懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問你講既度數係點check, 醫生從來無講過我個仔幾多度??

原帖由 傻太 於 10-12-22 12:52 發表

唔洗番工我都唔搽香水, 不過我諗無野掛, 我番工出門口都會抱下佢...

不過如果搭車隔離位有人查白花油之類, 就會遠離囉, 因為佢個度數太低(幾乎無酵素), 儘量免得就免.... ...

子爵府

原帖由 klng28 於 10-12-22 15:10 發表
我想問你講既度數係點check, 醫生從來無講過我個仔幾多度??

好似政府e院無講度數...

我囝有張卡仔, 寫住0.4ug/?? 唔記得個單位 and有咩唔掂/食得....(我係c+生的)...

大宅

畀面勳章

好似話亞媽傳俾仔,老豆傳俾女,咁我哋有即係話我哋d細佬唔會有,除非我哋d媽咪又有.
原帖由 1234babies 於 2010-12-22 13:15 發表
原來真係咁多人有,咁點先知邊個遺傳俾bb,如果我再生,係咪仔就一定有,女就可能冇?如果係我嗰邊遺傳,咁我細佬生仔,有嘅機會大唔大?

大宅

原帖由 CY826 於 10-12-22 18:49 發表
好似話亞媽傳俾仔,老豆傳俾女,咁我哋有即係話我哋d細佬唔會有,除非我哋d媽咪又有.

我諗未必... 因為我亞媽同老豆都無, 不過我同我亞哥有G6PD呀!

大宅

好媽媽勳章

我聽姑娘講好似話爸爸媽媽都唔一定有,可能係爺爺嫲嫲,公公婆婆有!不過唔係要追究,只係想知多d,會點遺傳!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

原帖由 CY826 於 10-12-18 20:25 發表
咁你個B會唔會特別身體差D?我個B好似食極都唔吸收咁.
唔好擔心,我大仔今年20歲LA,佢係一個甲組足球員(有D名氣GA)講笑啫,,佢6呎高,身才好健碩,身體好好,冇乜病痛..其它樟腦.薄荷,唔係咁怕,因為佢細個試過偷食,,最重要一定唔好食蠶豆,一定溶血嘅,,去睇E生每次都要講比E生聽,由期是係牙醫,用嘅野唔同,,記住你幾點,仲要話比呀B聽.咁就唔怕,,好小事放鬆心情,我笫2個就冇,所以都算好彩,通常一個有一個冇,係個兒科同我講...加油,,,冇事GA

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 totokingdom 於 10-12-22 23:35 發表

我諗未必... 因為我亞媽同老豆都無, 不過我同我亞哥有G6PD呀!

我都係架, 醫生話我爸媽應該係隱性G6PD, 而且佢地個年代冇CHECK佢地有都唔知, 係遺傳架.

珍珠宮

虎到金來勳章

原帖由 傻太 於 10-12-22 12:38 發表

你有無驚細囝會同大囝比較?? eg 有d野唔食得...

我大囝係蠶豆b, e+陀緊細囝, 佢都會有50%機會有G6PD, 我諗住同細b講佢都係蠶豆b, 因為我怕大囝會唔開心....

雖然我都覺得蠶豆症無乜野, 由生完第二日兒科e生搵我 ...

幾年前我朋友個老婆喊到c, 又話對唔住個老公 <-- 唔洗嘛

子爵府

no no no...

點解你話自己好緊張, 但又無認真去search下有關G6PD既資訊???

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-22 23:35 發表

你點知你父母無?? FYI, 香港係82年&84年先開始強制為初生嬰兒驗...

如果你父母無G6PD而你有, 咁你就"一定"執番黎... ...(如果你係女性而有G6PD, 你爸爸"一定"係G6PD)

你阿哥就係親生都唔出奇...

子爵府

原帖由 icy_chan 於 10-12-23 03:27 發表
唔好擔心,我大仔今年20歲LA,佢係一個甲組足球員(有D名氣GA)講笑啫,,佢6呎高,身才好健碩,身體好好,冇乜病痛..其它樟腦.薄荷,唔係咁怕,因為佢細個試過偷食,,最重要一定唔好食蠶豆,一定溶血嘅,,去睇E生每次都要講比E生 ...

通常一個有一個冇 <-- 如果媽媽係隱性既, 生"囝"既話, 每次都係1/2既機會, 我都同老公賭緊細b會唔會都係蠶豆b...

但如果媽媽係G6PD既話, 生幾多"囝"都"一定"係G6PD...

子爵府

原帖由 polliebb 於 10-12-23 08:16 發表

幾年前我朋友個老婆喊到c, 又話對唔住個老公

我果時唔識, 以為係個女既食煙所致...

但當兒科e生同我地講解時, 可能我地兩公婆都讀過bio, 好易就明點解, 仲知無必要內疚...

不過我62就話係我勾佬生既...

