自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都好怕精神病人!
吾好歧吾歧視, 我無甘偉大, 總之就避之則吉!

珍珠宮

陪月勳章

原帖由 Shadow 於 10-12-21 17:30 發表
?-( 吓??精神有問題同抑鬱症都可以混為一談嘅咩??

小小資料答返你問題:

何謂精神病?
精神病是個統稱,泛指一切影響精神狀態的疾病。它們與身體疾病一樣普遍。輕微患者仍能辨別幻覺與現實,可以照顧自已的起居生活。嚴重患者則與現實脫節,失去在社會生活的適應能力。

常見的精神病
精神病這個統稱下包括的病症甚廣,常見的有精神分裂症、情感性精神障礙(包括躁狂症、抑鬱症、躁狂抑鬱症),又稱為重性精神病。神經衰弱、失憶症、焦慮症、恐怖症、強逼症等屬於輕性精神病,一般稱為神經症。此外,腦創傷所致精神障礙、酒精中毒或海洛因成癮所致精神障礙、癲性精神障礙、精神發育遲滯、人格障礙、性心理障礙、老年痴呆和兒童心理障礙等等,都屬於精神病的範圍。當中以精神分裂症和情感性精神障礙最為普遍。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 豬仔mami 於 10-12-21 17:04 發表
唔係話祈視佢地,而係真係好驚,我就係其中一個受害者,唔知你地記唔記得安安幼稚園事件,我細仔就係受害者既其中之一,佢當時被個傻佬用牛肉刀拮至重傷,雖然執返條命仔但佢從此就冇左個脾臟,佢而家抵抗力比正常人弱架,我仔好靚仔下架,成6呎高,望住佢我真係好心痛架,真係好無辜兼冇仇報架,重有當時我親眼見到幾個小生命冇左,姑娘用床單包住佢地出去都忍唔住喊...............而家再想返我都忍唔住.......... 我真係絕對唔係祈視佢地但真係好驚

為你地而難過, 不幸中之大幸係執返條命仔...........

無咗脾臟.....會點架, 弱d係其一??

聽倒都心痛.

安安幼稚園呢單.
仲有上次有個精神病人斬死個細路...

種種種種, 都令我覺得 精神病 = 炸彈

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我到而家都仲好記得呢單新聞,我都有一段時間好心UP!覺得D小朋友好慘!

原帖由 豬仔mami 於 10-12-21 17:04 發表
唔係話祈視佢地,而係真係好驚,我就係其中一個受害者,唔知你地記唔記得安安幼稚園事件,我細仔就係受害者既其中之一,佢當時被個傻佬用牛肉刀拮至重傷,雖然執返條命仔但佢從此就冇左個脾臟,佢而家抵抗力比正常人弱架,我 ...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-21 21:17 發表

為你地而難過, 不幸中之大幸係執返條命仔...........

聽倒都心痛.

安安幼稚園呢單.

種種種種, 都令我覺得 精 ...

冇左脾臟會抵抗力弱,佢好容易感冒,唔係呢度唔舒服就嗰度,最近E 生叫佢打肺炎鍊球菌針喎,總之我就好心痛本來一個出生8磅幾既健康囝囝而家變得唔健康我就好心痛,咪就係俾個傻佬攪成咁囉

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 小路 於 10-12-21 22:03 發表
我到而家都仲好記得呢單新聞,我都有一段時間好心UP!覺得D小朋友好慘!

當時真係好慘,我唔識講..............個幾月我冇睇過報紙自己一直响E 院,哎,睇住個肥妹仔佢好可愛架當時係住响我樓下既街坊黎,急救左2晚之後姑娘包住佢出去姑娘都响度喊

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 豬仔mami 於 10-12-21 22:55 發表

當時真係好慘,我唔識講..............個幾月我冇睇過報紙自己一直响E 院,哎,睇住個肥妹仔佢好可愛架當時係住响我樓下既街坊黎,急救左2晚之後姑娘包住佢出去姑娘都响度喊 ...

我以前都係讀安安架,出事時我已經畢業仲搬咗屋,睇新聞時都好震驚,我媽話安安平日唔關門,因為太熱,所以俾人入到去。其實果陣好多學校都係咁,出事後大家都唔敢掉以輕心,不過呢個代價太沉重。我到而家都仲記得新聞片裏面喊到呼天搶地嘅父母同報紙上登果d受害人嘅相。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-12-21 16:15 發表
其實我唸好多人都唔想歧視精神病病人, 但我公司有個人長期放把牛肉刀在自己個抽屜裏, 真係好嚇人架, 點知佢幾時發作, 又唔可以同佢講唔好放, 驚佢話我地佢私人野 ...

咁恐怖 掉左佢得唔得 ?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我朋友個部門就有個同事有精神病,平均每年大發作一次,大發作係搵野(cutter/釘書機/punch/file)周圍掉人,總之見咩掉咩,一大發作就會入醫院個零兩個月,出番黎好一輪再發作,佢柜桶真係有把刀架,但無人夠膽掉咗佢,佢做政府工,即係唔會炒佢,但同部門既人就好大壓力 ~

公爵府

2024勳章

我有個親戚有思覺失調, 成日無啦啦好大聲自言自語, 我係大人就唔係好驚, 但我啱啱生左bb 時,就唔比bb同佢單獨相處, bb 成日喊驚會影響到佢, 又唔敢同人講 (費事人地唔開心), 只係係咁抱住bb, 唔敢放佢落 bb bed

伯爵府

脾臟有甚麼用?
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/abc/abc-lnk/public_html/Medicine/spleen.html

http://www.shen-nong.com/chi/principles/spleenfiveyinorgans.html

原帖由 kc_01k 於 10-12-21 21:17 發表

聽倒都心痛.

安安幼稚園呢單.

種種種種, 都令我覺得 精 ...

首頁

尾頁

跳至