興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好唔開心, 好唔捨得狗狗, 同狗狗相處差唔多7年, 雖然都知道狗狗一定會有呢一日, 但估唔到係現在.

上星期四狗狗確診有個10cm腫瘤起脾臟, 肝臟都有唔同大小腫瘤, 獸醫話做手術得1%成功, 建議狗狗安樂死.

其實狗狗係上星期一病情急轉直下, 真係完全無諗過佢係生cancer, 狗狗近排唔係好食嘢, 只係以為佢胃有問題, 諗住帶佢睇獸醫會無事.

因為事出太突然, 當時我即刻拒絕獸醫建議, 堅持帶狗狗番屋企, 諗住佢捱到幾耐得幾耐. 因為狗狗無叫, 但獸醫話有啲狗辛苦都唔會, 其實狗狗好辛苦, 只係佢唔叫.

近呢兩三日, 狗狗肚開始越嚟越大, 所以行唔到路, 亦只係飲少少水, 唔食嘢, 尿尿都係一日一次, 臭臭呢幾日都無.

如果你哋係我, 會唔會接受獸醫建議呢? OR 等狗狗自己決定, 我覺得只要佢在生存多一日都仲有可能有奇蹟, 我真係好希望呢個奇蹟會出現.

侯爵府

聽獸E話啦!食唔到野,行唔到,已經超級辛苦!!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

hi...記得我ma?

我之前隻北京仔都係同你狗狗same case...2年前喇...果時都係咁...不過當時無叫我打針...只係keep住食藥...但係食左無1wk佢都係走左...如果當時醫生有同我講...比我揀...我會揀打針...比我抱住好安樂咁走...因為我狗狗走時係自己呢埋左係廚房...我第2朝zzz醒時發現...我...覺得佢走都要自己一個好慘:-(:-(:-(:-(
原帖由 Mybb-TinaKwong 於 11-1-5 09:38 發表
真係好唔開心, 好唔捨得狗狗, 同狗狗相處差唔多7年, 雖然都知道狗狗一定會有呢一日, 但估唔到係現在.

上星期四狗狗確診有個10cm腫瘤起脾臟, 肝臟都有唔同大小腫瘤, 獸醫話做手術得1%成功, 建議狗狗安樂死.

其實 ...

大宅

我就係驚佢突然走, 但我真係好唔捨得狗狗.

我朝朝番工都同狗狗講, 叫佢加油, 我會放工即刻番屋企.

原帖由 jcy 於 11-1-5 11:20 發表
hi...記得我ma?

我之前隻北京仔都係同你狗狗same case...2年前喇...果時都係咁...不過當時無叫我打針...只係keep住食藥...但係食左無1wk佢都係走左...如果當時醫生有同我講...比我揀...我會揀打針...比我抱住好安樂 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

但係e+對佢黎講係折磨黎ga...even人都仲有醫療器材輔助下減輕痛楚...但係佢只係好痛咁等...佢唔食唔飲又行唔到...試想下掉轉果個係自己...會係點...
原帖由 Mybb-TinaKwong 於 11-1-5 11:55 發表
我就係驚佢突然走, 但我真係好唔捨得狗狗.

我朝朝番工都同狗狗講, 叫佢加油, 我會放工即刻番屋企.

大宅

如果是這樣.....我會放狗狗走....
一係就睇下有無D藥物..令狗狗減輕痛楚~
等佢可以係家中走.......

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

讓牠在你懷中安然地走吧!
他日必可在彩虹橋上再遇!

水晶宮

俾我,我決定唔到
我做唔到一個決定 去令自己同狗狗永遠都再見唔到對方………
我當我d狗狗係親生仔一樣……
如果係我…我真係決定唔到…理智唔到…

祝福樓主同狗狗…
2個都要加油!
無論你最後點決定…
同狗狗傾下先啦…我相信佢會明架…

男爵府

Respect for life

大宅

多謝大家意見. 狗狗琴日下午四點鐘到走咗喇, 我雖然唔係佢身邊, 但我媽咪係佢身邊, 佢走個時一啲都唔辛苦, 瞓起自己張床度.

首頁

尾頁

跳至