論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家的菲姐 : -

Part 1 -
係09年8月1日請返來的. 在請她來之前, 我們答應左會於09年12月給她返菲國一星期, 因她話女女生日. 一定要返... 點之到左11月份, 佢特然 cry咁口話自己老公有第二個女人. 好傷心. 一定要返多一個星期菲國與老公傾清楚... 當時, 我心諗, 係咪呀 !!! 但又冇得話唔比佢返... 因當時見佢咁慘咁.

Part 2 -
剛過左的10年11月, 佢又發作la... 我諗今次佢又想再返菲律賓啦!!! 咁次仲哀, 用break contract 黎要脅. 佢當時的解釋是 : 又話婆婆 ( 即我阿媽對佢唔好 ) , 溝通唔到. 因為婆婆唔識用英文... , 又話我變左, 有以前咁nice.. 咁多野同佢講... 當時我都好suprise... 吓一直都好地地, 自問我全家人都對佢好好, 過年過節會比一二百元利士獎勵吓佢.... 係婆婆有時講野大聲.. 畢竟老人家... 同埋, 婆婆唔係同我地同住架.. 只是每晚一起到婆婆家食晚餐姐.. 仲要唔駛佢cooking架. 因為當時我有一個2.5 yrs 女要佢照顧, 個女又好跟佢, 所以咪同佢講佢誤會了... 不如比d時間大家, 再睇吓夾唔夾. 明年11年5 月再 re-veiw 續唔續約la. 當時我心諗, 你緊係又想係11月份找個新的僱主, 然係12月又可以返菲律賓成個月, 之係1月份又返黎香港重新打工... 好彩最後佢都答應左....

Part 3 -
點之, 啱啱過左2010年, 係2011年1月, 佢又黎玩野, 今次佢主動同我傾續約的問題, 佢話想6月份返菲律賓一星期, 因為自己生日喎. 然後再返黎同我續約喎... 跟住係聖誕節又話要返.. 仲要起碼返3個星期. 起初是要求一個月, 不過我reject 佢. 我同佢講 mum 都冇咁多大假la...

現我的狀況 : -

(1) 有一個大女才剛3yrs.
(2) 剛剛有了細女, 預今年7月中出世
(3) 我是working mummy
(4) 沒有老人家或其它人能幫手揍小朋友
(5) 其實我好滿意佢揍我個女. 因為有心機帶小朋友, 又陪小朋友讀書等.. 我個大女都好like 跟佢. 佢放星期日放假時都成日問姐姐去左邊.
(6) 清潔或其它野只是做得一般.. 但我會接受, 因為明白沒有十全十美.
(7) 傾電話, msn 一定有.. 但我都可以接受到... 因為佢係我面前, 唔太過份.

其實我都有d 嬲, 因為唔明點解我出糧, 但我好似要睇佢的面色及要求黎做... 但最搞笑係, 我老公話冇計, 現係你求佢多過佢求你, 咁我盡量滿足佢, 就吓佢啦.... 佢地就好似打工皇帝咁... 吹帳....

老實講, 我地一家好容易服持.. 因為我只係要求佢揍好我個女, 其它野, 我真係冇咩所謂... 又唔駛cooking 早餐/lunch 比我倆公婆. dinner 又係婆婆屋企到食... 都唔佢想點....

如果, 你地係我.. 你會唔會續約呢 ? 因為續約就要答應佢part 3 的要求了... 佢同我傾的意思係咁, 如唔答應, 佢會用大假去扣到, 到時可能係7月初提早走喎 !!! 唉.. 我Q煩.. 我個個FD 都話, 比佢一定唔再續約.. 但我心想... 再換過一過工人, 可能仲多問題... 唔想煩呀.. 同埋, 我最擔心的係我個女. 怕換工人, 佢唔接受呀.. 唉...
Joey :-D

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

吾好意思, 睇到 part 2 就無再睇落去, 比我一定一定一定吾會同佢續約, 我接受吾到佢囉

男爵府

鍾意幾時放就幾時放, 生日又要放, 叫佢返歸啦 :;pppp:
太太自己生日都要系工作中渡過啦

別墅

原帖由 twins214wy 於 11-1-6 13:32 發表
吾好意思, 睇到 part 2 就無再睇落去, 比我一定一定一定吾會同佢續約, 我接受吾到佢囉

唉.. 但我現在有一個大女才剛3yrs.. 又啱啱有左, 今年7月出世. 呢個菲姐, 今年8月1日完約.. 我都唔知點好.. 佢最煩咪就係十時三刻同你傾條件, 一年好似起碼要返一次咁... 好q煩...