子爵府

蠶豆症是一種性聯隱性(X-linked recessive)遺傳。要了解什麼是性聯隱性遺傳必須先了解一下我們的染色體。人體有23對染色體,其中只有一對大小看起來不登對,那就是性染色體 (X及Y染色體)。大家都知道其中的Y染色體決定了一個人的性別。所以男性的性染色體是XY型,而女性則是XX型

G6PD的基因就是位於X染色體上,所以蠶豆症是性聯遺傳,而且只要有一個X染色體上的G6PD基因是正常的,G6PD的功能就完全表現,不會表現出蠶豆症體質,所以是隱性遺傳。男性只有一個X染色體,所以,只要這個X染色體的G6PD基因不正常,這個男性就會表現出蠶豆症體質而女性有兩個X染色體,必須兩個X染色體上的G6PD基因皆不正常才會表現出蠶豆症體質。當女性只有一個X染色體帶有不正常的G6PD基因,而沒有表現出蠶豆症體質時,我們稱之為蠶豆症的帶因者。

性聯隱性遺傳的遺傳模式複雜,在這裏無法詳述,僅略舉例,讓大家稍作了解。當父親有蠶豆症,而母親正常時,他們的兒子將都是正常人,而女兒全為帶因者。而當母親有蠶豆症(兩個X上的G6PD基因皆不正常),而父親正常時,他們的兒子將全為蠶豆症患者,而女兒全為帶因者。另當母親為帶因者(有一個X上的G6PD不正常),而父親正常時,他們的兒子有一半機會是蠶豆症患者,而女兒有一半的機會是帶因者。

大宅

好媽媽勳章

多謝詳盡解釋!
原帖由 傻太 於 10-12-23 09:51 發表
蠶豆症是一種性聯隱性(X-linked recessive)遺傳。要了解什麼是性聯隱性遺傳必須先了解一下我們的染色體。人體有23對染色體,其中只有一對大小看起來不登對,那就是性染色體 (X及Y染色體)。大家都知道其中的Y染色體決定了一個 ...

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-22 12:38 發表

你有無驚細囝會同大囝比較?? eg 有d野唔食得...

我大囝係蠶豆b, e+陀緊細囝, 佢都會有50%機會有G6PD, 我諗住同細b講佢都係蠶豆b, 因為我怕大囝會唔開心....

雖然我都覺得蠶豆症無乜野, 由生完第二日兒科e生搵我 ...

咁我又冇諗過喎, 可能係大仔都10歲, 我同佢講細佬有呢個病有D咩唔可以接觸同埋唔食得, 咁佢都(好似)好明白咁, 成間屋咁SEARCH有D咩要掉, 又話細佬唔食得既佢都陪細佬唔食

我阿媽講起都眼濕濕...仲話問過"神婆"係因為陀大哥時摸過其他bb, 內疚左三十幾年... <~~ 笑左

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 09:33 發表

我果時唔識, 以為係個女既食煙所致...

但當兒科e生同我地講解時, 可能我地兩公婆都讀過bio, 好易就明點解, 仲知無必要內疚...

不過我62就話係我勾佬生既... ...

哈哈

子爵府

原帖由 joanne2010 於 10-12-23 13:41 發表

咁我又冇諗過喎, 可能係大仔都10歲, 我同佢講細佬有呢個病有D咩唔可以接觸同埋唔食得, 咁佢都(好似)好明白咁, 成間屋咁SEARCH有D咩要掉, 又話細佬唔食得既佢都陪細佬唔食

我阿媽講起都眼濕濕...仲話問 ...

雖然未知細囝係唔係, 但希望我果兩隻野會和睦喇...

我阿媽真係信個神婆三十幾年, 我阿嫂早我三個月生, 我係要到大囝出左世先可以掂我姪女... ...(我大肚時係行近個姪女都唔得...係咪無知... )

大宅

原帖由 傻太 於 10-12-23 09:26 發表

你點知你父母無?? FYI, 香港係82年&84年先開始強制為初生嬰兒驗...

如果你父母無G6PD而你有, 咁你就"一定"執番黎... ...(如果你係女性而有G6PD, 你爸爸"一定"係G6PD)

你阿哥就係親生都唔出奇... ...

因為佢地話冇啦, 同埋佢地有食開蠶豆個D都冇咩事...所以我先話佢地冇呢樣野者! 咁我又冇捉過佢地驗血既!

BTW, 我覺得你話我"一定"係執返黎好無禮貌, 我覺得你要道歉!

大家都係傾下自己既經歷, 等大家了解多D者

大宅

原帖由 polliebb 於 10-12-23 08:13 發表

我都係架, 醫生話我爸媽應該係隱性G6PD, 而且佢地個年代冇CHECK佢地有都唔知, 係遺傳架.

polliebb, 我同你個case係一樣呀, 醫生話我爸媽係隱性G6PD...

不過...傻太話我咁既情況係執返黎架, 唔係我爸媽親生

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 15:19 發表

因為佢地話冇啦, 同埋佢地有食開蠶豆個D都冇咩事...所以我先話佢地冇呢樣野者! 咁我又冇捉過佢地驗血既!

BTW, 我覺得你話我"一定"係執返黎好無禮貌, 我覺得你要道歉!

大家都係傾下自己既經歷, 等大家了解多D者 ...

sorry ar... ...

但根據遺傳學, 如果你"肯定"你父親真係唔係G6PD而你有, 你一定唔會係佢親生咖...我係嬉皮笑臉d, 但係講真的...

"遺傳"唔洗去經歷, 有時科學就同數學一樣, 1+1"一定"係=2....不過我相信閣下無去認真理解我上面轉載既醫學文章...

同埋點解醫生會話bb時期要緊張d, 大個左就可以放心d, 係因為人大左, 個體積大左, 血多左...咁溶血既影響會相對細左...我大哥細個差d死, 但大左都可以食蠶豆, 可能有溶血但唔覺囉...

首頁

尾頁

跳至