跳至

首頁

尾頁

洋房

各位請幫幫忙....

我跟女友已9年了, 我真的忍唔住了
我決定離開香港, 到馬來西亞落地生根

請問我現在究竟可以點做?
我係個邊有熟人, 可以偷偷地做下侍應或廚房的!
又或者點樣先可以拿到工作證?
我本身之前是教琴的, 八級, 女朋友也是教琴, 她的老闆可否幫我申請工作證的?

我如何可以在那裏長期居留? 怎樣簽證?

我地點樣可以結婚?在香港結還是在馬來西亞結?

我地有朋友可以一齊夾錢租屋住, 有瓦遮頭, 應該都ok
我擔心工作, 和如何可以結婚等等

請熱心人, 好心人幫幫我好嗎, 感激感激~
將來有機會在KL可以一聚!!

男爵府

你是否香港永久居民?
如是, 你可以在香港結婚,跟住去入境處申請受養人簽証給妻子. 跟住去香港馬來西亞領事申請結婚証書. 你妻子可在港工作.

因香港人在馬來西亞居留好煩. 所以我先生(马來西亞人)決定來港工作和生活.

原帖由 nocturnecmf 於 10-12-22 20:01 發表
各位請幫幫忙....

我跟女友已9年了, 我真的忍唔住了
我決定離開香港, 到馬來西亞落地生根

請問我現在究竟可以點做?
我係個邊有熟人, 可以偷偷地做下侍應或廚房的!
又或者點樣先可以拿到工作證?
我本身之前是教琴的 ...

洋房

我是香港人, 永久居民
唉....真的過很能工作嗎?

洋房

type wrong....
過去那邊真的很難找到工作嗎?

別墅

你女友會唔會去香港呀?

個人認為香港人去大馬搵工會難d, 而且普遍人工會少過香港好多。當然, 大馬生活指數冇香港咁高啦 ~ 同埋, o個邊一定要揸車, 冇車好唔方便! 馬拉文都係一個問題~除非你自己做生意, 咁可能容易control d!

如果你女友肯過來香港, 佢會易搵工d囉...申請居留都好方便。而且, 香港政府係容許外地配偶係香港工作架~

我同summone79 一樣, 我c6都係大馬華人。我結婚後都跟左佢去大馬居住。不過, 上年佢都跟埋我一齊返香港工作, 直到而家。

good luck!

原帖由 nocturnecmf 於 10-12-23 11:43 發表

男爵府

如女友能在港工作,生活会好D, 因你去KL申請visa是很難. 政府部門不同人有不同要求,有不同說法,收費又有不同. 但女友在HK申請visa又快,又易,又平.

原帖由 krisflyer 於 10-12-24 09:21 發表
你女友會唔會去香港呀?

個人認為香港人去大馬搵工會難d, 而且普遍人工會少過香港好多。當然, 大馬生活指數冇香港咁高啦 ~ 同埋, o個邊一定要揸車, 冇車好唔方便! 馬拉文都係一個問題~除非你自己做生意, 咁可能容易c ...

洋房

女朋友家底比我好, 佢供緊車, 可能快要供樓, 其實我打算係香港做野, 儲到100萬先會過馬來西亞長居

其實打算用幾年一齊開定間琴行仔係個邊, 等到我儲到有100萬係香港收息時, 我可以過去定居, 幫手教幫手做, 可以慢慢過日子, 收息打風流工

唉, 不過近來跟她嘈交, 今次好像不能挽救了, 多謝大家留言...

洋房

香港出生率底, 教琴業又競爭據烈, 開工又不足, 又時常失業, 我現在都要轉行了

大宅

畀面勳章

首先,如你肯定在大馬有熟人可以比到份工你做住先,咁都唔駛咁驚呀,反正大馬政府部門都係咩都講錢,就算捉到咪又係錢可以解決..唔似香港咁有法律

如你要拿到工作證,我唔知你一來到就拿得唔得囉...但我記得如有公司肯做擔保都得的,只係手續煩唔煩就係一個問題..大馬的immigration做野真係...唉...:;pppp:

如你打算跟她長在大馬生活,我覺得要在大馬結婚,日後咩都方便d,長期居留呢,你可以同太太(一定要你地已結婚)去大馬的immigration apply social visa(又名spouse visa),第一次要比deposit 同埋要做好多野,佢會到時教你,最緊要你女友識馬拉文就得,因為咩都係馬拉文,完全唔知佢地講咩=_=
開頭只會比1-3個月visa你,你成日都要回去續visa,(一去就一日,勁慢),之後會加至6個月,再之後1年 or more,就係咁囉,我來了7年啦,都係每幾年要回去續一次

你其實個case唔係咁煩呢,你工又有人幫你,屋又有朋友可以一齊夾錢租屋住,在大馬慳慳地都可以過得唔錯的,但在香港賺少個錢都好唔得,當然如你女友都找到工就唔同,睇你地2人點共識啦,但你真係要學駕駛囉,在大馬無車真係好慘,我係女人都話在家照顧下個女,你係男人一定要出去賺錢,咁就要有車了,一係如有朋友可幫你提供交通都Ok

洋房

是的, 我會係大馬註冊結婚
希望2年後, 最遲3年

車就得閒先學啦係香港, 其實女友開車都ok, 如果我係個面開琴行的話, 都會日對夜對, 哈

工作證方面我係另一個forum有熱心人幫我解答, 但好似有好多唔同種類, 始終要去問一問大馬領事館, 移民局等等

希望係香港賺多0的錢先, 放係股票收下息, 過到去都無咁徬徨

男爵府

畀面勳章

nocturnecmf 發表於 10-12-23 11:43

好多時後都要用馬來文~

大宅

回覆:puffer-fish 的帖子

Is there any age limit to apply the visa? My husband is 40++ now n we plan to retire at Msia around 65 years old. I am Malaysian. How much is the application fees and how long it takes to process and approve?

首頁

尾頁

跳至