懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

第一次聽同收到電話話我個b有G6PD好無助同好唔開心,有b媽生嘅b又係咁嗎??????

複式洋房

其實有個可能係「基因突變」, 咁就算父母都完全冇帶有g6pd 基因, 下一代都可能會突然間有.

大宅

子爵府

原帖由 bktcc 於 10-12-23 21:12 發表
分享討論,請保持網上禮儀,勿用過激言詞,謝謝

版主, 係度分享真係好無意思, D人根本就唔係想去搞清楚件事...(如果你真係覺得我有問題既, 就懲罰我吧, 不過我都唔願意再上來這版寫什麼了...)

打擾了各位, 聖誕快樂....

大宅

totokingdom,

唔好曬時間同d甘自以為事既人講野啦..佢鍾意講到佢自己幾有知識幾用個腦去諗野幾有理解能力未由佢陶醉係自己既世界入面囉..係未??ha ha 

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 21:10 發表

請問你有無睇哂全部留言?? AND有無去理解人地討論既野??

我講佢係"執番黎"只係想講佢爸爸一定係G6PD, 而佢唔喜歡或唔明當中要用腦去諗的含意, 我亦已經道歉...而佢竟然可以話自己阿媽去勾佬, 我諗我接受唔到囉.. ...

你憑咩去質疑我冇睇曬全部留言呀??唔通要認同你個d人先叫睇曬全部留言呀??你成日質疑人地既理解能力你講既野一定係岩嫁咩??

大宅

原帖由 mj1209 於 10-12-23 17:51 發表

totokingdom講得好岩..其實大家都只係想將自己識既遇到既同大家分享姐..真係冇必要話人地"執番黎呀""冇知識呀""冇腦"甘囉..大家岩傾未傾多句唔岩傾未唔好傾囉..洗咩甘話人姐.... ...

mj1209, 好多謝你咁明白事理呀! :lol

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:29 發表

傻太, 我宜家好鄭重同你講最後一次, 你畀到咁多info大家好多謝你, 不過你講既野已經係人生攻擊+誹謗! 呢件事我一定會追究!

你話我執返黎, 唔係親生, 我之所以咁嬲係因為你話埋我老豆同亞媽... 在於我既立場, 我爸 ...

http://www.bobeboo.com/blog_details2.php?pid=11

你試下當中既圖表, 如果爸爸唔係帶紅色X(G6PD), 個親生女(即係你)係無可能有G6PD(兩個紅色X)

我亦到此為止, 你要追究就去追究...我一直係講"如果你爸爸唔係G6PD, 你就係執番黎"...(如果你係女性)

我一定會教好我小朋友要去理解清楚一件事, 先去鬧人...發現自己當初的無知時, 唔好惱羞成怒, 要有品格...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:29 發表

傻太, 我宜家好鄭重同你講最後一次, 你畀到咁多info大家好多謝你, 不過你講既野已經係人生攻擊+誹謗! 呢件事我一定會追究!

你話我執返黎, 唔係親生, 我之所以咁嬲係因為你話埋我老豆同亞媽... 在於我既立場, 我爸 ...

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007070503955

子爵府

原帖由 CY826 於 10-12-23 18:24 發表
多謝你,其實打電話來通知我個b有g6pd嘅姐姐都係話我一定係隱性,而我爸爸又唔一定係病患者(嗰位姐姐講的),而我從未接觸過所以只係擔心個b,起度大家傾下感覺真好.最終梗係聽醫生指示啦 ...

你係隱性的話, 即係你只有一個X有問題, 你爸爸當然唔一定係G6PD, 因為你有問題個X可能係由你媽媽度黎的...當然, 亦可能係由爸爸度黎...

但TOTO媽係確定有G6PD, 即兩個X都係有問題...而佢兩個X, 一個係來自爸爸, 一個係來自媽媽....

子爵府

請問我話左你爸爸媽媽D乜野呢??

或許, 因為我自己都曾經講過咁既說話: 我媽媽係O型, 我同我大哥都係O型, 而我二哥係B型; 有一次, 我老豆無啦啦話自己係AB型, 我同大哥都係笑住講: 咁我地咪係執番黎既....(因為有D野係肯定既, 即係1+1一定=2; 最後都費事同老豆解釋咁多, 只係話佢知佢只可以係B型)...同樣地, 我老公係AB型, 佢都有講笑話過: 如果我生個O型既BB出黎就斬死我...

我知未必人人講得笑, 但我亦已就呢個"執番黎"既說話而道歉...

