夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們結婚3年幾, 之前我都係第3者, 破壞了C6和EX, 他們又是結婚3年, 但當時年紀少, 結婚不久已經好唔夾, 成日嘈交, 同家人關係很差, 可能呢個時間我的出現, 之後C6就同EX分開左, 佢家人不知幾LIKE我, 超唔LIKE EX..... 其實我們當中都面對不少難關才正式在一起, 由相識到現在已經7年了!

一直相處都好好, 家人關係又好, 雖然當中都會有少ARGUE, 不過都嬲唔過一日又無事, 我以為自己好幸福, 我們沒有小朋友, 不過都計劃想有, 結婚後我沒有做全職, 只有少少兼職, 生活需要簡單, 沒有物質的享受, 只夠基本的開支, 但我很開心!

最近幾個月C6對我好似冷淡了, 他的工作很忙, 以前每年總有1-2個月是超忙, 初時沒有覺得是什麼, 在一次無意之間, 我在FACEBOOK發現了C6跟一個女同事有較曖昧的傾談, 有"錫" "陪你"呢D字眼, 我努力同自己講係誤會.....但越不想知道的証據, 越是自然出然在面前!

我忍了一個月, 係99%確定真有其事, 我同C6講, 佢否認, 我說會原諒他接納他, 更願意生BB, 什麼事情重新開始, 他沒有說話! 之後又好似好了一點, 原來他們一直玩地下情, 証據又知為何出現, 我真係好傷心, 我從來都很相任他, 不會CHECK他的手提和行蹤, 只是他說要工作, 我就信, 但他就是利用我的信任!

我沒有跟任何人說, 我很明白他們現在處於的情況是怎樣, 我也曾經歷過, 沒有嬲他們, 因在C6最忙碌最困擾的時間, 有她陪伴在身邊, 日久生情, 她返了工不足一年, 比我年輕, 應該是80後, 不靚, 在她的FB得知喜歡公仔及偶像派歌手, 就知她的心智是什麼程度, 可是年青就自然有她的吸引力!

後來, 99及他的家人也覺得我們有異樣, 99致電問我, 我仍沒有講, 因99是非常迷信的人, 她用盡方法去拜神去知道, 之後男家全家人也知道, 勁駡C6, 有2次還突然來了我們家大駡, C6仍死口話無, 他們最嬲的事C6不斷講大話, 騙我騙家人, 如果C9要個女人, 全家都唔會認佢, 我估唔到6299咁樣, 我真係好感動, 不過C6係一個好硬頸的人, 受軟唔受硬, 現在大家的關係很差......

我亦對C6說, 給他最後限期, 如果今個月都唔處理好, 即是揀佢唔要我, 咁我要會搬走......我也會怕面對我的家人, 因父親是有重病, 怕他支持不了爆血管(我曾發夢遇見這一幕, 真係很驚)

現在他仍若即若離, 我開始CHECK他的手提, 每天也跟她很多SMS, 都是"愛你""掛著"呢D野, 也有去拍拖, 基本上唔覺佢有想放棄她的現象, 他跟我說給點時間去處理, 但我不知他的意思是處理我還是她!!

我真的很亂...這件事由開始至今3個月左右, 我每天都在哭, 幸好最近找了份兼職, 搵多個$又可以用多了時間, 我應該怎樣做?? 繼續忍耐?? 可以忍多久??

我已開始掉了部份衫, 因回娘家地方很細, 要買個櫃和床, 現在的已經很舊, 又要用$$, 到呢刻才發覺自己人又老$又無!

我覺得C6不是完全不愛我, 如果要講愛, 這一刻我一定輸, 但如何把劣勢轉過來? 大家有沒有試過什麼方法?給我一點意見!

大宅

你老公不過係故技重施,根本就無d良心,唔係一個好男人。上一次,就用ex同家人相處唔好做藉口,今次相信亦係新gf面前安左個罪名比你,去合理化自己見異思遷既惡行。

有d偷食男,貪玩但怕麻煩,亦有少少良知,離過一次婚,知道係點一回事後,唔會想再離,偷食比老婆捉到,咪認錯cool煲囉~

但你個老公,分明唔在意離唔離婚,今次比你過到,好可能仲有下一次,你自己諗清楚啦。

總之宜家開始準備好自己,萬一分開都可以獨立好好生活,唔好要你daddy擔心你呀~

男爵府

回復 2# bittyko 的帖子

因果報應

禁止發言

大宅

問題係佢唔珍惜你, 或者可以既話,
你番娘家住一排, 比d時間大家冷靜下, 如果個衰佬都係唔識珍惜你, 你先再諗放唔放手都未遲, 有d男人係要失去左先識珍惜既, 當比個機會自己同佢吧 !!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

你老公的本性,似乎婚姻不可過3年。

禁止發言

禁止訪問

複式洋房

回復 4# 美亞 的帖子

agree

伯爵府

我唔會話係報應,但你應該預咗"剃人頭者人亦剃其頭"啦.
你老公係個唔負責任嘅人,呢d人又點可以做人世呀!好彩未有bb添啦.
俾心機做人,咁先對得住你父母架.
從新出發,揾嘢做,靠自己,日子慢慢會好起嚟嘅.
加油!

洋房

"他朝君體也相同".....

let go啦!辛好你還未有小朋友,事情容易解決好多...

男爵府

好媽媽勳章

你今日既心情, 就是當天他EX的心情. 你老公同你講話佢同佢ex關係唔好. 同樣都可以同佢現在既gf講同你既關係唔好. 同樣佢依家既gf, exactly就係你當時咁支持你老公離開ex一樣. 你要有心理準備去承受.

親呢段時間. 去搵full time. 進修下. 個人都積極啲. 無咁辛苦

男爵府

不要挽留了,
妳可以挽留多少次?
這個是妳應得的結果.
但願可以給天下的第三者一個借鏡.
而妳就重新開始自己的新生活吧.

大宅

雖然我對報應呢回事依然未能盡信,坦白講我屋企都係俾第3者破壞,但有一樣野可以肯定既係- 你C6唔會係一個付託終生既好男人,你試想下啦,佢可以為得同你一齊而唔要前妻,今日亦可以再為另一個唔要你,好聽D既呢種男人咪叫無腳雀仔囉,唔好聽既咪不負責任既賤男..
點都好啦,你都要做定最壞打算,如果真係要同C6分開唔好以為世界末日,為自己經濟做定安排係最實際!! 加油呀!!

大宅

我都覺得應該要放手, 因為睇你c6, 佢對你一d悔意都無, 同埋, 佢好似唔係好想挽救呢段婚姻

算把啦, 自己搵定後路最實際

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

現眼報

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

第三者.....

你今日終於感受到 ex 既痛嘛......

他朝君體也相同呀.....

男爵府

現眼報喇! 今日唔還聽日都要還. 我覺得抵架! 我朋友個家姐都係咁, 一模一樣, 最後都係離婚收場.

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有果必有因...

處理好現在的問題先,不要為佢生BB,無為連累下一代...
唔好諗住用小生命去保住一段婚姻

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

狐狸精遇上狐狸精

原帖由 OneTwoThree 於 10-12-16 22:15 發表
因果報應

首頁

尾頁

跳至