自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

再過十四天,便踏入營運六周年的深圳地鐵,昨晨上班繁忙時間發生罕見意外。港人購物及消費熱點的國貿車站,一部向上扶手電梯突然停頓,瞬間反方向而行,電梯上的數十名乘客站立不穩,紛紛滾下,出現人疊人恐怖場面,意外現場一片混亂,尖叫聲四起,地鐵職員協助救出二十四名傷者,包括一名孕婦,當中兩人傷勢嚴重,深圳地鐵正調查扶手電梯逆轉的原因。本報記者

深圳地鐵發生近年最嚴重的扶手電梯事故,造成二十四人受傷。事發時為上班繁忙時間,電梯上擠滿乘客,但突然急速逆轉,由向上變為向下,多人未能站穩,如「骨牌效應」般壓住其他乘客,傷者其後被送到市內三間醫院,兩名重傷者需要接受手術。

傷者之中包括一名姓龔的孕婦,她在事件中幸運地未有被壓,但兩隻手指刮損、膝蓋受傷,經送到羅湖醫院接受檢驗,證實胎兒無恙。現場消息稱,部份傷者受撞擊及擠壓,以致牙齒脫落,散落車站地面,有人膝蓋骨韌帶斷裂,有人腰椎錯位。

尖叫聲四起

事發現場為深圳地鐵一號線的國貿站,車站附近為港人購物和食肆熱點的金光華廣場,為深圳地鐵的一個主要車站,而出事的是由月台往車站大堂的五號扶手電梯。昨晨八時五十分,車站內乘客眾多,人頭湧湧,其中一名傷者黃先生亦準備到國貿站附近上班,他下車後走入扶手電梯;黃稱:「當時電梯上擠滿七、八十名乘客,電梯卻突然停頓一下,然後瞬間逆行,站在上面的人紛紛往下倒,下面的人便被壓住。」黃先生又稱,意外後現場十分混亂,尖叫聲四起,不少乘客自己打電話報警,但二十多分鐘後,傷者才被抬到車站大堂,半小時後才陸續送往醫院。

傷者半句鐘才送院

受傷的二十四名乘客,分別送往三間醫院,輕傷者大多傷及腳部,其中一名傷者小腿骨折。深圳地鐵集團公司負責人事後到現場了解,有關部門亦在現場調查電梯故障原因。

深圳地鐵始建於一九九九年,是深圳第一個國家重點工程,○四年十二月二十八正式通車,也是繼北京、天津、上海及廣州後,內地第五個擁有地鐵系統的城市。深圳地鐵興建期間,不少工程及顧問合約批予當時香港地鐵公司(現名為港鐵),第一批員工也是由港鐵協助培訓,因此深圳地鐵無論從外觀、設施及系統細節,與港鐵十分相似。

男爵府

搭扶手電梯,記得要企好扶實

侯爵府

醒目開學勳章

希望各位傷者早日康復. 亦希望地鐵公司可盡快找出原因加以改善!

大宅

原帖由 21g 於 10-12-15 09:46 發表
搭扶手電梯,記得要企好扶實

算啦!果d支持左行右企既,
咪又當睇唔到!
針唔咭到肉!
幸好無小朋友同個孕婦都無事!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 LUON 於 10-12-15 10:09 發表

咪又當睇唔到!
針唔咭到肉!

都係架,好彩係上緊唔係落緊,如果唔係行緊嗰D實跌低先~

侯爵府

好媽媽勳章

停左就聽個, 逆行真係第1次聽到, 大6 真係
原帖由 醜樣豬 於 10-12-15 10:17 發表

都係架,好彩係上緊唔係落緊,如果唔係行緊嗰D實跌低先~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 LUON 於 10-12-15 10:09 發表

咪又當睇唔到!
針唔咭到肉!

安全第一真係唔應該行, 不過依家d人趕時間第一, 安全唔多理.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

醒目開學勳章

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

伯爵府

我係香港的mtr都試過,不過是突然停頓,我向前傾倒,也撞瘀雙腳,亦是人多的下班時間...所以大家最好在人多時選擇行樓梯.
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

牛年勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-12-15 10:23 發表

電梯停就成日都發生
但逆行 我都未聽過......
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 10-12-15 10:23 發表

另一則新聞有提到,話香港港鐵啲扶手電梯理論上一出現問題係會停同埋鎖死,所以唔會逆行... 即係,如果你信的話囉。

首頁

尾頁

跳至