跳至

首頁

尾頁

複式洋房

would like to buy 電磁爐 to US from HK . Is it work? coz voltage in US is 110V.

男爵府

Unless you have 220V 插頭 or 買變壓器, otherwise, 個爐唔會著, 一開就自己shut down.
US --去唐人街, 都開始有得買... 由HK帶嚟, 有啲勞民傷財, 唔係咁值得.
我屋企係自己揾唐人裝修, 特登喺廳加1個220V, 就係為部分體冷氣機, so, 我有一千零一個220V插牆位..
but I don't suggest you..

洋房

我就黎在3月2011年移民到LA,厨房所有煑食器具都係220V,如果買隻2000w火牛都要HK$七八百元,在HK買電磁爐都係HK$300~500,而且外型都很好,WHY美國人多用舊式煑食爐而不用電磁爐,且都很小有得賣或型号很舊,WHY? 唐人街是否買到110v之電磁爐,價錢會否很貴呢?

男爵府

when we cook, we don't use 舊式煑食爐 or 電磁爐, as we use the strove with come with the oven. the one I use at home... with 4 爐頭, 4種火力..
you can choose the one with fire strove or the one is 電磁爐 style on top of your oven..
they all very stylish.. I have to say!
my one is USD$1800.. when I moved into this house, my husband's boss sent it to us as a house warming gift.

原帖由 dolphin7 於 11-1-19 12:00 AM 發表
我就黎在3月2011年移民到LA,厨房所有煑食器具都係220V,如果買隻2000w火牛都要HK$七八百元,在HK買電磁爐都係HK$300~500,而且外型都很好,WHY美國人多用舊式煑食爐而不用C,且都很小有得賣或型号很舊,WHY? 唐人街是 ...

大宅

我帶了一個用電的慮水器嚟美國, 加變壓器就OK了. 但個變壓器都大舊的(around $100). 因為個慮水器用開, 4千幾蚊港幣, 所以就帶了嚟用.
貴電器都可以考慮, 平就唔值, 買變壓器都唔平, 睇幾大.
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

男爵府

環保接龍勳章

如果我帶hk 或者 大陸 既直髮夾過去....
應該買邊隻插頭~???
兩腳定你3腳,,平腳定係圓腳???
同埋.... 係咪o係鴨寮街同佢講要買個美國用萬能插就ok~??
定係點~? 我唔識~> <

男爵府

it won't work because the watt is different.
HK is 220V and US is 110V, you need to buy the 變壓器 and美國用萬能插.. doesn't worth... the 直髮夾 is less than $100 here, your 變壓器will be more expensive than that!
原帖由 shan6233 於 11-2-18 02:47 PM 發表
如果我帶hk 或者 大陸 既直髮夾過去....
應該買邊隻插頭~???
兩腳定你3腳,,平腳定係圓腳???
同埋.... 係咪o係鴨寮街同佢講要買個美國用萬能插就ok~??
定係點~? 我唔識~> ...

男爵府

我妹上次帶個220V電燉盅俾我, 但加變壓器, 插去110V, 係唔夠力。個盅係著, 但唔熱, 即係癈左。係我發現我屋企有220V時, 我已經唔小心整爛左個盅, 所以做盅入左冷宫。
全屋有兩個220V座, 一個for冷氣, 一個for乾衣機, 你睇下你屋企係咪咁。如果有, 咪用呢個插座插香港電器。

男爵府

環保接龍勳章

ok~ 咁我唔買,唔該~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主: 電磁爐係唔係打邊爐果種? 係既話, 0係99ranch 果d 華人超市有得賣.
shan6233: 直髮夾0係walmart / target 果類superstore 有得賣, price range 20-40usd.

首頁

尾頁

跳至