婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地會星期六同99食, 正日同我屋企人食

不過都係暫定, 因為99係個冇交帶又成日五時花六時變既人

但如果佢玩野正日食, 我係會照返外家的, 佢寶貝仔鐘意咪返佢到食咯

你地又拆掂未呀?

子爵府

我唔使拆,因為我99唔做節幾年喇

侯爵府

好媽媽勳章

I am not told the date until now.
However, in the past 10 years, 我係會返99家食的.
It is because I am a Chinese. I marry to my husband. Then, I should follow the Chinese tradition and 'eat' with 99 in the chinese festivals.

原帖由 asyura 於 10-12-15 11:42 發表
我地會星期六同99食, 正日同我屋企人食

不過都係暫定, 因為99係個冇交帶又成日五時花六時變既人

但如果佢玩野正日食, 我係會照返外家的, 佢寶貝仔鐘意咪返佢到食咯

你地又拆掂未呀? ...

別墅

我外家唔係香港, 而我 地又同99住, 但係99又唔駛做節咁得意 ...所以我地唔駛煩做節去邊度, 不過就好冷清囉~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔洗拆,因我唔去食飯,諗住同佢飲茶就算

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都約好晒兩邊喇. 不過, 今次娘家做節就引發咗我媽同我弟婦嘅婆媳糾紛.

大宅

我兩家都係做正日, 冇得揀, 要同奶奶嗰邊食~

侯爵府

好媽媽勳章

May be your 弟婦 is one of the bk sister .........
and complaining her 99 here now...........

原帖由 tantanmama 於 10-12-15 14:37 發表
我都約好晒兩邊喇. 不過, 今次娘家做節就引發咗我媽同我弟婦嘅婆媳糾紛.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我外家唔係香港所以吾洗拆

男爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 親子王國15週年勳章

有. 男家果邊話要打邊爐.

外家就約咗去酒樓食.

大宅

外家就約咗去酒樓提早食左,99就例牌食正日:;pppp:

子爵府

我就昨晚才開完火來, 年年99都要霸正日, 我媽咪都就左佢提早做, 個幾星期前已通知c6今個星期六做節, 叫佢"問準"下99有無問題 (有咪早改囉, 因我屋企人放假放閒人, 想星期六/ 日做節是要突登請假/ 調假的), 佢又死都唔肯去問(我唔知點解兩母子唔溝通個LAW), 點知昨晚99突然話又要今個星期六做節, 話同c6 d 阿哥阿嫂講晒, 唔會改期喎.
好老實囉, 我個面一早講好日子, 無奶油要我媽咪臨時臨急改, c6仲好意思問我叫媽咪改星期日得唔得, 再唔係改星期六食午飯得唔得, 我真係控制唔到要黑面囉!
問番99點解唔做正日, 佢話驚另一個仔要OT遲返, 要成棚人等喎, 我都忍唔住頂左句 "年年做正日都係咁, 舊年又唔見咁講", 之後又話同其他仔講好晒, 唔想煩倒佢地要改來改去, 咁c6都44地氣話佢打電話去同d大佬講, 99又發晒火唔俾人打電話喎.
結果嘈完一輪, 係媽咪個面做星期六, 99個面做番正日.
其實結婚幾年, 今次已經係同類事件大嘈嘅第三次, 我都唔明點解鑊鑊都要攪成咁! 真係好唔開心law!
下一步又要拆掂邊日團年了!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

做咩咁GE樣呀? 打邊爐唔好咩?
我地好恨打GA....今年想屈62打邊爐...
但佢可能玩海鮮宴
第一次正日同男家做...
平時佢地興星期五OR六的
今年佢有個仔話想正日
就全家拉大隊陪佢正日
我娘家就一定提前兩個星期加係星期日先食得GE
所以永遠唔會撞期
原帖由 sa2002 於 10-12-15 16:17 發表
有. 男家果邊話要打邊爐.

外家就約咗去酒樓食.

