論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人冇野做?.....

工人唔係成日有野做,BB又未出世,冇野做時係咪比佢入房休息○r做自己野?

複式洋房

Re: 工人冇野做?.....

點會冇野做架, 日日掃地執屋都有排做啦 :tongue:

別墅

兒童是世界上最快樂的人兒。

複式洋房

Agree with peterhopingtak!!!

Must give her something to keep her busy. Otherwise she will rely on nothing to do even when you're baby is born....

該用戶已被刪除

大宅

dream_cool00

Dont let them nothing to do !
Otherwise when your baby born, she will be same as your Log in Name '''DREAM'''and then ""COOL""" TO you and baby and 0000000000000

Also let her hand wash all the clothes !!!!!

翡翠宮

唔得架你比佢嘆慣到BB出世後佢忙到死會黑面架, 所以家陣你要習慣佢做下家頭細務先, 點會無野做架, 買餸煮飯洗衫熨衫, 抹地, 抺窗, 抺廚房, 執櫃桶, 抺鞋櫃同大門, 幾多野做都有, 再唔係你叫佢黎我屋企幫我執屋啦.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

[quote]
peterhopingtak 寫道:

大宅

我又想請教大家,佢而家來我應该放緊假,遲D返工要5.30am就起身,咁哩排應该叫佢幾點起身呢?

大宅

ringoivy 寫道:
再唔係你叫佢黎我屋企幫我執屋啦.

洋房

最Basic,將間屋大清潔,去買

複式洋房

agree ~~~ e+ 唔可以比佢懶 ka, 如果唔係第時 bb 出左世突然多左野做, 佢會唔習慣, 實會黑口黑面,
比面色你睇, 到時你就慘 na.

我e+ 呢個都係 ka, 叫佢做 d 野就黑面,

非常同意!因為我都試過,最後炒埋 所以真係唔好養懶佢地呀,若果唔係佢會認為休息係[老馮]0架!
好彩而家個印幾好,暫時唔駛煩.
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

大宅

[quote]
大長今香港 寫道:
最Basic,將間屋大清潔,去買

大宅

由 ringoivy 於 2005-07-14 16:07:24

唔得架你比佢嘆慣到BB出世後佢忙到死會黑面架, 所以家陣你要習慣佢做下家頭細務先, 點會無野做架, 買餸煮飯洗衫熨衫, 抹地, 抺窗, 抺廚房, 執櫃桶, 抺鞋櫃同大門, 幾多野做都有, 再唔係你叫佢黎我屋企幫我執屋啦.

其實我都好失敗, 第一次請工人, 又係養懶哂佢, 佢現在都不知幾嘆, 成日喺房睇書(如我或我媽媽在屋企or夜晚), 有朋友來佢就面黑, 因為要佢做, 都唔知邊個係老闆 . 好彩佢12月完約就走, 而我都唔諗住比佢帶個新工人, 情願自己放大假跟, 起碼可以重新set個d 時間and rules.

我屋企好簡單, 祇係得兩公婆及仔仔, 請問各位媽咪下列問題 :

1. 幾奈抹一次窗, 現在我叫個工人一星期抺一次, 夠嗎?
2. 一日抺幾次地, 現在一日抺一次, 夠嗎?

另外, 如果我在屋企, 我都唔係好鍾意個工人喺我面前走嚟走去, 所以通常佢都喺房, 咁佢就會睇書, 可以叫佢做d mud? 佢會日頭洗衫熨衫 (因我媽媽會來同bb玩, 咁佢就奉旨咁要我媽媽睇住仔仔而佢就做嘢).

而且佢好早瞓ga, 9點幾就同我good night, 可以點? 唔通叫佢坐到10點半先準瞓??

請指教.

該用戶已被刪除

大宅

由 yy&bb 於 2005-07-15 12:37:13

我工人果時都係係我生之前一個月嚟到我屋企, 而我屋企又好簡單淨係得我同老公兩個人, 所以叫佢做完一輪大清潔之後, 真係冇咩野比佢做........咁我老公咪去圖書館借D育嬰書比佢睇囉, 不過其實佢初嚟報到, 都唔鍾意無野做, 咁佢就日日係屋企左摷右摷搵野做, 屋企D傢俬都差d比佢抺爛..................不過到BB出左世, 自然大把野等住佢去做, 你都唔駛咁担心喎!

唔係呀, 我個仔已經歲半, 唔係未出世喎 但因為佢一路以來都好唔係好多嘢做(人口簡單), 所以我想問如果個新工人嚟, 我可以點set過d時間.

另外, 我想去agent度請一個曾經喺香港做過嘢而返咗菲律賓的工人, 因為唔駛咁勞氣, 又識煮中國餸and煲湯, 請問好唔好???

複式洋房

我工人剛剛到時,我安排星期一抹廚房,星期二抹洗手間,如此類推......起碼每日有野做.同埋做BB野,佢都好busy.

翡翠宮

點樣安排工人工作好視乎你屋企多唔多人出入, 小朋友幾大等...!

for your reference, 我家有兩個小朋友最細既爬爬了, 所以我要佢一日抺兩次地, 朝早一次, 夜晚食完飯就要要綠水等清潔劑再用清水抺多次, 而換床單, 抺窗, 抺廚房, 抺.....等都係一星期一次, 例如星期一要換床單, 就每個星期一換唔使我次次講 (除潮濕天氣例外, 因為床單同衫好難乾), 其餘工作每日都要做既做係煮飯, 洗衫同熨衫呢d係基本工夫, 因為湊住兩個關係其他抺....等工作未必真係可以如期進行但眼見可以接受都算了.

大宅

由 ringoivy 於 2005-07-15 17:05:40

點樣安排工人工作好視乎你屋企多唔多人出入, 小朋友幾大等...!

for your reference, 我家有兩個小朋友最細既爬爬了, 所以我要佢一日抺兩次地, 朝早一次, 夜晚食完飯就要要綠水等清潔劑再用清水抺多次, 而換床單, 抺窗, 抺廚房, 抺.....等都係一星期一次, 例如星期一要換床單, 就每個星期一換唔使我次次講 (除潮濕天氣例外, 因為床單同衫好難乾), 其餘工作每日都要做既做係煮飯, 洗衫同熨衫呢d係基本工夫, 因為湊住兩個關係其他抺....等工作未必真係可以如期進行但眼見可以接受都算了.

唔該哂, 我當初都係咁同個工人講, 佢都有咁做, 但次數越來越少, 我自己又大頭蝦冇留意, 好多時都係我媽媽同我講話d地方唔係太乾淨, 但我媽媽又叫我唔好同佢講係佢講的, 費事佢話佢篤背脊. 有次仲比我知道當仔仔換片時尿濕咗我張床(因我問佢點解仔仔換咗衫, 佢自己同我講的), 佢居然冇幫換床單, 我問點解, 佢話佢用濕布抺咗, 激到我吐血. 我即刻同佢講唔得, 一定要換, 跟住佢煮完飯就去換咗, 死未. :

首頁

尾頁

跳至