自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

點算好? 妹妹近年成身生晒濕疹, 見倒佢d手腳爛晒, 流晒汁, 好心痛, 睇晒中西e, 食埋洋蔥綠茶素都無用, 請求大家介紹根治方法?? 謝謝!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ricecooking 於 10-12-25 12:46 發表
點算好? 妹妹近年成身生晒濕疹, 見倒佢d手腳爛晒, 流晒汁, 好心痛, 睇晒中西e, 食埋洋蔥綠茶素都無用, 請求大家介紹根治方法?? 謝謝!

同佢去睇醫生啦!其實咁樣要用類固醇咖喇,唔好聽到呢三個字便驚啦!只要係醫生開,應該安全咖,唔好好控制佢,只會更差,我個女之前都係咁,當時只是兩個月大。

男爵府

原帖由 ricecooking 於 10-12-25 12:46 發表

你有冇去"嬰兒醫護" 冼麗生醫生呀?好多人都去睇的,我自己係其中一個,我就睇對手,好快好返,我之前都睇左其他中醫睇左成年半都好返覆,睇左佢之後好快乳交,可以一試.

水晶宮

食緊類固醇, 都係好D, 好唔晒, 隔幾日又覆發!!
THANKS ALL!

水晶宮

洗麗生係咪上環果位中E? 我自己睇過風疹, 食完藥發晒出來好辛苦, 頂唔順都係睇返西E! 謝!
PS 我妹妺已廿X歲, 不是我個囡囡呀

原帖由 carrievic 於 10-12-25 13:26 發表

你有冇去"嬰兒醫護" 冼麗生醫生呀?好多人都去睇的,我自己係其中一個,我就睇對手,好快好返,我之前都睇左其他中醫睇左成年半都好返覆,睇左佢之後好快乳交,可以一試. ...

珍珠宮

原帖由 ricecooking 於 10-12-25 13:42 發表
洗麗生係咪上環果位中E? 我自己睇過風疹, 食完藥發晒出來好辛苦, 頂唔順都係睇返西E! 謝!

樓主.... 好明白你心情....如果咁大個仲甩唔到,真係好麻煩,人邊每個人都會好担心。

要好小心保護 d 傷口,屋企人試過細菌感染,好嚴重,住咗成個星期 e院 呀

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我老公同阿囡都係用棷子油!!! SO FAR 好好!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有可能是食物敏感以致皮膚出疹!
既然咁嚴重, 花少少錢去做食物敏感測試。
我記得N年前有個電視節目, 講一個小朋友又係皮膚經常發炎出疹(好嚴重果種), 後來, 最後測試出是對某種調味料過敏(鹽?糖? 我唔記得..), 於是, 以後戒左呢樣敏感食物, 就好返了。但呢個小朋友只能一日3餐都食住家飯, 一定唔可以出街食。

禁止發言

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

原帖由 Pulmma 於 10-12-25 16:57 發表
我老公同阿囡都係用棷子油!!! SO FAR 好好!

請問點用呀? 係邊度買呀?感激!!!!!

男爵府

原帖由 ricecooking 於 10-12-25 13:42 發表

係呀!但我自己就冇發出黎!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

COCONUT 係用來潤膚, 令到患處冇咁痕, 仲可以KEEP 到佢唔乾燥. 就算冇濕疹, 好以E+冬天咁, 我沖完涼都用來當CREAM 搽.

係"CD 豬扒" 有得買, 不過要標明係 "COLD PRESSED" 處理. 太約$200左右, 大大樽, 成家用, 可以用好耐.

禁止訪問

水晶宮

謝謝, 妹妹家養了多隻cats不知會否有關??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ricecooking 於 10-12-26 09:50 發表

有濕疹 & 哮喘嘅, 家居不適宜有小動物

水晶宮

2024年龍年勳章

那你妹妹的貓, 是最近才養 ? 濕疹是否養貓後才出現? 其間, 有什麼環境因素變化, 要抽絲剝繭, 才可正確找出濕疹源頭.
貓的口水才是引起過敏的原因哩.

原帖由 ricecooking 於 10-12-26 09:50 發表
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ricecooking,
必須時時保持保濕,尤其是沖涼後,要立即搽cream,我女兒也有濕疹好耐,所以我好明白你感受!

水晶宮

謝謝各位, 我妹養cats六, 七年了, 只是由一隻開始, 越養越多, 現已有6隻了, 三隻長毛三隻短毛的, 而呢2年她工作/生活壓力很大也不快樂, 開始勁生濕疹, 每次看見她的爛肉, 真的替她難受.... 不知是壓力還是敏感引致, 一發便不可收拾!

大宅

原帖由 ricecooking 於 10-12-27 09:06 發表
不知是壓力還是 ...

壓力都有一定關係的...
聽我朋友說用順勢療法醫治濕疹後, 不用再用絲巾包住面/ 頸/手....她亦相信只有HOMEOPATHY 是唯一可以醫治她的SERIOUS 濕疹的...
我問朋友令有關INFOLINK FYI ^^
HOPE GET WELL SOON....希望幫到佢喇

敏感症的真正成因
http://neken-101.xanga.com/audio/c45553925037/

首頁

尾頁

跳至