自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

有部份香港人的心態
已經比大陸人還可怕。

民房

香港人真系好恐怖~~~別人都就黎死了,仲覺得人地黎係為拿香港既著數,你覺得香港冇咩可取,人地可能覺香港好靚,好想睇下.

吳好話香吳香港人,直頭為你作為一個人而羞恥,仲要系人地既阿媽,吳知你點教你d仔女

民房

得罪聲講,如果你自己又或者親人得反半個月命,話想去法國睇下,人地照你甘話反你轉頭,吳知你又會點

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-12-24 11:30 發表
查實有時覺好多人太現實,人地可能從小心願,是來香港睇一下,大家在香港長大,當然不覺得是什一回事,如果從好的一方面睇,人家快死都要來我們的"家"看一下,我們應該感到自豪及幸福才對!!

做人有時間要感性些才快樂!! ...

王國長老

王國長老

其實人地咁睇得起我地香港, 當夢幻之城一樣咁鍾意, 係我地既光榮黎既.

呢位女士都冇得救, 算啦, 一圓佢夢想都好...
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

原帖由 6969 於 10-12-24 09:13 發表

人地遺願, 唔好咁諗人喇. 都話得半個月命, 唔通上面全線夾埋快批佢來HK 扼錢咩 ? 我支持她, 好好過埋以後日子

同意
人地已經好可憐
而且又無偷又無搶
人地用自己的錢來香港而已

希望佢地二公婆餘下的日子會開開心心咁過

珊瑚宮

BK Milk勳章

原帖由 YANFAMILY 於 10-12-24 08:44 發表
都好慘痛,比齊$由得佢鐘意點米點,總好過落黎先離婚同拿綜援果d.

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

非常同意! 對一個患有絶症的人都可以講這些說話, 是很mean

總是以為別人來呃飲呃食, 搵著數..... 退一步想, 如果香港的零售業沒有內地人來支持, 我們的經濟會否一樣?

原帖由 oooasis 於 10-12-24 13:01 發表
有部份香港人的心態
已經比大陸人還可怕。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小小的心願黎啫, 咪比佢囉, 佢又係用自己錢, 都幾可憐, 同老公結婚, 有埋bb, 但點知係死亡的開始.....唉, 咁短的人生......

男爵府

我覺得個title好衰....
咁本身有個心願, 只係之前冇機會, 宜家想離開呢個世界之前去完成0者, 唔駛咁呀ma....?

如果有親人有咁既事, 想去下旅行一次, 而對方國家都有人咁講:"有金執咩!"
你又有咩感受?

將心比心, 人地都係人黎嫁
呢單新聞晌之前apple daily都有報導過, 話個女仔係已經冇得救, 等死嫁ja, 咁等待死亡、離開家人的心情, 絕望既感覺, 你唔駛去同情佢, 都唔好講野咁涼薄呀....

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

題外話,大陸醫生(由其佢好似唔係大城市)唔係好信得過,話就話唔夠半個月,如果香港風水對佢有利,可能可以活多一年半載呢?咁香港就更加係一個福地啦!點止有金執簡直係起死回生風水寶地添!!(吹水完畢 )

伯爵府

同意,唔好再攞我地父母輩嚟同依家個D比較喇~~

以前D人落嚟香港係為咗搵機會同避難,會發奮,會向上爬~~依家... 係嚟搵你幫佢養仔咋...

不過單就今次事件,我又覺得佢落嚟玩下,無乜所謂...

原帖由 kapomama 於 10-12-24 11:53 發表
但而家走落黎果d~一人大半都係拎著數~~~
即係好多在港出世既"香港bb"既父母~~~

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

每個人都會有佢GE夢想
佢臨死時既夢想係嚟香港見識吓
點解講到咁涼薄?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人哋都就快啦……攞得幾多著數?我私人豪二張海洋公園入場券俾佢都得!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以前d古人唔係死都要死在家鄉ka咩

伯爵府

原帖由 meia 於 10-12-24 14:16 發表
非常同意! 對一個患有絶症的人都可以講這些說話, 是很mean

總是以為別人來呃飲呃食, 搵著數..... 退一步想, 如果香港的零售業沒有內地人來支持, 我們的經濟會否一樣?

...

非常同意
用另一個角度睇 香港醫術真係咁勁咩? 人地係 "末期癌症"喎
人地日子剩低唔多 仲要咁話人 試想下如果果位係你屋企人甚至另一半 你會點?
真係唔怪得之bk成日有人話 地鐵唔讓位等等問題

民房

涼薄既香港人,好心你地有d口德啦,甘難聽既說話你地都講得出,或者你地平日都甘講野,俾你d仔女聽倒,有樣學樣,因住等你老左,你d仔女甘對返你

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果...i mean如果,佢真係在香港要入醫院,要看醫生...都想佢醫得好啦 ! 我明白有些大陸人是存心騙香港的錢,不過我又覺得這對年輕夫婦唔係lor.
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

原帖由 gzweichen 於 10-12-24 15:55 發表
涼薄既香港人,好心你地有d口德啦,甘難聽既說話你地都講得出,或者你地平日都甘講野,俾你d仔女聽倒,有樣學樣,因住等你老左,你d仔女甘對返你

agree!!!!!
香港人就好巴弊咩.......我都係土生土長hk人, 不過真係睇唔過眼!
積口德真係冇分國界嫁!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

節錄香港聖公會大主教鄺保羅發表聖誕文告:

"社會上有能力的人,就應該本著關愛的心懷,為有需要的人犧牲奉獻。"

"中國有句俗語叫做『有風不可駛盡'裡'』...對人留有餘地,就是給有需要的人一條出路、一線生機、一個希望,這正正就是聖誕節的意義...就讓我們同心協力,幫助其他有需要的人,一起度過一個溫馨和滿有盼望的聖誕節。"

原文主要是勸商人不要賺到盡, 其實也適用於所有人.

"施比受更有福", 對人寬容一點, 自己也會開心一點.

祝大家聖誕快樂、身體健康!

首頁

尾頁

跳至