自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解d家長會買iphone比d中學生

仲由得佢地帶番學校

王國長老

王國長老

NO & NO
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

中學生用哎瘋係想追上潮流...
一定冇必要帶番學校......
追上潮流係見人有佢又想有........
見人地好似好好玩咁..佢又想要
帶番學校一定會拎出黎元耀..
比同學知道自己有部哎瘋......
如果有同學眼紅佢有既話實偷左部哎瘋佢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

而家多數都係用艾瘋4....
我見到唔少中學生都用丫...
反而我地尼d師奶仔就用d平平地電話~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

王國長老

王國長老

肯定會上堂冇心機聽書, 咁多apps玩, 仲可以用手機傾計, 死梗.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

回覆 1# hohosiu 的文章

我囡都話有同學用. 我已經斬釘截鐵地告訴她不要多想, 我絕對不會買給她, 電話只方便我聯絡她, 不可無止境追新款式!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

乜而家d學生甘有錢??我都無艾瘋4,但唔驚被偷嗎?
---生命無價,請支持領養---

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

阿仔學校,中一就全級一齊買手機入台,上網話上學校內聯網,一講起就炳佢學校,搞勿鬼!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

吾怕比人扑頭搶機

盞害左個細路

大宅

如果個學生有自制能力 , 買比佢都仲可以 .....
認識下 d 科技野 ......

但帶番學校就唔好 , 唔想 d schoolmate 見你有 , 又同 d 家長講 xx 都有 , 影響其他人 .
有 d 衰 d ga , 偷左 , 仲麻煩 .............

水晶宮

環保接龍勳章

仲有i pad tim ar...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

I don't understand why parents let 中學生 use iphone 4. Not only 1 or 2 kids. I have seen many kids using iphone. 害左個細路

大宅

學校要做啲嘢囉!
學生要樸實, 不只iP
任何 $1500 以上的電話不淮使用
三次警告不聽要記點!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係街上都唔知見到幾多學生哥用ip4.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

根本係學校就唔應該用手提, 有事可以去校務處借~~

大宅

原帖由 ankle 於 10-12-17 10:55 發表
根本係學校就唔應該用手提, 有事可以去校務處借~~

對呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我好out,其實而家d學校可唔可以帶手提返學架?

我幾年前就唔可以,但會偷偷地帶。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 janehk 於 10-12-17 00:26 發表
學校要做啲嘢囉!
學生要樸實, 不只iP
三次警告不聽要記點!

無需要, 唔係$1,500以上唔准用, 而係應該所有有上網function既電話都唔准用!

呢個case, 好明顯係學校校規唔得與時並進!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

王國長老

王國長老

原帖由 janehk 於 10-12-17 00:26 發表
學校要做啲嘢囉!
學生要樸實, 不只iP
三次警告不聽要記點!

用金錢價值衡量好易惹起爭議, 最好一律禁止帶返學.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同事買左iphone4比佢個仔讀中五, 同事話佢個仔要乜, 買得起都盡量買比佢, 不過又唔會個仔話要就即買, 都要個仔應承佢d條件先會買~

老闆個仔間中學開學時家長會已同家長講明學生唔可以帶貴手機, 手機唔可以上網, 一日只可以在瞓前(寄宿)講3分鍾電話~

首頁

尾頁

跳至