男爵府

佢成日放假返去, 佢有咁多大假咩 ? 機票又要自己出錢買 ( 你只需佢一次來回 ), 點解佢咁富貴嘅

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 13:36 發表

唉.. 但我現在有一個大女才剛3yrs.. 又啱啱有左, 今年7月出世. 呢個菲姐, 今年8月1日完約.. 我都唔知點好.. 佢最煩咪就係十時三刻同你傾條件, 一年好似起碼要返一次咁... 好q煩... ...

男爵府

畀面勳章

女女生日要返,自己生日又要返跟住係聖誕節又話要返,佢係米黎打工ga??!! 而家多多要求續約後一定仲有, 比我一定唔再續約, 我唔會俾工人牽住走

男爵府

好媽媽勳章

我係你就唔續.唔係續左仲有更加多野受.到時頂唔住送錢送瘟神啦.

子爵府

我就一定唔會同佢續約, 佢係黎打工既, 仲可以咁多多要求, 真係妹仔大過主人婆呀!!

我勸樓主都係準備定揾新工人啦, 費事到時你生個時佢先黎玩野, 你就仲煩呀!!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定唔續, 就算你今次答應俾佢, 都會分分鐘突然唔做, 到時仲煩, 早d搵過新人, 等bb出世前上手仲實際LA.

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 13:36 發表

唉.. 但我現在有一個大女才剛3yrs.. 又啱啱有左, 今年7月出世. 呢個菲姐, 今年8月1日完約.. 我都唔知點好.. 佢最煩咪就係十時三刻同你傾條件, 一年好似起碼要返一次咁... 好q煩... ...

別墅

早d換工人啦~~

大宅

記住 ... 記住, 唔好續, 你而家要好快好快即請一個新工人 (oversea), 最快可以一個半月多的就到 (要不停追入境處), 而家還教得切.
你續工人約, 到時你又生了bb, 你比佢蝦死你都似.

別墅

原帖由 twins214wy 於 11-1-6 13:43 發表
佢成日放假返去, 佢有咁多大假咩 ? 機票又要自己出錢買 ( 你只需佢一次來回 ), 點解佢咁富貴嘅

佢真係話自己出機票喎.. D假咪係想用星期日或紅假黎SAVE 羅....
再唔係就NO PAY 喎..

男爵府

樓主我同你情況差唔多, 我個大b 岩岩2歲,細b 下個月出世,我個工人同你工人一樣係09年8月1日正式上工,到11年7月完約,但我都無打算再續約。因為大約一個月前工人開始激我搏抄,2星期前因一d家務問題同我嘈起上黎,話我唔滿意可以抄佢!而佢知我就生得唔可以無左佢,所以咁大支野,係咁踩我底線。佢叫我抄佢當日我先開始搵工人,但無乜人肯做2個咁細既b,另一邊我老公出聲調解,我地又俾左少少甜頭佢,佢又變返正常,做野仲落力左,所以依家過一日係一日。我工人無你工人返家鄉既要求, 如果佢好似你工人咁而我仲有几個月先生,我一定唔會再用佢,等搵到新工人就抄佢。

因為我下個月就生得,做生不如做熟,所以俾少少甜頭佢,希望佢做到完約,等我屋企d野隱定晒先,而到時細b 6個月先轉人會好d。但我都一定唔會再同呢個工人續約,因為原來我地對佢咁好,佢係咁對我。所以樓主你仲有几個月先生,好快d開始搵工人啦,你個件真係隨時你唔滿足佢就走,到時你真係被佢牽住走。

別墅

唉, 見到咁多媽咪都話唔續.. 咁我今晚返去再同老公傾吓先. 因為我老公唔放心新工人黎揍初生b. 佢真係打算叫我同姐姐續約架....

