跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲未買上面嘅野呀!大家有咩好介紹呢?

複式洋房

洗衣我買chu Chu。最初我係買combi的,但jusco 個sales提我睇清楚個來源地,發覺完來是越南做的,所以我地先轉。另外冲涼液個sales介紹一隻樽身是檸檬黃色的,她話已有幾十年歷史仲要是全日本銷量最高的。咁啱有對夫婦係度猛入refill裝,我C6覺得都幾好所以都跟住買。

大宅

我都未買...要甘早買??

冲涼液我想買Atopia (黃色) / Arau (唔記得係唔係甘串, 係粉紅色的) 個D日本牌子2合1, 但好似好貴...其實Johnson baby個d得唔得架? 同埋之前入wyeth會送左枝mustela, 可能會用左先...

潤膚露我買左2隻, qv 同 cetaphil, 不過我會自己試下先...^^

洗衣液我都應該會買chuchu or其他日本牌子, still searching....

洋房

lotion / barrier cream - mustela
shower gel - 瑞士寶寶
lip balm - rosebud玫瑰花蕾霜
laundry - Baby Ganics
fabric softener - Chu Chu
bottle cleanser - Baby Ganics

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

洗衣液我買左威潔(見其他mama話又平又好用), 沖涼洗頭買左chicco二合一, 潤膚我無買, 因為諗住到時生嘅時候天氣都暖唔駛搽住~

大宅

原帖由 大卷草子 於 11-1-4 00:27 發表
洗衣液我買左威潔(見其他mama話又平又好用), 沖涼洗頭買左chicco二合一, 潤膚我無買, 因為諗住到時生嘅時候天氣都暖唔駛搽住~

我原本會買日本牌子, 但有個朋友話威潔都好好用, 又平, 叫我慳返d錢. 而且係手洗, 唔水買柔順劑. 沖涼就用sebaMed

男爵府

畀面勳章

洗衣液會用威潔, 平, 靚, 正!! 阿女啲衫洗完好香BB味

New born時沖涼同洗頭會用johnson & johnson隻二合一, 因為方便, 大啲會轉用Mustela or SebaMed. 阿女由出世到而家都係咁用, so far皮膚都ok. 如果阿細冇敏感都係照跟....

大宅

多謝大家嘅提供呀!等我留意吓先!

小毛與大毛,你講黃色樽嘅會唔會係阿B哥呢?
哈哈,我都係係Jusco比個sale 話買Chu Chu好,而家攪到差不多全部都係用佢。佢都有話阿B哥沖涼護膚好,但因為直接用係BB身上,所以我諗住再睇吓先咋。

複式洋房

我買pigeon 想住平平地pre wash 我已經洗左一機衫了 打算八個月再洗一次

複式洋房

係啊係啊﹐我記得個命幾攪笑架。

原帖由 makdoudou 於 11-1-4 13:56 發表
多謝大家嘅提供呀!等我留意吓先!

小毛與大毛,你講黃色樽嘅會唔會係阿B哥呢?
哈哈,我都係係Jusco比個sale 話買Chu Chu好,而家攪到差不多全部都係用佢。佢都有話阿B哥沖涼護膚好,但因為直接用係BB身上,所以我諗住再睇吓先咋。 ...

大宅

睛靈勳章

BB沐浴液-愛麗她浴油
洗衣液-威潔bb
潤膚(身)-因大囡有濕疹, 所以用皮膚醫生介紹既, 唔記得名
pet pet- mustela barrier cream
洗奶樽液-Nuk

男爵府

畀面勳章

冲涼液, 我想買qv 的bath oil... 因為我聽人講滴幾滴係水入面就可以同bb 沖涼, 重唔洗過水tim....

有冇人知係咪咁架?

複式洋房

係滴幾滴&唔洗過水架^^我都係會用呢隻,大啲先轉QV wash~
原帖由 依媽媽 於 11-1-7 16:47 發表
冲涼液, 我想買qv 的bath oil... 因為我聽人講滴幾滴係水入面就可以同bb 沖涼, 重唔洗過水tim....

有冇人知係咪咁架?

大宅

滴網滴唔使過水?又幾好喎!等我記低先!

大宅

我係5月媽媽,我想問下洗衣液-威潔bb,係咪有寫名威潔BB?定係普通威潔呀?因為我去樓下惠康唔見有威潔BB,係咪各大超市都有得買嫁?THX

原帖由 sally_koon 於 11-1-5 00:52 發表
BB沐浴液-愛麗她浴油
洗衣液-威潔bb
潤膚(身)-因大囡有濕疹, 所以用皮膚醫生介紹既, 唔記得名
pet pet- mustela barrier cream
洗奶樽液-Nuk

伯爵府

係呀, 我大女由5個月用到現在(3歲)啦.

原帖由 依媽媽 於 11-1-7 16:47 發表

有冇人知係咪咁架?

男爵府

畀面勳章

原帖由 zoie_mama 於 11-1-7 22:52 發表
係滴幾滴&唔洗過水架^^我都係會用呢隻,大啲先轉QV wash~

咁我想問... 係咪冇寫明for baby架...
只係就咁買 bath oil 就可以??

男爵府

畀面勳章

原帖由 xglo 於 11-1-9 15:05 發表
我係5月媽媽,我想問下洗衣液-威潔bb,係咪有寫名威潔BB?定係普通威潔呀?因為我去樓下惠康唔見有威潔BB,係咪各大超市都有得買嫁?THX

係有寫明for 嬰兒架~ 你去藥房睇下 ^^

複式洋房

係呀~就咁買QV bath oil就得架啦,佢冇寫for baby嘅呢~
原帖由 依媽媽 於 11-1-10 15:33 發表

咁我想問... 係咪冇寫明for baby架...
只係就咁買 bath oil 就可以??

男爵府

畀面勳章

原帖由 zoie_mama 於 11-1-10 23:37 發表
係呀~就咁買QV bath oil就得架啦,佢冇寫for baby嘅呢~

thx zoie_mama

首頁

尾頁

跳至