親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我來緊會去歐洲玩(英國,德國幾個國家),之前未試過冬天去,驚會好涷,想問下是否要著過膝蓋既羽絨?謝謝!
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

水晶宮

唔 一定, 只要夠暖就ok
我果年聖誕節去, 落住細雪敢....
聖誕老人同街派糖果,個個人玩到好happy ,
D鬼妹個個短裙, 我係香港人冇萻羽祴去都唔覺凍lor

原帖由 QtieBB 於 10-12-16 13:42 發表
我來緊會去歐洲玩(英國,德國幾個國家),之前未試過冬天去,驚會好涷,想問下是否要著過膝蓋既羽絨?謝謝!

大宅

好媽媽勳章

HI,
我見德國依家-10至0度,好似好涷,而且我又唔鐘意著好少層衫,聽人講唔好著羊毛底衫,因為有暖氣....所以都唔知帶件咩大褸好.

原帖由 0120 於 10-12-16 13:57 發表
唔 一定, 只要夠暖就ok
我果年聖誕節去, 落住細雪敢....
聖誕老人同街派糖果,個個人玩到好happy ,
D鬼妹個個短裙, 我係香港人冇萻羽祴去都唔覺凍lor

...
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

水晶宮

穩陣應該帶羽祴既, 真係唔好著羊毛底衫呀, 室內熱到嘔架
原帖由 QtieBB 於 10-12-16 14:13 發表
HI,
我見德國依家-10至0度,好似好涷,而且我又唔鐘意著好少層衫,聽人講唔好著羊毛底衫,因為有暖氣....所以都唔知帶件咩大褸好.

大宅

好媽媽勳章

歐洲國家既暖氣係咪同北海道個D差不多啊?如果係,樽領都唔好著囉....咁天氣哩?北海道涷D,定歐洲涷D?

原帖由 0120 於 10-12-16 14:23 發表

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, 好多地方都有HEAT, 真係熱到嘔, 又要拎住件褸, 連SHOPPING都無晒MOOD
原帖由 0120 於 10-12-16 02:23 PM 發表

大宅

我岩岩在果邊旅行完..其實只要件羽祴就得..我之前都因為怕凍,帶左件羊毛底衫過去..都冇著過....因為入到D室內都有暖氣,真係有D熱到嘔..要同老公出一出外過下冷河再入番D商場..

大宅

好媽媽勳章

你有無去英國TOPSHOP買野啊?唔知導遊會唔會帶去呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-16 15:05 發表
係, 好多地方都有HEAT, 真係熱到嘔, 又要拎住件褸, 連SHOPPING都無晒MOOD

大宅

好媽媽勳章

當地有無落雪啊?使唔使著特別既鞋防滑啊?

原帖由 cherry_hon 於 10-12-16 15:54 發表
我岩岩在果邊旅行完..其實只要件羽祴就得..我之前都因為怕凍,帶左件羊毛底衫過去..都冇著過....因為入到D室內都有暖氣,真係有D熱到嘔..要同老公出一出外過下冷河再入番D商場.. ...

侯爵府

我住過英國, 除左外出要保暖, 最大問題係有風/大風, 我都試過俾風吹到頭痛, 所以大衣要外面防風, 裡面保暖, 仲要有帽

香港冬天乾, 英國冬天濕, 個人覺得香港O既凍比英國仲要凍, 因為無左D濕氣保溫

珍珠宮

減齡達人勳章

英國落緊雪,最好著對防滑鞋,室內全部有暖氣,唔使著羊毛底衫或樽領衫,否則焗到暈!
最好帶一條頸巾,一對手套(唔係香港嗰啲穿手指),一頂帽(唔係cap帽,係貼頭嗰種,凍時可以cover埋耳仔)。怕凍就帶羽絨,著衫最好玩層層疊,即係一件一件加上去,可帶羊毛/cashmere外套,或jumper.
怕腳凍,就著一對cotton襪再加羊毛襪,包暖!帶定絲襪,有時戶外景點超大風!
屋企有乜太rich嘅cream, 唔用就帶埋去,因heater好易令皮膚乾燥而身痕!

伯爵府

我去完德國&法國2日前返黎, 德國比法國凍, 上機前巴黎有2度(唔多覺有雪)而慕尼黑得-8度(落大雪飛機都要delay), 帶件down jacket + 冷帽 + 手套 + 頸巾, 鞋就著 Gore-tex會好D

侯爵府

london heathrow機場關閉了, 祝樓主好運..

大宅

I am going to Europe for holiday next week. 咁大風雪,都唔知點算,真後悔 !!!

大宅

好媽媽勳章

唉.......大家俾左咁多意見我,但睇來我未必去得成啦, 依家D天氣咁..........明天去茶會,睇下旅行社點安排啦.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我老公好想去睇雪.....今次真係俾佢望到啦,不過係"大"風雪囉.....mouth:
我都驚聖誕節去會悶,所以已經係26日飛,希望佢地已經過完聖誕,順便睇下有咩減價野買下咁.

原帖由 二少奶 於 10-12-21 14:20 發表
冬天去歐洲好悶咖. 早天黑. 聖誕係Family節日. 有年聖誕正係波蘭華莎, 成條街都無人, 好似死城咁,個個係屋企過節.

子爵府

原帖由 二少奶 於 10-12-21 14:20 發表
冬天去歐洲好悶咖. 早天黑. 聖誕係Family節日. 有年聖誕正係波蘭華莎, 成條街都無人, 好似死城咁,個個係屋企過節.

我都覺....以前英國讀書時....下午2點半都未放學就已經開始天黑了.......3點多d就黑晒......所以一放聖誕就雞咁腳返hk,因為d shops all closed....

大宅

QtieBB, 我都係26 號晚出發呀! 依家都唔知點.

原帖由 QtieBB 於 10-12-22 00:31 發表
我老公好想去睇雪.....今次真係俾佢望到啦,不過係"大"風雪囉.....mouth:mouth:" />
我都驚聖誕節去會悶,所以已經係26日飛,希望佢地已經過完聖誕,順便睇下有咩減價野買下咁.

...

首頁

尾頁

跳至