而我本來打算都照同佢續約, 但是會有以下條件的 : -

(1) 續完約, 兩年內不能話唔做. 一做就要做夠2年. 中途不能除意話想返去就返去. 一定要做夠2年先能再返菲律賓.

因為我真係好擔心新工人會更多痳煩野. 又擔心個女唔肯跟新工人姐姐... 等.... 其實呢個賓姐, 除了扭計要返菲律賓之外... 其它的野我都可以接受得到..( 可能我要求低啦 ! )

唔知有冇其它人, 換工人時會如何渡過呢 ? 咁我係咪用到完約再請新工人呢 ? 到時請的時候係咪請印印好d呢 ?? 我呢個菲姐係local 請返黎架.. 我唔想請oversea , 因為怕佢地未黎過香港, 到時唔習慣或思鄉時會更痳煩. 請各位有換過工人的媽咪教吓我應如何渡過及安排. 謝.

水晶宮

佢咁多要求比我就放走佢算啦費是以後麻煩

別墅

原帖由 lady++ 於 11-1-6 14:43 發表
樓主我同你情況差唔多, 我個大b 岩岩2歲,細b 下個月出世,我個工人同你工人一樣係09年8月1日正式上工,到11年7月完約,但我都無打算再續約。因為大約一個月前工人開始激我搏抄,2星期前因一d家務問題同我嘈起上黎,話我唔滿意可 ...

唉.. 我都明白, 我同你一樣.. 諗住用多d 甜頭黎留佢... 但個心又唔係太服.... 但又好满意佢揍得我個女好開心喎....

咁我係咪5月份開始找新工人呢 ? 同埋, 請問你會再請時, 請印印, 定賓賓呢 ? 個心真係好煩.. 我仲要返工...

我又上年11月開始, 都一直唔敢同佢講傾續約的問題... 諗住過得一日得一日. 同埋我有左, 都一直唔敢同佢講.. 因為怕加快佢話唔做... 到啱啱佢同我傾佢想續約問題, 我就迫住同佢講我有左. 叫佢去到5月, 比d時間大家諗清楚先.. 到時再傾... 唉...

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 14:49 發表
唉, 見到咁多媽咪都話唔續.. 咁我今晚返去再同老公傾吓先. 因為我老公唔放心新工人黎揍初生b. 佢真係打算叫我同姐姐續約架....

(1) 續完約, 兩年內不能話唔做 ...

咪制呀. 就算佢現在話 okay, 到時又玩野, 你吹咩

請過個啦....

男爵府

(1) 續完約, 兩年內不能話唔做. 一做就要做夠2年. 中途不能除意話想返去就返去. 一定要做夠2年先能再返菲律賓.
side 氣啦, 就算佢簽左文件 agree 2 年內吾返去, 到時佢要返, 你都吹佢吾漲, 佢地 d 人講大話當食生菜啦.

因為我真係好擔心新工人會更多痳煩野. 又擔心個女唔肯跟新工人姐姐... 等.... 其實呢個賓姐, 除了扭計要返菲律賓之外... 其它的野我都可以接受得到..( 可能我要求低啦 ! )
如果佢要求加人工、要系出面過夜、要比 700 幾 food allowance, 吾通你又應承佢呀 ? 吾好咁天真啦樓主.

貪得無厭嘅工人早炒早着

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

佢可能見你好似冇佢唔得
你出去搵吓先
同大一大佢

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 14:49 發表

(1) 續完約, 兩年內不能話唔做 ...

別墅

原帖由 Babyeddie 於 11-1-6 15:20 發表
佢可能見你好似冇佢唔得
你出去搵吓先
同大一大佢

可能是 !!! 我唔敢大佢呀... 費時佢快過我, 自己走去找新僱主.. 都時我仲煩.... 學你話事, 我靜雞雞出去搵吓先...

咁我係咪5月出去搵, 到7月初比佢完約走呢 ?

首頁

尾頁

跳至