懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 joanne2010 於 10-12-18 12:36 發表
我個B出世第二日醫生就同我講佢有G6PD, 開頭都真係好無助, 唔知點算好, 好擔心, 擔心係有D野佢唔食得, 但自己唔知又比左佢食...

但係, 其實都唔擔心得太多, 唯有自己小心D, 長期放把風扇仔響BB車度, 萬一搭LIFT既時 ...

你有無驚細囝會同大囝比較?? eg 有d野唔食得...

我大囝係蠶豆b, e+陀緊細囝, 佢都會有50%機會有G6PD, 我諗住同細b講佢都係蠶豆b, 因為我怕大囝會唔開心....

雖然我都覺得蠶豆症無乜野, 由生完第二日兒科e生搵我, 我都無乜野(幾年前我朋友個老婆喊到c, 又話對唔住個老公), 只係鬧佢點解咁蠢, 二揀一, 都揀左我有問題既基因..??

e+主要唔俾佢食中成藥...尤其果d保嬰丹...

我個囝出世就揭開左三十幾年既"迷" , 我大哥應該都係G6PD, 果個年代未有得一出世就驗, 佢細個換血換左成個星期(佢同我個囝呢個基因應該係一樣, 我個囝係0.4, 即係好易溶血&溶得好快果隻), 我阿媽講起都眼濕濕...仲話問過"神婆"係因為陀大哥時摸過其他bb, 內疚左三十幾年...

子爵府

原帖由 bb8886 於 10-12-18 14:22 發表

唔使太緊張!! 我本身都有G6PD, 有一半機會會遺傳俾我個 bb. 不過, 我自己讀書的時候都有擦香水, 而我有偏頭痛好多年, 一直都有大量使用白花油, 至於萬秀雷敦, 我阿媽最鍾意用, 所以我都由細用到大. Touchwood, so ...

如果你生"囝"就"一定"係G6PD...

我諗除左蠶豆唔食得, 其他豆都ok, 我個囝(就兩歲)成日食花生, 黃豆...

子爵府

原帖由 CY826 於 10-12-18 20:25 發表
咁你個B會唔會特別身體差D?我個B好似食極都唔吸收咁.

我個囝就兩歲, (touchwood)只係病過4次...

我大哥會考7A, 1st hon degree, master攞disting...

放鬆d....

子爵府

原帖由 polliebb 於 10-12-22 06:06 發表
香水, 白花油, 萬秀雷敦, 我都有用過喎, 不過BB咁細就當然最好唔好用啦, 咁又唔洗話扔晒去咁誇囉.

唔洗番工我都唔搽香水, 不過我諗無野掛, 我番工出門口都會抱下佢...

不過如果搭車隔離位有人查白花油之類, 就會遠離囉, 因為佢個度數太低(幾乎無酵素), 儘量免得就免....

子爵府

原帖由 1234babies 於 10-12-22 13:15 發表
原來真係咁多人有,咁點先知邊個遺傳俾bb,如果我再生,係咪仔就一定有,女就可能冇?如果係我嗰邊遺傳,咁我細佬生仔,有嘅機會大唔大?

如果你(係女性)又係G6PD既話, 生"囝"就"一定"係蠶豆b, 生"囡"就要睇下係老公係唔係G6PD, 如果你老公都係G6PD, 個"囡"就"一定"係蠶豆b; 如果你老公唔係G6PD, 個"囡"就"一定"唔係蠶豆b(只係carrier)...

至於你細佬個老婆如果係陀"囝", 你細佬係咪G6PD都無影響...

子爵府

原帖由 klng28 於 10-12-22 15:10 發表
我想問你講既度數係點check, 醫生從來無講過我個仔幾多度??

好似政府e院無講度數...

我囝有張卡仔, 寫住0.4ug/?? 唔記得個單位 and有咩唔掂/食得....(我係c+生的)...

子爵府

原帖由 CY826 於 10-12-22 18:49 發表
好似話亞媽傳俾仔,老豆傳俾女,咁我哋有即係話我哋d細佬唔會有,除非我哋d媽咪又有.

no no no...

點解你話自己好緊張, 但又無認真去search下有關G6PD既資訊???

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-22 23:35 發表

我諗未必... 因為我亞媽同老豆都無, 不過我同我亞哥有G6PD呀!

你點知你父母無?? FYI, 香港係82年&84年先開始強制為初生嬰兒驗...

如果你父母無G6PD而你有, 咁你就"一定"執番黎... ...(如果你係女性而有G6PD, 你爸爸"一定"係G6PD)

你阿哥就係親生都唔出奇...

