跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

個B的牙都出得七七八八,但近幾個月流口水流得好勁,唔知是否正常和甚麼原因呢?THX。

大宅

講野 OK ng OK ??
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

伯爵府

原帖由 elaine407 於 10-12-22 13:53 發表
講野 OK ng OK ??

開始學講,大部份BB話,是否有關係?

複式洋房

如果講野ok, 可能只是因為出牙問題而影響流口水..
但如果到2歲仍未可以說話, 又不是因為出牙而不斷流大量口水, 你就要多留意是否口肌發展有遲緩...希望不是! 因我鄰居的孩子到了2歲半仍未說話, 只是流很多口水...

你試下看吓阿B是不是出牙問題, 若不是, 就最好請專業人士評估是不是口肌發展問題, 盡早去訓練, 是可以改善!

原帖由 lsftsang 於 10-12-22 11:41 發表
個B的牙都出得七七八八,但近幾個月流口水流得好勁,唔知是否正常和甚麼原因呢?THX。

複式洋房

原帖由 caterpillar08 於 10-12-23 11:09 發表
如果講野ok, 可能只是因為出牙問題而影響流口水..
但如果到2歲仍未可以說話, 又不是因為出牙而不斷流大量口水, 你就要多留意是否口肌發展是否有遲緩...希望不是! 因我鄰居的孩子到了2歲半仍未說話, 只是流很多口水...

...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

你可以試吓買d bb, 風車俾佢吹, 可以訓練口部肌肉, 睇吓會唔會有改善

大宅

同意大家所講, 睇吓係生牙問題定口肌問題.....如果係口部肌肉, 早D check 吓.
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

伯爵府

原帖由 elaine407 於 10-12-24 18:00 發表
同意大家所講, 睇吓係生牙問題定口肌問題.....如果係口部肌肉, 早D check 吓.

是否搵醫生?check?因一日流成四五條巾,好似個口閉不實。會否有藥食?

複式洋房

如果個口閉不實, 引致流大量口水,機會比較大是口肌發展問題...
我唔肯定健康院可否幫手做轉介, 轉介去其他政府機構做訓練.maybe你打電話去健康院查詢.
至於搵私家醫生睇, 都可以幫你阿b基本評估, 不過最後都係會寫轉介信給你到其他私營機構.
以我所知, 不用食藥, 多做口部肌肉訓練.
這些訓練你在家中亦可以訓練阿b多做, 例如:有位媽咪講吹風車, 吹泡泡, 吹羽毛等.這都是幫助改善口部肌肉! 如果真的是口肌發展問題, 最好都係盡早帶阿b去訓練中心作專業訓練! 口肌發展, 會影響講野, 所以快d去啦!!
原帖由 lsftsang 於 10-12-27 22:24 發表

是否搵醫生?check?因一日流成四五條巾,好似個口閉不實。會否有藥食?

複式洋房

我個女之前都係咁,我打電話同個語言治療師傾過。佢話如果唔係出牙,而個口合唔實,不斷流口水,食嘢又無問題,咁唔係口部肌肉能力的問題,而係口部肌肉敏感度的問題。佢教我可以做肌肉訓練之外,重可以試吓俾個小朋友用飲管時,唔好俾佢含咁入,只係用唇含住飲管。你重可以用BB手指牙刷,刷佢個口入面的面部肌肉,去刺激佢D神經。

你可以去BB展,或打電話去D語言治療中心問吓。可能佢哋都會唔收費答吓你D問題。

PS 如果你個小朋友重有用奶瓶,就快D停,會有幫助

首頁

尾頁

跳至