不過, 我都會真係再去SEARCH下男性點樣"隱性"法...

超級版主

超級版主

分享討論,請保持網上禮儀,勿用過激言詞,謝謝

子爵府

原帖由 mj1209 於 10-12-23 17:51 發表

totokingdom講得好岩..其實大家都只係想將自己識既遇到既同大家分享姐..真係冇必要話人地"執番黎呀""冇知識呀""冇腦"甘囉..大家岩傾未傾多句唔岩傾未唔好傾囉..洗咩甘話人姐.... ...

請問你有無睇哂全部留言?? AND有無去理解人地討論既野??

我講佢係"執番黎"只係想講佢爸爸一定係G6PD, 而佢唔喜歡或唔明當中要用腦去諗的含意, 我亦已經道歉...而佢竟然可以話自己阿媽去勾佬, 我諗我接受唔到囉...我寧願自己係執番黎, 都唔會咁話自己阿媽...

我真係覺得自己好傻, 諗住可以令大家對G6PD有多D理解去打咁多字, 搵文章, 但人家連睇都唔睇, 諗都唔諗, 就要發爛炸...我最初都對G6PD無認識, 但我真係認真去理解, 亦希望可以令無BIO底既爸爸媽媽無咁內疚, 擔心...

大宅

畀面勳章

多謝你,其實打電話來通知我個b有g6pd嘅姐姐都係話我一定係隱性,而我爸爸又唔一定係病患者(嗰位姐姐講的),而我從未接觸過所以只係擔心個b,起度大家傾下感覺真好.最終梗係聽醫生指示啦
原帖由 totokingdom 於 2010-12-23 16:29 發表
樓主, 唔好意思呀, 我之前多口留言係你個post,就攪到之後有人講既野只係攻擊我, focus錯晒! 我都要負返d責任, sorry呀!

希望你唔好太擔心啦, 我深信好人有好報, 即使有G6PD既BB一定會健健康康咁成長架! ...

大宅

totokingdom講得好岩..其實大家都只係想將自己識既遇到既同大家分享姐..真係冇必要話人地"執番黎呀""冇知識呀""冇腦"甘囉..大家岩傾未傾多句唔岩傾未唔好傾囉..洗咩甘話人姐....

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 16:27 發表

請便~

希望"板主"先理解左G6PD既遺傳關係先黎插我...

你話我執返黎, 唔係親生, 我之所以咁嬲係因為你話埋我老豆同亞媽... 在於我既立場, 我爸媽成日食蠶豆都冇問題, 問過醫生話可能係因為佢地係隱性... 我都係把我遇見既講返出黎畀大家share...

之後你一而再再而三話我無知識無腦... 我咁大個女都唔會咁話人... 真係好冇品好無修養, 點教小朋友呀你?! 就算我G6PD既知識冇你咁廣, 有需要去到無腦嗎? 有需要去到無知識嗎?

大宅

樓主, 唔好意思呀, 我之前多口留言係你個post,就攪到之後有人講既野只係攻擊我, focus錯晒! 我都要負返d責任, sorry呀!

希望你唔好太擔心啦, 我深信好人有好報, 即使有G6PD既BB一定會健健康康咁成長架!

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:23 發表

我會去舉報你因為你講既野係人身攻擊!

請便~

希望"板主"先理解左G6PD既遺傳關係先黎插我...

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 16:20 發表

果真膚淺 ...不過謝謝讚賞, 大智若愚呀...

係呀, 如果你爸爸"真係"唔係G6PD, 你真執番黎咖...

其實就你接受唔到我既用詞, 又或者你無腦去諗人地說話 - 我已解釋只係想講你爸爸"一定"係G6P ...

我會去舉報你因為你講既野係人身攻擊!

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:14 發表

同唔同我"爸爸"講駛唔駛同你交代呀傻太? 哈哈...人如其名是也!

我讚你叻都叫發爛炸話人?!!!!!! 哈哈, 你真係好風趣呀!

話完人執返黎又話人無知識...邊個冇修養好明顯啦! 就算你幾有知識都冇用, 因為冇品! ...

果真膚淺 ...不過謝謝讚賞, 大智若愚呀...

係呀, 如果你爸爸"真係"唔係G6PD, 你真執番黎咖... (如果你係女性既話)

其實就你接受唔到我既用詞, 又或者你無腦去諗人地說話 - 我已解釋只係想講你爸爸"一定"係G6PD, 我已經道左歉...

無知識其實唔緊要, 人要有修養有品...同埋鬧人前, 希望可以理解左事實先...

首頁

尾頁

跳至