子爵府

原帖由 icy_chan 於 10-12-23 03:27 發表
唔好擔心,我大仔今年20歲LA,佢係一個甲組足球員(有D名氣GA)講笑啫,,佢6呎高,身才好健碩,身體好好,冇乜病痛..其它樟腦.薄荷,唔係咁怕,因為佢細個試過偷食,,最重要一定唔好食蠶豆,一定溶血嘅,,去睇E生每次都要講比E生 ...

通常一個有一個冇 <-- 如果媽媽係隱性既, 生"囝"既話, 每次都係1/2既機會, 我都同老公賭緊細b會唔會都係蠶豆b...

但如果媽媽係G6PD既話, 生幾多"囝"都"一定"係G6PD...

子爵府

原帖由 polliebb 於 10-12-23 08:16 發表

幾年前我朋友個老婆喊到c, 又話對唔住個老公

我果時唔識, 以為係個女既食煙所致...

但當兒科e生同我地講解時, 可能我地兩公婆都讀過bio, 好易就明點解, 仲知無必要內疚...

不過我62就話係我勾佬生既...

子爵府

蠶豆症是一種性聯隱性(X-linked recessive)遺傳。要了解什麼是性聯隱性遺傳必須先了解一下我們的染色體。人體有23對染色體,其中只有一對大小看起來不登對,那就是性染色體 (X及Y染色體)。大家都知道其中的Y染色體決定了一個人的性別。所以男性的性染色體是XY型,而女性則是XX型

G6PD的基因就是位於X染色體上,所以蠶豆症是性聯遺傳,而且只要有一個X染色體上的G6PD基因是正常的,G6PD的功能就完全表現,不會表現出蠶豆症體質,所以是隱性遺傳。男性只有一個X染色體,所以,只要這個X染色體的G6PD基因不正常,這個男性就會表現出蠶豆症體質而女性有兩個X染色體,必須兩個X染色體上的G6PD基因皆不正常才會表現出蠶豆症體質。當女性只有一個X染色體帶有不正常的G6PD基因,而沒有表現出蠶豆症體質時,我們稱之為蠶豆症的帶因者。

性聯隱性遺傳的遺傳模式複雜,在這裏無法詳述,僅略舉例,讓大家稍作了解。當父親有蠶豆症,而母親正常時,他們的兒子將都是正常人,而女兒全為帶因者。而當母親有蠶豆症(兩個X上的G6PD基因皆不正常),而父親正常時,他們的兒子將全為蠶豆症患者,而女兒全為帶因者。另當母親為帶因者(有一個X上的G6PD不正常),而父親正常時,他們的兒子有一半機會是蠶豆症患者,而女兒有一半的機會是帶因者。

子爵府

原帖由 joanne2010 於 10-12-23 13:41 發表

咁我又冇諗過喎, 可能係大仔都10歲, 我同佢講細佬有呢個病有D咩唔可以接觸同埋唔食得, 咁佢都(好似)好明白咁, 成間屋咁SEARCH有D咩要掉, 又話細佬唔食得既佢都陪細佬唔食

我阿媽講起都眼濕濕...仲話問 ...

雖然未知細囝係唔係, 但希望我果兩隻野會和睦喇...

我阿媽真係信個神婆三十幾年, 我阿嫂早我三個月生, 我係要到大囝出左世先可以掂我姪女... ...(我大肚時係行近個姪女都唔得...係咪無知... )

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 15:19 發表

因為佢地話冇啦, 同埋佢地有食開蠶豆個D都冇咩事...所以我先話佢地冇呢樣野者! 咁我又冇捉過佢地驗血既!

BTW, 我覺得你話我"一定"係執返黎好無禮貌, 我覺得你要道歉!

大家都係傾下自己既經歷, 等大家了解多D者 ...

sorry ar... ...

但根據遺傳學, 如果你"肯定"你父親真係唔係G6PD而你有, 你一定唔會係佢親生咖...我係嬉皮笑臉d, 但係講真的...

"遺傳"唔洗去經歷, 有時科學就同數學一樣, 1+1"一定"係=2....不過我相信閣下無去認真理解我上面轉載既醫學文章...

同埋點解醫生會話bb時期要緊張d, 大個左就可以放心d, 係因為人大左, 個體積大左, 血多左...咁溶血既影響會相對細左...我大哥細個差d死, 但大左都可以食蠶豆, 可能有溶血但唔覺囉...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 15:22 發表

polliebb, 我畀人話我係執返黎架wo

或者你無乜幽默感, 我唔係想話你係執番黎, 只係想話你爸爸一定係G6PD, 而係媽媽就算唔係G6PD, 都一定係隱性帶因者...

我只係見好似好多媽媽無去理解或唔明, 想多事解釋一下各位既情況, 或許, 我真的太多事了....

