興趣嗜好

跳至

首頁
45678...32

尾頁

大宅

應該每年都會有.但不是直接俾錢你.若你冇向保險公司要求提取,則會自動加在你的保險戶口內.每年之結單是有顯示該年之紅利的.即使你沒有提取過這些紅利,但房署仍是要你把這些紅利計入入息內.

大宅

明白曬啦,咁我要羅番d單出黎睇下至得..thx.

子爵府

畀面勳章

原帖由 joan0807 於 11-1-5 12:15 發表

希望你今次心想事成可以派到心水屋啦我拒絕左3個星期啦~又要開始漫長嘅等待~~~~

承你貴言啦,不過上次你好快就到配房~我就等左差不多一個月...

但我都有晒心理準備隨時再拒絕...都等到麻木...

複式洋房

現在我都很煩,兩個仔都17,19歲了,如果好似其他媽咪報料咁,間屋咁細,點樣隔房呢?租地方住,可以大,但每個月都入不敷支。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

又有第二期特快公屋, 不過今次只有, 荃,葵,青,屯,天,東涌,離島選擇.

老公話唔岩, 就算有都係好舊既樓, 所以今次唔參加!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 carolyan882 於 11-1-5 18:40 發表
又有第二期特快公屋, 不過今次只有, 荃,葵,青,屯,天,東涌,離島選擇.

只有, 荃,葵,青,屯,天,東涌,離島選擇?? 有list 啦咩? 雖然我都無份揀架啦~~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 kathylala 於 11-1-5 15:33 發表

承你貴言啦,不過上次你好快就到配房~我就等左差不多一個月...

但我都有晒心理準備隨時再拒絕...都等到麻木...

希望在明天嘛~話時話你等離島等左幾耐??

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 carolyan882 於 11-1-5 18:40 發表

我都收到信啦, 全部地區都可以揀, 想問下機會大唔大架?
細單位機會係咪大d架?

子爵府

原帖由 joan0807 於 11-1-5 19:15 發表

只有, 荃,葵,青,屯,天,東涌,離島選擇?? 有list 啦咩? 雖然我都無份揀架啦~~

未有list, 但就收到信囉. 佢講明得好少單位.
無市區單位, 唔岩我!

子爵府

原帖由 戀仔狂 於 11-1-5 20:03 發表

我都收到信啦, 全部地區都可以揀, 想問下機會大唔大架?
細單位機會係咪大d架?

第一輪特快公屋, 我no.排成萬幾, 所以都輪唔到我揀囉. 今次就唔知啦, 不過唔係我心水地區, 所以唔參加! 而且特快多數都係凶宅, 曾有人死於屋內或自然死亡, 追債, 嘈音高, 低層單位, 鄰近垃圾房, 或大廈無電梯提供等.

房署都係按返你幾多人, 揀單位的. 遲下佢會係網上有list可以睇到的.

水晶宮

我都收到信啦

民房

原帖由 candy-22 於 11-1-4 12:11 發表
有冇市區4人?我等咗5年啦,仲要等幾耐啊???

hi, 我都係排緊市區4人 no. 1170xxx
今年2月就足足等咗5年啦!09年9月pass之後等到
去年8月先派過一次凶宅(冇要),
之後等到e家都仲未派第一次~
如果今年8月前都未派到樓的話,
就又要跌入重審

子爵府

原帖由 lovelyperi 於 11-1-6 00:39 發表

就又要跌入重審 ...

嘩!!! 等咁耐都未派到屋, 唔係化.
又話三年會上到樓, 你no.1170都等左咁耐,
我3人市區..no.1245咪要等好耐囉. 而家先等左一年到. 我希望等到阿囡3-4歲時, 可以上到樓就好啦.

民房

原帖由 carolyan882 於 11-1-6 01:09 發表

嘩!!! 等咁耐都未派到屋, 唔係化.
又話三年會上到樓, 你no.1170都等左咁耐,
我3人市區..no.1245咪要等好耐囉. 而家先等左一年到. 我希望等到阿囡3-4歲時, 可以上到樓就好啦. ...

三年上到樓嘅... 唔係市區,聽人哋講應該係新界
等到真係好灰~

洋房

原帖由 lovelyperi 於 11-1-6 00:39 發表

就又要跌入重審 ...
希望好快就再派一次啦,今年年頭有好幾座市區新樓落成喔,唔知有冇我地份呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

又黎特快 ...
今次第5次join喇 ...
都唔知輪唔輪到我去揀 ........
我有兩隻大小魔怪""

大宅

請問可以係邊度睇到新樓落成既資料呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 carolyan882 於 11-1-5 20:29 發表

第一輪特快公屋, 我no.排成萬幾, 所以都輪唔到我揀囉. 今次就唔知啦, 不過唔係我心水地區, 所以唔參加! 而且特快多數都係凶宅, 曾有人死於屋內或自然死亡, 追債, 嘈音高, 低層單位, 鄰近垃圾房, 或大廈無電梯提供 ...

thank you!

子爵府

畀面勳章

原帖由 joan0807 於 11-1-5 19:16 發表

希望在明天嘛~話時話你等離島等左幾耐??

我由07年7月開始申請
10年2月做審查
由10年5月開始轉在輪候,到左6月開始派第一次
唔岩又再等,7月尾又輪過,但到9月就即轉配房,但超唔掂,搵左社工寫信,呢次當不合理
到左12月就在輪侯,剛剛昨日就到配房
我諗要1~2星期先有信收

首頁
45678...32

尾頁

跳至