自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我以前公司同事都有精神病...我成日都見佢食藥所以好穩定...起初公司D同事好驚...不過相處耐左都冇問題...我覺得會發作個D唔適合出黎做野...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我朋友話佢舊同事病發時試過帶菜刀返工, 攬住個袋係公司行黎行去 , 嚇到大家即刻 call 車送佢入院...

其實我唔係想歧視精神病人, 佢地有病都唔想, 但如果有暴力傾向果 d 最好唔好返工, 真係唔知幾時病發會傷害人...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你公司用什麼理由炒佢啦!! 一定唔可以話, 佢有病而炒佢, 如果唔係就係歧視, 告得入的

如果用... 佢工作表現未能乎合公司要求就 OK

我公司都有呢類人, 不過, 佢只係成日傻笑及自言自語, D 手抽下抽下咁, 暫時唔覺佢有傷害人既傾向

大宅

其實我唸好多人都唔想歧視精神病病人, 但我公司有個人長期放把牛肉刀在自己個抽屜裏, 真係好嚇人架, 點知佢幾時發作, 又唔可以同佢講唔好放, 驚佢話我地佢私人野

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

哇..........
點同佢一齊做野呀,真係搵命博個喎

原帖由 peggyhklam 於 10-12-21 16:15 發表
其實我唸好多人都唔想歧視精神病病人, 但我公司有個人長期放把牛肉刀在自己個抽屜裏, 真係好嚇人架, 點知佢幾時發作, 又唔可以同佢講唔好放, 驚佢話我地佢私人野 ...

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-12-21 16:15 發表
其實我唸好多人都唔想歧視精神病病人, 但我公司有個人長期放把牛肉刀在自己個抽屜裏, 真係好嚇人架, 點知佢幾時發作, 又唔可以同佢講唔好放, 驚佢話我地佢私人野 ...

計時炸彈 ...........

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

原帖由 我想生三個 於 10-12-21 16:27 發表

你地趁佢唔係公司將把牛肉刀磨番蝕佢,等佢就算攞出來用都斬唔到人,唔係就....

不失爲一個可行辦法,但冰個去攞把刀嚟磨呢?mouth:
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

翡翠宮

好媽媽勳章

一陣俾佢發現, 有人郁過佢 d 野 ............ mouth: mouth:

禁止訪問

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係話祈視佢地,而係真係好驚,我就係其中一個受害者,唔知你地記唔記得安安幼稚園事件,我細仔就係受害者既其中之一,佢當時被個傻佬用牛肉刀拮至重傷,雖然執返條命仔但佢從此就冇左個脾臟,佢而家抵抗力比正常人弱架,我仔好靚仔下架,成6呎高,望住佢我真係好心痛架,真係好無辜兼冇仇報架,重有當時我親眼見到幾個小生命冇左,姑娘用床單包住佢地出去都忍唔住喊...............而家再想返我都忍唔住.......... 我真係絕對唔係祈視佢地但真係好驚

禁止訪問

子爵府

原帖由 豬仔mami 於 10-12-21 17:04 發表
唔係話祈視佢地,而係真係好驚,我就係其中一個受害者,唔知你地記唔記得安安幼稚園事件,我細仔就係受害者既其中之一,佢當時被個傻佬用牛肉刀拮至重傷,雖然執返條命仔但佢從此就冇左個脾臟,佢而家抵抗力比正常人弱架,我 ...

記得,元洲邨...你位公子都有三十歲喇
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

侯爵府

BK Milk勳章

真係好驚喎....櫃通有把牛肉刀...

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁唔通可以連累同佢有親戚關係的人???????
原帖由 CYK 於 10-12-21 15:29 發表
我就真係被佢搞到有抑鬱,試過想自殺添(好彩只係一剎那)...做份工jar...

最經典係,我有日忘記鎖私人locker,佢之後就話我靠害,問我若唔見野,佢就會被我屈(???),又係咁都俾佢在另一位同事面前狂罵我半小時,係失控咁罵( ...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

?-( 吓??精神有問題同抑鬱症都可以混為一談嘅咩??
原帖由 muybien 於 10-12-20 21:17 發表
我以前有個同事都係精神有問題... 當時我剛剛入公司做, 其他同事同我講佢精神有D問題, 叫我地新入職既同事小心D.
幾個月之後既一日, 我地收到消息個同事同另一個患者一齊燒炭死左.... 到果時大家先知原來係抑鬱症.. ...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

大宅

Sorry, 是否我讀書少? 正常的推理邏輯上

"唔好連累同佢無親戚關係的人" =/="可以連累同佢有親戚關係的人"

正如:
"唔食藥,個病就好左"=/="食藥,個病就唔好"

不過,這個問題離左題,若想討論推理邏輯,可以另開topic,大家交換下見解,謝謝...

原帖由 Shadow 於 10-12-21 17:12 發表 咁唔通可以連累同佢有親戚關係的人???????

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聽到都心痛,不過好彩你仔最終無事...
對你的確係好大既陰影..

原帖由 豬仔mami 於 10-12-21 17:04 發表
唔係話祈視佢地,而係真係好驚,我就係其中一個受害者,唔知你地記唔記得安安幼稚園事件,我細仔就係受害者既其中之一,佢當時被個傻佬用牛肉刀拮至重傷,雖然執返條命仔但佢從此就冇左個脾臟,佢而家抵抗力比正常人弱架,我 ...

侯爵府

好媽媽勳章

癲佬正傳.... 真係好驚啊

男爵府

為你個仔的遭遇感到難過!
願神保守他和他的家人日後的生活!

首頁

尾頁

跳至