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 15:30 發表

我岩岩打去問過我個醫生, 佢話我dad同mum冇而我有唔出奇, 因為佢地好可能係隱性G6PD! 不過我信你多過信我醫生啦, 係呀, 我亞媽去au佬先有左我呀, 岩岩confirm左, 你仲叻過醫生呀! ...

我本來都唔想再覆, 如果你e生真係話你"爸爸"係隱性, 我諗你以後都唔好去睇果個e生了....

點解男bb係G6PD係女bb既10倍, 係因為男性決定性別既基因係xy, 如果x係有缺憾, 個男bb就已經係G6PD, 唔會有隱性的...

其實你係咪男性?? 因為我一直當你係女性, 女性決定性別既基因係xx, 一個來自爸爸, 一個來自媽媽, 女性要兩個x都有缺憾才會是G6PD...而你爸爸只可以俾個x你(如果俾左個y你, 你就係"男")...你真係唔相信既, 自己去畫幅圖會清楚好多...

如果你係男性, 你父母唔係G6PD都唔出奇, 不過媽媽一定係隱性帶因者...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 15:52 發表

我都話我係執返黎架囉, 我亞媽au佬呀, ok?! 同埋我都話我信你多過信我個醫生, 你真係好叻呀, 唔係你我都唔知我既身世...真係好多謝你呀! 我以後唔會睇個個醫生架啦, 有咩問你好過啦你咁叻! ...

咁你會唔會同你"爸爸"講出"真相"...??

人地好心去search & 轉載左e學文學, 睇都唔睇, 又唔去理解就係度發爛炸話人...自己無知識, 人地搵埋資料又唔願睇唔願理解, 就係咁話人...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:14 發表

同唔同我"爸爸"講駛唔駛同你交代呀傻太? 哈哈...人如其名是也!

我讚你叻都叫發爛炸話人?!!!!!! 哈哈, 你真係好風趣呀!

話完人執返黎又話人無知識...邊個冇修養好明顯啦! 就算你幾有知識都冇用, 因為冇品! ...

果真膚淺 ...不過謝謝讚賞, 大智若愚呀...

係呀, 如果你爸爸"真係"唔係G6PD, 你真執番黎咖... (如果你係女性既話)

其實就你接受唔到我既用詞, 又或者你無腦去諗人地說話 - 我已解釋只係想講你爸爸"一定"係G6PD, 我已經道左歉...

無知識其實唔緊要, 人要有修養有品...同埋鬧人前, 希望可以理解左事實先...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:23 發表

我會去舉報你因為你講既野係人身攻擊!

請便~

希望"板主"先理解左G6PD既遺傳關係先黎插我...

子爵府

原帖由 mj1209 於 10-12-23 17:51 發表

totokingdom講得好岩..其實大家都只係想將自己識既遇到既同大家分享姐..真係冇必要話人地"執番黎呀""冇知識呀""冇腦"甘囉..大家岩傾未傾多句唔岩傾未唔好傾囉..洗咩甘話人姐.... ...

請問你有無睇哂全部留言?? AND有無去理解人地討論既野??

我講佢係"執番黎"只係想講佢爸爸一定係G6PD, 而佢唔喜歡或唔明當中要用腦去諗的含意, 我亦已經道歉...而佢竟然可以話自己阿媽去勾佬, 我諗我接受唔到囉...我寧願自己係執番黎, 都唔會咁話自己阿媽...

我真係覺得自己好傻, 諗住可以令大家對G6PD有多D理解去打咁多字, 搵文章, 但人家連睇都唔睇, 諗都唔諗, 就要發爛炸...我最初都對G6PD無認識, 但我真係認真去理解, 亦希望可以令無BIO底既爸爸媽媽無咁內疚, 擔心...

子爵府

原帖由 totokingdom 於 10-12-23 16:29 發表

傻太, 我宜家好鄭重同你講最後一次, 你畀到咁多info大家好多謝你, 不過你講既野已經係人生攻擊+誹謗! 呢件事我一定會追究!

你話我執返黎, 唔係親生, 我之所以咁嬲係因為你話埋我老豆同亞媽... 在於我既立場, 我爸 ...

請問我話左你爸爸媽媽D乜野呢??

或許, 因為我自己都曾經講過咁既說話: 我媽媽係O型, 我同我大哥都係O型, 而我二哥係B型; 有一次, 我老豆無啦啦話自己係AB型, 我同大哥都係笑住講: 咁我地咪係執番黎既....(因為有D野係肯定既, 即係1+1一定=2; 最後都費事同老豆解釋咁多, 只係話佢知佢只可以係B型)...同樣地, 我老公係AB型, 佢都有講笑話過: 如果我生個O型既BB出黎就斬死我...

我知未必人人講得笑, 但我亦已就呢個"執番黎"既說話而道歉...

不過, 我都會真係再去SEARCH下男性點樣"隱性"法...

首頁

尾頁

跳至