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

D C6就係咁....永遠唔燒到埋身呢..
都唔會做下野GE...肯一早問咪咩事都無LAW
難為外家已經就哂男家啦...都唔滿足
真係戥你煩同激心
原帖由 ren 於 10-12-15 16:52 發表
我就昨晚才開完火來, 年年99都要霸正日, 我媽咪都就左佢提早做, 個幾星期前已通知c6今個星期六做節, 叫佢"問準"下99有無問題 (有咪早改囉, 因我屋企人放假放閒人, 想星期六/ 日做節是要突登請假/ 調假的), 佢又死都 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 ac321 於 10-12-15 15:43 發表
May be your 弟婦 is one of the bk sister .........
and complaining her 99 here now...........

我諗我弟婦唔好意思係bk度投訴啩. 事綠係我亞哥12月頭已約好晒今個星期六做冬, 點知我弟婦早兩日突然話唔得, 全家人就佢一個改期. 仲要俾我媽發現原來臨時有朋友約佢, 佢就答應同朋友去街, 搞到要我地改期就佢. 次次一早約好晒都係為咗佢改期, 冬大過年架, 你話我媽嬲係咪好正常吖?

子爵府

咪就係, d問題意料唔倒就話無計,
但係foresee倒個問題, 個c6 4都唔係早d做,
係要到爆煲先高興嘅, 真係收唔到火囉!

今朝同阿媽講, 佢仲話怕影響我地兩公婆感情, 話改期(會唔齊人), 或者食午飯都算, 費是我地嘈. 不過我就話有d嘢唔可以無了期咁忍同讓囉.

原帖由 戲如人生 於 10-12-15 17:08 發表
D C6就係咁....永遠唔燒到埋身呢..
都唔會做下野GE...肯一早問咪咩事都無LAW
難為外家已經就哂男家啦...都唔滿足
真係戥你煩同激心

男爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 戲如人生 於 10-12-15 16:57 發表
做咩咁GE樣呀? 打邊爐唔好咩?
我地好恨打GA....今年想屈62打邊爐...
但佢可能玩海鮮宴
第一次正日同男家做...
平時佢地興星期五OR六的
今年佢有個仔話想正日
就全家拉大隊陪佢正日
我娘家就一定提前兩個星期 ...

C6d 屋企人未問過我地,
就話要打邊爐.
重要男家全部都食勁辣,
四川麻辣火煱湯底呀,
就算一邊清湯,
滾滾吓都會辣辣地
(p.s. 我唔食得辣嫁.)

唉, 我個小朋友得個3歲,
佢未試過打邊爐,
驚佢多手....危險law.

公爵府

原帖由 sa2002 於 10-12-15 18:26 發表

.....我個小朋友得個3歲,
佢未試過打邊爐,
驚佢多手....危險law. ...

唔洗太擔心, 我個女一歲幾我就帶佢打邊爐, 佢好快就明白d湯同個爐係熱嘅唔摸得. 不過, 做父母嘅, 點都要睇住, 唔好俾其他人唔少心倒瀉熱水淥到小朋友.

侯爵府

咁家陣係你弟婦有問題
一早約好左..佢自己約朋友就走左
咪唔好理佢LAW:;pppp:
原帖由 tantanmama 於 10-12-15 17:27 發表

我諗我弟婦唔好意思係bk度投訴啩. 事綠係我亞哥12月頭已約好晒今個星期六做冬, 點知我弟婦早兩日突然話唔得, 全家人就佢一個改期. 仲要俾我媽發現原來臨時有朋友約佢, 佢就答應同朋友去街, 搞到要我地改期就佢. 次 ...

侯爵府

講得岩...就到一次又點?
下次咪又係咁...
今次一定要企硬

你亦唔好因為呢D問題同你媽媽呻
始終....都可能影響你媽對你C6的印象GA
我屋企就係好例子..
我老豆本身都係衰GA喇...
外型唔討好..又唔識做人..
本來我婆已經唔多LIKE呢個女婿
點知我媽仲要把口唔收..
得閒就同佢阿媽呻個老公有幾衰
搞到我婆由始至終都唔妥呢個女婿
咁又有咩謂呢?mouth:
原帖由 ren 於 10-12-15 18:10 發表
咪就係, d問題意料唔倒就話無計,
但係foresee倒個問題, 個c6 4都唔係早d做,
係要到爆煲先高興嘅, 真係收唔到火囉!

今朝同阿媽講, 佢仲話怕影響我地兩公婆感情, 話改期(會唔齊人), 或者食午飯都算, 費是我地嘈. 不 ...

首頁

尾頁

跳至