在職全職

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

您地會點揀呢??
現時份工13個月糧每個月僅僅夠用, 但人數少工作唔太多,做得開心

舊公司就13個月加花紅, 每個月比依家多$5000, 不過工作量多,公司人數多1.5倍..開唔開心就要睇老頂心情

想問下大家,您地會以$$$$定係開唔開心去揀呢??
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

等待驗證會員

我諗我會睇返當初為了咩而resign....

原帖由 cookie 於 10-12-30 18:08 發表
您地會點揀呢??
現時份工13個月糧每個月僅僅夠用, 但人數少工作唔太多,做得開心

舊公司就13個月加花紅, 每個月比依家多$5000, 不過工作量多,公司人數多1.5倍..開唔開心就要睇老頂心情

想問下大家,您地會以$$$$定係 ...

大宅

如果你唔係冇左 $5000. 唔得既,
咁就 say no 喇,
why ? 做得唔開心, 講乜都冇用,
而家番左去, 再走就好麻煩,
或者遲D你會搵到份更高人工既工呢 ?
走左就算啦, 好頭好尾.

原帖由 cookie 於 10-12-30 18:08 發表
您地會點揀呢??

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要視乎呢5000蚊對你毎月個的開支是否有好大影响了...
仲有,我會找一份寧願少錢D, 但日子過得開心D的工作

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 wcpcelia 於 10-12-30 20:53 發表

ME TOO

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 wcpcelia 於 10-12-30 20:53 發表

ME x 3

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

睇下有乜目標啦

如果無特別野,夠洗同開心緊要d

男爵府

原帖由 claudialuk 於 10-12-30 18:49 發表
我諗我會睇返當初為了咩而resign....

同意. 再衝量吓值唔值為 $5000返轉頭.

子爵府

您地會點揀呢??

1) 要睇現有工做左幾耐? 未有呢個offer 會否想轉工?
2) 舊工是咪做得唔開心而走? 是就無謂返轉頭!
3) $5000 吸引力幾大, 夠比工人份人工有突.....
4) 睇你是否等錢洗咯~
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

王國長老

王國長老

唔該哂0甘多位好媽咪....
其實當初我走係因為老頂好難頂....
多謝哂
原帖由 Betty媽咪 於 10-12-31 10:36 發表

1) 要睇現有工做左幾耐? 未有呢個offer 會否想轉工?
2) 舊工是咪做得唔開心而走? 是就無謂返轉頭!
3) $5000 吸引力幾大, 夠比工人份人工有突.....
4) 睇你是否等錢洗咯~ ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cookie 於 10-12-31 10:56 發表
唔該哂0甘多位好媽咪....
其實當初我走係因為老頂好難頂....
多謝哂

咁我就吾會返去了.

水晶宮

agree~
原帖由 CALVEN 於 11-1-1 15:12 發表

咁我就吾會返去了.

男爵府

Your old boss ask you to go back?

大宅

好媽媽勳章

我公司同事 為左 $1000 都回頭啦 ~
首先 你要諗頂唔頂到 d 閒言閒語先 ~ 回頭初期實有多唔好聽既說話。
你咁既 case..我會回頭..$5000 唔係 小數目..一年就有 $60,000-,夠去旅行有餘, 而且你現在都係剛剛夠用,無儲蓄,咁點解唔回頭,儲反 d $,一年都 $60,000-,2年已經 $120,000-,老細 叫得你 即係你在佢心目都有一定分量,起馬 唔出錯都係一份鐵飯碗先

大宅

If I were you, I will go back and work for the old boss (coz I did the same thing).

Look on the bright side: more $$, your boss may have changed, the tolerance level will be different.

As for my case, my boss's attitude changed coz he asked me back and I felt he respected me better.

王國長老

王國長老

係.因為我走左之後請左而家呢個做左兩年都幫唔到佢,佢就知我幫到佢手而叫我回去幫佢手....
原帖由 Shamuslau 於 11-1-1 20:54 發表
Your old boss ask you to go back?

王國長老

王國長老

真係唔該哂0甘多位既寶貴意見...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得睇下屋企狀況. 同埋你都走左2年, 再返去都唔算係跳草裙舞.. 每一個行業會有山水有相逢既日子架啦.

你老頂既心情咁飄忽, 我覺得佢俾多d 人工俾你, 你可能會受更多氣, 工作量唔止多 $5000 呢個數囉.... 不過你受得高人工之後, 係咪有信心頂得住先? 至怕你頂唔住之餘, 再轉工都唔知搵唔搵得番呢份工既人工, 當然如果搵到再高人工既工就更好.

王國長老

王國長老

唔該哂....
就係驚返去會俾佢食住,所以都仲心大心細.....
而$$$$$$亦由$5000變為$4000了....
原帖由 bosch 於 11-1-5 06:46 發表
我都覺得睇下屋企狀況. 同埋你都走左2年, 再返去都唔算係跳草裙舞.. 每一個行業會有山水有相逢既日子架啦.

你老頂既心情咁飄忽, 我覺得佢俾多d 人工俾你, 你可能會受更多氣, 工作量唔止多 $5000 呢個數囉.... 不過 ...

大宅

好媽媽勳章

I won't go back , coz u know boss not nice and everyday u are busy and not free wow...
money can't buy your time and your feeling...
if day day happy u will get good health , good life and good family ga....

首頁

尾頁

跳至