自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為傢俬裝配問題攪到好遲, 由整好哂啲傢俬至入伙只有兩日時間, 唔知有咩方法可減少啲味, 我怕第一, 二晚大家唔舒服 (仲有個小朋友), 點攪????

大宅

無計,d專家話最好吉佢三個月先入住,但都無咩可能。

菠蘿 / 茶葉 / lemon / 碳 / 植物都有辟味作用,但只係辟左voc味,唔代表真係辟左voc。有人話用酒精抹下d新櫃新床,可以揮發得更好,有錢既,call 除voc公司上黎攪一鋪都得(成效唔太清楚)。

最基本既既,盡量打開晒所有窗,有人最好連門都開埋,令間屋通風通爽。可以既話,新櫃唔好放衫住,開晒d櫃門櫃桶通佢幾日風,走晒d味先。

珍珠宮

陪月勳章

係無時間既情況下, 最好搵d有除VOC 既清潔公司一次過做...

子爵府

好媽媽勳章

我未裝修好都已經搬左入去住,係網上D人話放D切開左嘅洋蔥或白醋,成間屋每度地方都放D,我試過真係幾好,辟左陣裝修後留低嘅味,你可以試下.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

stepy... 搬新屋呀? 我地都想整整間屋呀!!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

我都係1正好 就搬入去, 隔左唔夠1個week, 我分2次叫車ka, 先搬晒d 大件野個去, 我老公就留係新屋盡執, 順便清下d味, 我就 簡左日子先同埋d 細搬入去
原帖由 Stepy 於 10-12-21 10:12 發表
因為傢俬裝配問題攪到好遲, 由整好哂啲傢俬至入伙只有兩日時間, 唔知有咩方法可減少啲味, 我怕第一, 二晚大家唔舒服 (仲有個小朋友), 點攪????

大宅

原帖由 小曳人 於 10-12-21 10:34 發表
stepy... 搬新屋呀? 我地都想整整間屋呀!!!!!

係呀, 响好短嘅時間(2個半月)內做哂啲都幾大嘅決定賣屋 > 買屋+搬屋, 因為想慳返唔駛搬多次.....

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 10-12-21 10:37 發表
我都係1正好 就搬入去, 隔左唔夠1個week, 我分2次叫車ka, 先搬晒d 大件野個去, 我老公就留係新屋盡執, 順便清下d味, 我就 簡左日子先同埋d 細搬入去

係呀, 我哋依家都plan緊用搬屋公司搬哂啲大嘢先, 而人就遲2-3日後入住, 可能會好啲.

大宅

原帖由 sukili1981 於 10-12-21 10:32 發表
我未裝修好都已經搬左入去住,係網上D人話放D切開左嘅洋蔥或白醋,成間屋每度地方都放D,我試過真係幾好,辟左陣裝修後留低嘅味,你可以試下.

thanks, 等我試下先, 其實最多人話開哂啲窗最好, 不過天氣報告聖誕節期間又得返11-12度, 我嗰度仲近海, 都唔知點開窗, 諗起都凍

首頁

尾頁

跳至