婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個99成日話唔好買咁多星星餅俾個仔食,條友點知轉個頭走去買梳打餅,又話好過星星餅,都精神有問題,星星餅會溶,梳打餅唔會嫁,99,唔該你唔好當我個仔係你個仔拉!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我99 好早都比梳打餅我阿仔食啦.
我覺得鹽份高左D囉..
不過又好似無星星餅咁熱氣
為左好來好去...我無阻止到
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

梳打餅平過星星餅吖嘛.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果唔係比得多
我又覺得無問題喎
反而覺得星星餅仲熱氣

大宅

瑪利餅會好d

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人覺得梳打餅係OK的...
只要唔好食咁多,我都覺得鹽份高左D囉

男爵府

畀面勳章

12Mths唔洗擔心餅乾唔容啦!又唔係水泡餅~要訓練bb用口腔肌肉喇~宜家好多小朋友都因為父母/工人過份照顧,咩都又林又細件先比bb食,bb口腔肌肉唔好,有d人到4歲都仲會流口水。
我bb 12mths去健康院做check up,姑娘已經叫我開始d肉同菜可以切得比以前大少少,仲應該比佢試下大人野(少鹽少油),呢d先係多元發展。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 joanie731 於 10-12-29 22:48 發表
12Mths唔洗擔心餅乾唔容啦!又唔係水泡餅~要訓練bb用口腔肌肉喇~宜家好多小朋友都因為父母/工人過份照顧,咩都又林又細件先比bb食,bb口腔肌肉唔好,有d人到4歲都仲會流口水
我bb 12mths去健康院做check up,姑娘已經叫我開始 ...

仲可能有語言障礙, 遲講嘢. 遲講嘢/唔識講嘢但又多嘢諗真係好煩, 成日發脾氣~
梳打餅問題不大, 淨係食星星餅就問題大d, 咁細粒bb根本唔駛咬, 對訓練口肌冇幫助!

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己都覺得冇乜問題,我仔10個月都已經乜餅都食倒,自己慢慢咬,自己食一啖就會好開心咁對住你笑.....

珍珠宮

梳打餅有口水都會淋架, 佢都有12 months 囉, 唔駛擔心.

大宅

梳打餅鹽份高,
咁星星餅係咩味架?
我比我個仔食小曼頭, 但小曼頭好甜, 食得多都係冇益. 比佢食主要係練手指小肌肉.

食手指餅又得唔得? 又平d又冇咁高鹽.

珍珠宮

原帖由 gogogo2 於 10-12-30 14:21 發表
梳打餅鹽份高,
咁星星餅係咩味架?
我比我個仔食小曼頭, 但小曼頭好甜, 食得多都係冇益. 比佢食主要係練手指小肌肉.

食手指餅又得唔得? 又平d又冇咁高鹽. ...

百佳賣 bb用品, 糊仔果d架有得賣.
有apple 味.banana味.;...仲有很多, 但百佳多數係呢2隻.
我以前有買小曼頭同星星餅.
健康院都會有星星餅睇下bb識唔識拾起黎吃.
有d playgroup( for細bb)亦會用星星餅做茶點

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

梳打餅唔係成日食, 我又覺得唔太大問題.

話鹽份高, 不過奶粉都係sodium呀啦!

只係唔係寫明係"鹽"姐.

星星餅唔好以為bb食就係好野, 我俾星星餅bb食都賴過野.

以為星星餅係bb食品, 食左冇乜所謂, 就買左樽佢食.

唔係食左好多, 1/5樽都冇食到, 食到扁桃腺發炎,

燒到39度幾, 要入院住觀察.

依家我以後都唔買星星餅.

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 10-12-30 15:10 發表
梳打餅唔係成日食, 我又覺得唔太大問題.

話鹽份高, 不過奶粉都係sodium呀啦!

只係唔係寫明係"鹽"姐.

星星餅唔好以為bb食就係好野, 我俾星星餅bb食都賴過野.

以為星星餅係bb食品, 食左冇乜所謂, 就買左樽佢食.

...

我大仔都試過食星星餅(G字頭有個BB樣嗰隻)食咗十粒左右, 勁肚痾, 痾水差D要入院~

另外仲有一隻係星星形狀, 健康院姑娘會用來請小朋友食, 鮮黃色的, 嗰隻勁甜

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 方麗娟 於 10-12-30 15:46 發表

我大仔都試過食星星餅(G字頭有個BB樣嗰隻)食咗十粒左右, 勁肚痾, 痾水差D要入院~

另外仲有一隻係星星形狀, 健康院姑娘會用來請小朋友食, 鮮黃色的, 嗰隻勁甜 ...

同你一樣, 都係g字頭嗰隻, 以為bb食得既野, 俾bb食唔會出事, 不過都唔係架, 一樣中招.

星星餅放係碟度俾佢攞黎食, 訓練佢小肌肉ok, 但只適合小量, 唔可以太多.

當時bb食g字頭嗰隻星星餅係13個幾月, 踏入14個月就發燒入院, 抽血抽到手仔都腫埋, 勁心痛

男爵府

畀面勳章

大間o既百佳有隻類似星星餅,個味好淡口,係有機o既,有青萍果、蔬菜味,我試過,無g牌星星餅咁甜,叫happybaby。

男爵府

畀面勳章

同埋梳打餅有無鹽架嘛,其實高鹽係唔好,但唔係"無鹽"就代表好,我問過醫生,佢話奶粉都有鹽份,其實bb係需要適量吸收納,正常12mths bb食奶少左,所以其他食物有少量鈉都唔怕。記住,好同唔好o既野,都應該唔好過量,咁就無問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

鬧之前攪清楚咩事先好D..

樣樣食物都有鹽, 你個小朋友都1歲啦, 食梳打餅冇問題, 唔係食得多就得.

珍珠宮

原帖由 Baby豬1209 於 10-12-27 17:26 發表
我個99成日話唔好買咁多星星餅俾個仔食,條友點知轉個頭走去買梳打餅,又話好過星星餅,都精神有問題,星星餅會溶,梳打餅唔會嫁,99,唔該你唔好當我個仔係你個仔拉!

吸收適量的鹽份(鈉)係好事, 鈉少仲大獲

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔係食太多就o.k

首頁

尾頁

跳至