自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

各位唔好意思, 頭先錯button, 未打完就send咗.....現在從新再打一次:

睇完新聞真係火都嚟~

睇完新聞真係火都黎埋!!! 各位滯留係英國嘅留學生, 你只係幫航空公司買咗張機票咋, 唔包你生養死葬!!
倫敦唔比飛機飛降, airline都無計架, 唔係一停雪就可以即刻飛架, 人哋london都有air traffic control!! 依家咁大雪, 世界各地都有人滯留啦, 又唔係淨係得你哋班港男港女~ 航空公司派餅派水, 你哋又話人淨係識做門面野, 咁比酒店你住, 又話似集中營要返機場, 係airport又話地下凍冰冰, 咁你地想點?? 比半島你住日日食buffet好唔好?? 有機位唔通唔比你走咩??滯留你哋喺機場airline又有咩着數吖??
雖然我都明白你哋係機場好旁徨, 但絕對唔會"每一日起床都在驚恐狀態中"咁誇張掛??!! 返唔到HK過聖誕,同唔到班friend玩啫, 唔洗驚恐呀 (講到好似恐怖襲擊咁)??!! 其實你哋喺得嗰邊讀, 大多數人都有地方住啦, 只係你哋死都要返嚟啫...如果london持續大雪, 比你返倒嚟到時咪又走唔到!! 成日話做咩唔包機,唔加機, london有幾多跑道又有幾多個泊位吖.... 咁多間airline爭住飛, 就算加機, 都要排隊等下啦!!
大家要記住, 大雪係天災之一, 航空公司其實冇責任提供酒店/賠賞 (otherwise, 旅遊保險用嚟做咩呢)....比係人情, 唔比係道理, 有洒店瞓大家應該多謝呢間有heart嘅航空公司...

伯爵府

畀面勳章

認同, 你講晒我既心聲!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

伯爵府

畀面勳章

班人笫時出來工作, 去埋大陸地方, 佢就知搭飛機係咩野一回事.!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

分析得好有道理!

子爵府

呢班人,就係日後社會既棟樑
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

鬧得好

子爵府

同意!!

影衰晒香港, 真係大晒咩?? 成村人個個都咁瞓機場等飛啦! 政府包機=縱容年青人呀! 縱容人地仔女無問題呀都係佢地自己受啫, 但晒我地香港納稅人錢同人力資源就唔得啦!

禁止訪問

珍珠宮

老公話只好怪啲父母從細就咩都比最好最靚最一流嘅服務比呢班帝.
又一次提醒自己, 細時唔教好, 大時就後悔. 就算比阿媽, 99話我狠心都要認真教!

伯爵府

畀面勳章

我地來回大陸, 動不動就 delay 幾個鐘, 尢其內陸機, 最多俾個飯盒你, 有時關係機上郁都冇得郁, 咩野 schedule 都打亂晒. 呢班人就係將來社會既棟樑, 睇下第時佢地叫唔叫得郁亞爺出包機Y 拿!

男爵府

完全同意!!呢d小朋友同家長真係一流:;pppp:

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

又唔係有戰亂、瘟疫、生命危險,做乜要包機接佢地?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 mon-mon 於 10-12-22 13:41 發表
各位唔好意思, 頭先錯button, 未打完就send咗.....現在從新再打一次:

睇完新聞真係火都嚟~

睇完新聞真係火都黎埋!!! 各位滯留係英國嘅留學生, 你只係幫航空公司買咗張機票咋, 唔包你生養死葬!! ...

滯留係好慘的,明白家長的心痛,但有時天災係預料唔到,只要是安全的情況下,可讓子女學習安然面對困難,未必是一件壞事。家長們把16歲以下子女送去外國讀書,好多都話是想給小朋友學習獨立的,如果認為太細唔可以面對這種困難的話,家長應該一早想清楚子女是否可以去外國。要獨立就要學習不要靠人,自己面對問題,有事就怨天尤人,永遠獨立不了。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

絕對同意樓主

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我認為最多唔好番香港,大陸雪災,d民工有d都唔番鄉下,人地一年先得一次回鄉,番唔到重慘.

子爵府

咪係囉, delay個時怪就怪自己唔好彩, 都要硬食啦! 旅程倒數趕住番工無奈中添啦...
真係無唸過要求政府包機呢招咁絕!! 如果呢招成功, 以後大家可以照做, 香港大笑話!

原帖由 amchk 於 10-12-22 13:54 發表
我地來回大陸, 動不動就 delay 幾個鐘, 尢其內陸機, 最多俾個飯盒你, 有時關係機上郁都冇得郁, 咩野 schedule 都打亂晒. 呢班人就係將來社會既棟樑, 睇下第時佢地叫唔叫得郁亞爺出包機Y 拿! ...

子爵府

原帖由 amchk 於 10-12-22 13:54 發表
我地來回大陸, 動不動就 delay 幾個鐘, 尢其內陸機, 最多俾個飯盒你, 有時關係機上郁都冇得郁, 咩野 schedule 都打亂晒. 呢班人就係將來社會既棟樑, 睇下第時佢地叫唔叫得郁亞爺出包機Y 拿! ...

有一年,比咗隻鹵水雞脾比我,但未解凍,仲有雪响度
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得d傳媒都有責任,不停講到d學生幾慘幾慘,好似係生死邊緣咁.

男爵府

無法啦,嬌生慣養

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

good~~~鬧得好正!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至