懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

第一次聽同收到電話話我個b有G6PD好無助同好唔開心,有b媽生嘅b又係咁嗎??????

大宅

畀面勳章

快樂:講真唔擔心就假嘅,本身我已係個緊張大師~不過都無法改變嘅事實真係為有事事小心D!
原帖由 快樂 於 10-12-18 12:51 發表
CY:唔駛驚啦!小心D湊,我表弟都有,今年已F,5...唔好比中藥佢食,睇醫生記得同醫生講...加油呀!

大宅

畀面勳章

原來仲有咁多唔可以接觸架?
原帖由 bb8886 於 10-12-18 14:22 發表

唔使太緊張!! 我本身都有G6PD, 有一半機會會遺傳俾我個 bb. 不過, 我自己讀書的時候都有擦香水, 而我有偏頭痛好多年, 一直都有大量使用白花油, 至於萬秀雷敦, 我阿媽最鍾意用, 所以我都由細用到大. Touchwood, so ...

大宅

畀面勳章

咁你個B會唔會特別身體差D?我個B好似食極都唔吸收咁.
原帖由 polliebb 於 10-12-18 16:13 發表
唔洗咁緊張架, 我自己有G6PD, 所以我個仔都有, 我一D都唔擔心, 其實同普通人冇咩分別架, 不過我就由細到大都唔睇中醫, 一定係睇西醫囉, 記得同醫生講有G6PD, 普通涼茶龜零膏我都照食架, 唔洗擔心, 唔係咩大病喎. ...

大宅

畀面勳章

好似話亞媽傳俾仔,老豆傳俾女,咁我哋有即係話我哋d細佬唔會有,除非我哋d媽咪又有.
原帖由 1234babies 於 2010-12-22 13:15 發表
原來真係咁多人有,咁點先知邊個遺傳俾bb,如果我再生,係咪仔就一定有,女就可能冇?如果係我嗰邊遺傳,咁我細佬生仔,有嘅機會大唔大?

大宅

畀面勳章

多謝你,其實打電話來通知我個b有g6pd嘅姐姐都係話我一定係隱性,而我爸爸又唔一定係病患者(嗰位姐姐講的),而我從未接觸過所以只係擔心個b,起度大家傾下感覺真好.最終梗係聽醫生指示啦
原帖由 totokingdom 於 2010-12-23 16:29 發表
樓主, 唔好意思呀, 我之前多口留言係你個post,就攪到之後有人講既野只係攻擊我, focus錯晒! 我都要負返d責任, sorry呀!

希望你唔好太擔心啦, 我深信好人有好報, 即使有G6PD既BB一定會健健康康咁成長架! ...

首頁

尾頁

跳至