自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同事嫁女, 請飲, 請問公價人情約是多少? thanks.

民房

千奇唔好問呢個問題.......
答你500蚊係公價都會比人媽叉ga....

複式洋房

點解? 因為好耐冇去飲了, 唔知大約人情要幾多, 所以在此問一問, 參考一吓, 自己會酌量去再調整俾幾多

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 betsylalala 於 10-12-25 23:59 發表
千奇唔好問呢個問題.......
答你500蚊係公價都會比人媽叉ga....
x 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一般交情都係比500!

水晶宮

平民 $500

富貴人家就唔知...

民房

原帖由 kyh 於 10-12-26 00:13 發表
點解? 因為好耐冇去飲了, 唔知大約人情要幾多, 所以在此問一問, 參考一吓, 自己會酌量去再調整俾幾多

因為之前有個post講關於一家四口去飲封1500,我覺得少,比人媽叉左幾耐呀!因為有部份人覺得「請」飲,到左已經好比面,500蚊一個人?算多喇!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

上個月一家四口尖沙咀酒店結婚飲宴 $2000

只供參考!

水晶宮

原帖由 betsylalala 於 10-12-26 00:49 發表

因為之前有個post講關於一家四口去飲封1500,我覺得少,比人媽叉左幾耐呀!因為有部份人覺得「請」飲,到左已經好比面,500蚊一個人?算多喇!

佢好似係2個細.. 我覺得1500都ok~

係呀...當時有人講到到咗唔俾禮都已經俾足面主人家...唔知佢地他日請飲係咪又係唔洗賓客封禮俾佢地...:)

我有個舊同學真係試過係酒店擺酒加宣誓加自助餐...唔收禮...我到今時今日都覺得唔好意思, 雖然唔係好熟, 2-3年先見一次, 但他朝如果有機會到佢屋企作客, 一定會買番份禮俾佢...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 tammy2008 於 10-12-25 17:44 發表

佢好似係2個細.. 我覺得1500都ok~

係呀...當時有人講到到咗唔俾禮都已經俾足面主人家...唔知佢地他日請飲係咪又係唔洗賓客封禮俾佢地...:)

我有個舊同學真係試過係酒店擺酒加宣誓加自助餐...唔收禮...我到今時 ...

我個女滿月時...回禮利是係$200...
一般人都係比$300利是or買套衫仔...所以同唔洗做人情都無分別..分分鐘有賺tim(因為有d係封$100,有d人無做人情)....

但我老爺話,人到已經好比面....唔好計較禮~

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

酒樓$500 酒店$800,近5年好少去酒樓多數酒店

大宅

$500最少 (我覺得)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

$500.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

$500 no matter where
if good fd, give more $$

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 vet 於 10-12-26 16:47 發表
$500 no matter where
if good fd, give more $$

我都係....
睇交情...唔係睇地方~~
普通朋友:500~~
好朋友:800-1000~~

大宅

好媽媽勳章

覺唔覺得隔兩三個禮拜就有人開post問呢個問題?-(

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一般交情就 $500, 唔理佢係邊樹擺

珍珠宮

環保接龍勳章

俾人情我睇交情,唔熟O既O係五星級酒店擺都係俾$500,熟O既會封多D~~
人生本是苦

首頁

尾頁

跳至