跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

當谷奶時真係好辛苦, 我本身都比唔到bb埋身飲. 出院後谷奶我就用熱水袋full, 等啲奶溶噃先泵. 但個過程係好困難同會泵到好痛. 好彩係政府醫院生時啲護理主任好好人單對單係床邊教我, 點樣吱奶同點樣比bb啜先正確. 點樣按摩乳頭等等. 我最初都係泵到1oz, 之後就慢慢有進步. 依家都可以泵到4oz. 唔好give up,大家努力!

大宅

好媽媽勳章

回復 1# pigungmama 的帖子

bb食個位唔o岩...所以先會損...我day3係醫院已經好谷...夜晚仲叫姑娘比個奶樽我自己吱出黎...再埋身食....谷到成個人好唔舒服...day4出院完全無時間泵奶...結果下午就谷到發燒101度幾...即食藥加泵奶...嘩...舒服晒....唔晒背住兩大舊又硬又痛既石頭...跟住大約每三、四個鐘就要泵一次奶(因定時定後就谷到痛)...返到屋企...我係全用奶泵泵出黎餵阿b(因可以知道佢食左幾多)...好好彩...上奶ok...所以day4返屋企到今日day7都可全人奶...由最初泵到100ml...到而家可以泵到140ml喇...大女都飲左6個月人奶...但就唔太夠奶...所以都係人奶+奶粉咁餵....今次希望可以餵多過家姐仔時...

大家要努力、加油呀....餵人奶係較辛苦...完全無覺好訓...所以唔好太心急....慢慢黎....唔好比太多壓力自己啊...人奶、奶粉都一樣...阿b食得好就得啦!!!!!!

大宅

各位....最後我都要give up 了, 谷到發燒呢, 真頭痛..... 決定左放棄之後, 反而個人relax 左, 冇咁大pressure...人奶係對佢好好, 但...都岩既, 都要自己照顧得到先得.....
今日去左健康院, 個邊d人話就算唔餵人奶都要慢慢收奶, 否則仲會高燒d辛苦d, 睇黎仲要多一個星期去停奶呢....
照顧左小b 第8日, 雖然係第2胎, 我更加肯定, 我真係唔係全職mama 既料子.....

大宅

畀面勳章

我今日出院,岩岩谷奶,真係好痛
因為出院時都未谷到痛,所以姑娘無教點吱奶
而阿B又懶訓,唔肯食奶,最後都補左奶粉

我完全訓唔到,已經尋日半夜4點到依家都訓唔到,好痛苦

我試過熱敷,但好似唔OK,有無人可以教我點做?我聽朝打去健康院,係咪有機會即日見姑娘架??

我有諗過,其實叫老公啜有無用??
我覺得自己體力透支,走投無路啦.....

大宅

原帖由 kangaroomama 於 11-1-4 03:28 發表
我今日出院,岩岩谷奶,真係好痛
因為出院時都未谷到痛,所以姑娘無教點吱奶
而阿B又懶訓,唔肯食奶,最後都補左奶粉

我完全訓唔到,已經尋日半夜4點到依家都訓唔到,好痛苦

我試過熱敷,但好似唔OK,有無人可以教我點做?我 ...

陪月話老公啜係有幫助,因吸力大啲。

大宅

我c6唔肯 ~>.<~

而家日泵夜泵...

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我諗..我老公好樂意咁做
原帖由 peterpan1022 於 11-1-5 10:23 發表
我c6唔肯 ~>.

大宅

畀面勳章

原帖由 戲如人生 於 11-1-5 12:01 發表
我諗..我老公好樂意咁做

我諗叫我老公...佢一定唔肯....佢覺得核突...等我今晚問下佢先....哈哈

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

坦白講....兩公婆晚間活動時
我唔信無呢個動作LAW
不過...佢今次可以有埋飲品咁解O者
原帖由 愛麗斯傳說 於 11-1-5 13:23 發表

我諗叫我老公...佢一定唔肯....佢覺得核突...等我今晚問下佢先....哈哈

禁止訪問

大宅

畀面勳章

飲左通奶草,我個胸好似無咁谷啦
同埋按鬆個胸真係好重要

但一波未停一波又起
阿B食損左我啦,個位食極都唔岩,一埋身餵就痛...

大宅

原帖由 kangaroomama 於 11-1-5 22:28 發表
同埋按鬆個胸真係好重要

但一波未停一波又起

通奶草係邊度買架???

侯爵府

原帖由 kangaroomama 於 11-1-5 22:28 發表
同埋按鬆個胸真係好重要

但一波未停一波又起

你有無打去健康院呀?

禁止訪問

侯爵府

勁喎..玩到有奶陣
原帖由 crow 於 11-1-5 23:53 發表

我岩岩買咗AVENT既手泵用,好得囉半個鐘泵咗3安,仲有奶陣TIM, 而家唔洗怕損啦!

大宅

畀面勳章

原帖由 charmmykk 於 11-1-5 22:34 發表

通奶草係邊度買架???

我諗藥材舖卦!?因為我99幫我買...

大宅

畀面勳章

原帖由 戲如人生 於 11-1-5 22:58 發表

你有無打去健康院呀?

我聽朝覆診了..希望姑娘幫到我啦

大宅

畀面勳章

原帖由 crow 於 11-1-5 23:53 發表

我岩岩買咗AVENT既手泵用,好得囉半個鐘泵咗3安,仲有奶陣TIM, 而家唔洗怕損啦!

哇,你咁叻既?點做架?
我係用medela 電動泵,好似麻麻地咁..

大宅

我聽你地講飲d 收奶既中藥, 今日已經冇咁谷, 都唔係好痛啦, 而家又心思思想餵下, 對bb 又好對自己又好....其實可唔可以一邊飲收奶既一邊餵架? 會唔會咁做到時真係想收奶既時候冇效呢?

首頁

尾頁

跳至