跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿b15日人仔, 一向埋身啜10-15mins就瞓, 放底佢15-30mins又喊, 又再食都係啜10mins就瞓......, 跟住都唔夠飽要補pump出黎嘅人奶或奶粉, 搞搞下都就黎下餐. 晚上就全奶粉自己就隔3-4鐘起身pump.
我覺得好吃力呀! 好想埋身餵但自己無奶阿b又啜得慢.我曾經因為咁都喊左幾次.
剛剛pump左半個鐘都係得30ml
已經日日飲魚湯......
唔通是轉全pump????? 但又覺得無左埋身嗰種感覺.......
[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

我係全埋身餵,我bb2號出世,喺醫院第二餐開始我就比佢埋身食。雖然應該冇奶,但要俾佢刺激乳房先可以有奶。加上我好忍心唔餐餐補奶粉俾佢,所以我上奶上得好快。依家日頭每兩個半鐘餵一次,半夜後三個半鐘,每次食30-45分鐘。

全人奶係好辛苦,不過你想到佢日日大都幾開心!唔好放棄呀,只要你盡量俾佢埋身食,就算一陣都好,你就會上奶上得好d。放鬆d,唔好俾太大壓力自己,仲有飲多d水,慢慢就得!

複式洋房

Totally agree! don't give up. It'll be easier once your milk supply is established.

I always breastfeed on my baby's demand. It could be every one hour, every two hours or every three hours......but i like breastfeeding since i don't need to prepare formula and wash bottles, and my milk is clean, warm and healthy!

原帖由 choic9 於 10-12-30 19:21 發表
我係全埋身餵,我bb2號出世,喺醫院第二餐開始我就比佢埋身食。雖然應該冇奶,但要俾佢刺激乳房先可以有奶。加上我好忍心唔餐餐補奶粉俾佢,所以我上奶上得好快。依家日頭每兩個半鐘餵一次,半夜後三個半鐘,每次食30-45分鐘。

...

大宅

我都係全部埋身餵的,不過我有時都覺得有好多問題。阿B食得夠唔夠呢? PUMP出來就可以MAKE SURE佢食左幾多安士,但就冇左那種埋身的感覺?係咪因為BB仲細,所以只食得10-15分鐘呢? 點解你地D BB可以食到30-45分鐘既?

大宅

其實食幾耐都關奶多唔多,我阿b都係食10-15分鐘...但因我奶流好急(太多奶...自己d衫同bb d衫成日弄濕哂)...佢日頭每2-3個鐘先食一次...夜晚就3-4個鐘先食一次...佢d大小便次數都夠數..即都夠飽...健康院話bb重得好好....大家努力呀....頭兩星期最辛苦...而家開始適應好多

複式洋房

但我都上唔倒奶! D 16啦!好多時PUMP一邊乳房都係得20ML!
埋身餵阿B又食得慢食10MINS就唔食但之後又叫肚餓......
好煩呀!飲極湯水都無用嘅?!
[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

其實你唔需要理pump出嚟有幾多奶,因為pump同埋身食嘅分量應該有分別。總之,bb喊、要食,就俾佢食,唔好理個鐘,要demand feeding.

我好好彩,好上奶。我生之前同之後冇特別飲過魚湯或其他谷奶湯,可能只係我喺醫院好堅持每餐都埋身餵,所以上好上得好。另外我除咗飲代荼外,我仲有飲一隻organic mother's tea,唔知係咪有幫助,你不妨一試!

加油呀!

別墅

姐妹們,

我 24/12 生了,今天第九天。不知道算不算有奶。但是我覺得奶泵真是很有用,我現在泵半小時已經可以生産 2.8-3.0oz (about 90-100ml),但是因爲還是頭一星期,休息嚴重不足夠,再加上我是開刀的,所以這個產量每天只能最多四次,BB 還是需要補充大量奶粉. 我的長期目標是全人奶。

我已經放棄埋身吃奶。因爲 BB 用太多 energy 吸,他會很 sleepy 又吃不飽,不但浪費時間,若果給 bb 咬傷了,那麽人奶工廠還要停產,實在太不值得了。用奶泵的話很容易已經可以達到一次過噴 3-4 條奶柱的境界,我覺得會快一點上奶。醫院姑娘教路,每天的 'stimulation' (包括 BB 埋身/奶泵) 不能少過四次(每次不少於 30 分鐘),理想目標是每天 5-6 次 stimulation。我每天依然會給 BB 埋身吃一次/舔舔 nipple, 當作親子活動而已。

通常我會先用奶粉試驗一下 BB 到底是真肚餓,還是玩野,如果 BB 大力吃奶粉,我會馬上拔除奶粉奶瓶,換回人奶奶瓶,那麽 BB 就會一滴不漏吃光人奶,之後再補奶粉。如果 BB 吃剩的人奶,我會自己/老公飲翻,循環再造不浪費又補身,希望這個方法大家的 BB 也適用。

另外發現湯水/炒米茶/睡眠/熱敷對上奶的確很重要。我現在在喝 “番茄紅蘿蔔薯仔木瓜魚湯” ,很有效。有 jm 分享 ‘清燉雞汁’ 也很上奶。

如果有 24/12 的媽媽在這裡,請 pm 我 add me on facebook, 我跟幾個醫院裏 24/12 的媽媽交了朋友,約定大家一起搞生日會!

大家加油!!!

