自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次受傷係3星期前, 老師仔仔坐得唔好, 塊面撞左落檯邊, 塊面仔瘀左. 唔算太嚴重.

不過今日又收到電話, 同一個原因, 又係話仔仔坐得唔好, 今次"鍾"左上前, 眼角腫左, 我未見到仔仔, 唔知點, 不過老師已經講左都幾犀利. 好彩無傷到眼睛.

咁既情形, 老公話不如唔好讀.

你地話點好?
大力仔

翡翠宮

好媽媽勳章

唔係好想像到..... 點會 坐係樹, 會撞瘀面同眼 ??
俾人推、撞 ???
自己中眼訓 (無可能咁傷)...
un 椅 ?? (依樣老師應該唔準)
咩係坐得唔好先 ???

我會問清楚點解整到.... 唔係一次, 今次重唔係少傷添...
係阿仔問題 、同學問題 定 老師問題 ??
如果阿仔問題就教... 如果 老師問題 即走....

我阿仔 成日手瘀腳瘀, 唔大嚴重就由佢, 當然要問阿仔點整到啦... 小朋友玩好易....
面仔試過一次, 自己跑撞埋檯....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個仔由到大都成日手瘀腳瘀,小朋友梗有架,點會可以坐定定,如果一受傷就唸轉校,咁有排你轉喎

男爵府

我仔仔上年k1時,同老師外出球場玩跑步,點知佢自己冇拖實老師,自己跑左去,後來跌倒塊面同額頭紅曬,全部係球場膠粒印曬係面重流鼻血,收到學校電話唔理咁多立即去學校睇,見到個一刻真係好驚同心痛,好彩冇流血,有時又唔知點玩又撞瘀,有時係屋企佢都會坐坐下,自己向前中,再唔係一係向後反,所以都唔知佢點坐。

子爵府

你要查真出事的原因....唔係避.

問真老師咩事, 有無人為的或是小朋友有d手腳協調上未叻叻....

大宅

畀面勳章

受咗傷, 老師留意到通知你都仲還好
睇呢度好多case係放咗學返到屋企家長先發現, 原因無從稽考!

首先你要教導小朋友坐姿要正確, 而唔係責難老師

一班二三十個小朋友, 老師未必可以完全兼顧... 就算媽媽本人都未必確保小童响屋企玩唔會受傷啦, 係咪?

如果小朋友無抗拒返學, 我覺得無必要退學
日本の平安を祈ります

男爵府

agreed.

我有朋友個女, 上小學了還是手腳不協調。成日行行街會自己跌低, 上親體育課未試過全身而退。

所以, 有時未必係學校的問題。

原帖由 d2343130 於 10-12-21 13:09 發表

問真老師咩事, 有無人為的或是小朋友有d手腳協調上未叻叻....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小朋友返學有瘀傷, 接受得到 ~ 退學,都唔係辦法,但一定要了解到原因,知點解咁短時間會有兩次囉,係點樣坐得唔好?係跑來跑去撞親?

咁你小朋友晌屋企,有無D咁坐得唔好情況而跌親?如一向都知佢屬活躍,係特別容易整親既小朋友,就唔洗咁緊張。但如果,你話佢晌屋企都好定無野,咁就真係要知咩事,咁起碼你知點處理,希望唔會再有下次。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我覺得唔係受唔受傷而決定退唔退學
係你覺得老師有無愛心,小朋友整到佢點同你講,你仲放唔放心交個仔比呢間學校等等

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咦~咁似我個仔嘅,又係返唔夠兩個月連續整親兩次面仔wor~仲好瘀個隻添呀~個老師仲教阿仔講話自己唔小心跌落地氈wor~兩歲人仔邊識講到咁仔細丫~
阿仔之前返嬰院成年都未試過整親,因為佢響學校係好合作的小朋友~真係傷心死我呀~
不過我無諗住退學咁嚴重wor~小朋友碰撞實有架啦~大多幾年可能打交添~唔通一世唔返學咩,係咪?
咁不如教下阿仔自己要小心D,如果唔係下次又整痛痛架喇~成日提住佢,過一排佢記得就會好D架喇~

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

你係要攪清楚件事既根源而決定點解決同有咩方法避免再發生,唔係郁下就退學,斬腳趾避沙蟲係無用。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 d2343130 於 10-12-21 13:09 發表

撞瘀真係好小事, 搵出原因才最重要. 坐唔定, 周身郁...可以慢慢學好; 如果真係因為身體協調/平衡方面未發展得好的話, 就要對症下藥.

男爵府

畀面勳章

其實你都要諗吓2歲人仔是否真係需要返學, 在許可的情況下在家教又得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至