家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

無論電器本身係咪用緊電或者ON緊,一插落去就會有火花,到底係咩問題?
PS:全屋都係行明線。

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能係蘇底接觸鬆左, 叫師傅check check 換左佢 LA.

原帖由 041810537 於 11-1-4 01:42 發表
無論電器本身係咪用緊電或者ON緊,一插落去就會有火花,到底係咩問題?

水晶宮

原帖由 041810537 於 11-1-4 01:42 發表

換個個拖板是否一樣?

複式洋房

電器短路
心造福田,自有福緣.

大宅

>>你有冇加咗萬能插蘇呀
無論係:
牆掣->電器
牆掣->萬能插蘇->電器
牆掣->拖板->電器
都會爆火花的,無論係咩電器,新定舊,都會爆的。已經試過換萬能插蘇,換左一樣爆,所以係牆掣問題。屋企除左一組拖板無事,其他全部都會爆。

牆掣->萬能插蘇
好似無事,唔知點解。

>>可能係蘇底接觸鬆左, 叫師傅check check 換左佢 LA.
我屋企有三個牆掣(連同萬能插蘇同拖板)都會爆火花,會唔會全部都有問題?定係大電有問題?

>>換個個拖板是否一樣?
係。直接插牆掣都一樣。

>>電器短路
已經用全新電器試過,一樣爆火花,所以唔係電器。

禁止訪問

大宅

原帖由 dad_97575551 於 11-1-5 13:29 發表
我覺得冇乜可能同一時間全屋牆掣會壞咁多個囉,呢樣情況機會好少。
我想問一問你講話插的電器係唔係一d高用電量的,例如吸陳機,暖爐?

PSP充電器、風筒、筆電到冷氣機全部都會,吸塵機好少用,暖爐係用無爆光花o既牆掣+拖板所以唔知。

其實之前屋企舖過暗線,出事,連跳四日電,於事咪搵合格技師返黎做晒明線,點知都係咁。以前我細,以為電器插落去爆火花係正常的,後黎去人地屋企發現我屋企先係唔正常...

禁止訪問

大宅

唔該晒各位先,但係屋企全屋電線要大修,我話唔到事。事實係我講左之後全屋無人當我講o既野係一回事。如果他朝有一日真係搵左人黎整,再同大家講係咩事啦。

大宅

你間屋有無幾十年樓齡?用緊的都是那些80年代前「萬用」,兩腳、三腳、平腳,圓腳全都適用的那種插頭,而不是現時香港法例規定英式13A的那種?

「萬用」頭因為要「兼容」眾多制式,很易因接觸不良、鬆動而引致插入後、或受震動後出現火花...其實只要將插頭內的,每對插腳的左右兩片銅片略為夾緊便可... 但法例變了,要有電氣A牌的師傅才能做,你不如找人看看吧!

大宅

原帖由 citadel 於 11-1-8 12:44 發表
你間屋有無幾十年樓齡?用緊的都是那些80年代前「萬用」,兩腳、三腳、平腳,圓腳全都適用的那種插頭,而不是現時香港法例規定英式13A的那種?

「萬用」頭因為要「兼容」眾多制式,很易因接觸不良、鬆動而引致插入後、或受震動 ...

應該有廿年樓齡。因為主要舊電器(當時)係由舊屋搬過黎的,所以牆掣都係圓腳(唔係萬用),有用13A萬能插蘇(無論一面可以插晒咁多種定係一面只能插一種都有)。

或者我試試搵下邊度仲有無呢款萬能插蘇賣,買個新o既(其實行過幾間都無),或者真係叫人換左個牆掣做方頭...

唔該晒各位意見,我會同屋企人講。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至