大宅

原帖由 cattyluzz 於 11-1-1 09:12 發表
姐妹們,

我 24/12 生了,今天第九天。不知道算不算有奶。但是我覺得奶泵真是很有用,我現在泵半小時已經可以生産 2.8-3.0oz (about 90-100ml),但是因爲還是頭一星期,休息嚴重不足夠,再加上我是開刀的,所以這個產量每天只能最 ...

我都係24/12生架, 不過我上奶麻麻, 得好少..我每次都有俾bb埋生餵, 兩邊加埋啜左30mins左右, 就補奶粉, 因為仲未見有奶柱所以都未開始泵奶...唔知幾時先會多奶呢?

別墅

原帖由 ching_b 於 1/1/2011 11:11 發表

我都係24/12生架, 不過我上奶麻麻, 得好少..我每次都有俾bb埋生餵, 兩邊加埋啜左30mins左右, 就補奶粉, 因為仲未見有奶柱所以都未開始泵奶...唔知幾時先會多奶呢? ...

不要等了,早泵早見奶柱,埋身吃根本什麽都見不到。
有姑娘告訴我,造奶是靠大腦控制的,因此大忌心情差,如果你見到 bb 舔得 gum cutie, 大腦會製造多點人奶,同樣道理,當你見到奶泵内這麽多奶柱一次過噴出來,你就會覺得很鼓舞/興奮/有自信,下一次又多點產量了。聼起來來好像很變態,但我的 case 就是這樣。

大宅

原帖由 cattyluzz 於 11-1-1 13:09 發表

不要等了,早泵早見奶柱,埋身吃根本什麽都見不到。
有姑娘告訴我,造奶是靠大腦控制的,因此大忌心情差,如果你見到 bb 舔得 gum cutie, 大腦會製造多點人奶,同樣道理,當你見到奶泵内這麽多奶柱一次過噴出來,你就會覺得很鼓舞/ ...

我聽你講, 岩岩用泵泵左45mins, 好累..仲係未見奶柱...只有10ml 成果..真係好少...有d 灰tim~

別墅

原帖由 ching_b 於 1/1/2011 15:21 發表

我聽你講, 岩岩用泵泵左45mins, 好累..仲係未見奶柱...只有10ml 成果..真係好少...有d 灰tim~

Don't feel grey.

A few days ago, i only have one drop.
I was very grey & always cry.
I only have 1-2 drop per side - Not even 10 ml.

You cannot give up. Keep pumping!
Last night i pumped 100ml in 45 mins
3 hrs later, another 50 ml.

Every mama has milk. Just believe, don't lose confidence.

禁止訪問

畀面勳章

回覆 5# cattyluzz 的文章

大宅

我之前都係同你差唔多餵佢食差唔多成個鐘佢一放低就咸,唔係就好似你一樣食唔夠5-10分鐘就訓放低就醒。跟住健康院護士就教我,餵奶之前要同個乳房做按摩,按到佢比較軟身先跟住再用手擠壓乳頭放D奶出黎,等佢run順左先,再俾BB埋身;BB一路吸你要幫佢一路按自己個乳房等佢唔駛吸得太累。你睇下得唔得,我家下好好多,仲有要飲大量水!

禁止訪問

大宅

情況同你完全一樣, 全埋身每次餵15min阿b就瞓著, 放佢落床一陣又喊, 又要食, 而家基本上晚晚都無得瞓, 真係好辛苦, 而且健康院姑娘話阿b體重未追番, 有時真係覺得好灰......

複式洋房

而家bb D20, 奶量都差不多, 大概1-2oz, 都唔夠阿b一餐, 晚上隔4-5個鐘pump會有120-140ml. 而家都盡量邊埋身啜邊pump奶, 好多時都係要補番之前pump出黎的奶. 有時倦就直接補餐奶粉. 晚上俾阿媽揍佢地會俾奶粉或如人奶有多會俾人奶. 所以我夜晚有時間瞓, 淨係起身pump奶.而家都唔太介意多唔多奶. 餵得幾多得幾多, 無咪餵奶粉......係驚有nipple cufusion囉!

大宅

原帖由 cattyluzz 於 11-1-2 11:29 發表

Don't feel grey.

A few days ago, i only have one drop.
I was very grey & always cry.
I only have 1-2 drop per side - Not even 10 ml.

You cannot give up. Keep pumping!
Last night i pumped 100ml in ...

今日終於見到有奶柱啦, 不過噴左幾吓就冇噴啦..都算有d 起色...依家泵30mins 有20ml, 有進步!希望一次比一次多啦!我會keep 住架啦!thanks your support^^

公爵府

我阿B食人奶都會濁親..點解會咁既~~
有時仲會嘖奶/嘔奶

別墅

叻叻勳章

原帖由 ching_b 於 11-1-1 11:11 發表

我都係24/12生架, 不過我上奶麻麻, 得好少..我每次都有俾bb埋生餵, 兩邊加埋啜左30mins左右, 就補奶粉, 因為仲未見有奶柱所以都未開始泵奶...唔知幾時先會多奶呢? ...

ching_b
我bb女都是在12月24日出世架。
我情況同你一樣, 上奶一般, 頭先泵o左30min/每邊, 都只得50ml, 有時都幾灰 & 好羨慕d好夠奶水既媽媽, 可以滿足到佢o地bb既需要。

因為, 我3月就會返工架啦, 好想襯呢段時間, 盡量埋身喂, 但耐何自己又唔爭氣, 不過, 我都努力中架, 多d比亞b埋身食, 希望食多d, 我d奶又會慢慢增加多d啦...同埋, 更希望佢既體重, 可以追回出院時的磅數, 而家仲欠少少...
所以, 大家都要加油呀!

首頁

尾頁

跳至