你^^
希望你BB健健康康,恭喜恭喜.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至