自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

格離話唔知打唔打水豆針,咁輪狀呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

食啦,

我仔仔1歲時中過輪狀, 入左隔離病房一星期, 大人細佬都好辛苦. 最難忘係小朋友一食奶即嘔, 但唔餵又俾姑娘鬧, 話缺水仲危險, 叫我用針筒點都要餵少少, 阿仔每次飲奶都大喊. 老公晚上回到家, 又要洗一大堆有嘔吐物/屎的衫褲, 因為用左片片都會漏屎水. 另外, 當時我最擔心唔係缺水, 而係怕高燒燒壞腦, 缺水反而可以吊鹽水解決.

雖然唔係百分百保護, 但有得揀多次, 我會揀"食".

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食在2劑果隻但係3劑果隻唔同廠,好d

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 CreamyWen 於 11-1-7 16:22 發表
格離話唔知打唔打水豆針,咁輪狀呢?
未聽聞過有......mouth:

伯爵府

食咗... so far OK.

阿仔表哥都食咗,但都中,我叫我家姐問醫生回水,但醫生同佢講,疫苗唔係全部防晒喎... 好彩表哥中個隻唔係勁野,好快好番。

啱啱係水痘講完,呢度又留下言先 :lol
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 Kuri 於 11-1-7 16:48 發表
食咗... so far OK.

阿仔表哥都食咗,但都中,我叫我家姐問醫生回水,但醫生同佢講,疫苗唔係全部防晒喎... 好彩表哥中個隻唔係勁野,好快好番。

啱啱係水痘講完,呢度又留下言先 :lol ...

kuri .... 咦 ~ 又見你呀.... 咁o岩o既...

樓主,
食.... 我仔中過, 一日痾廿幾次水, 口噴 十幾次.... 成個星期都唔止..... pat 爛哂, 又發燒, 電解不平衡... 成十日先出院.... 無藥醫, 只有痾嘔清 d 菌...
重有係, 輔狀其實係統稱, 其實包括好多... 中過/食左, 都有機會再中, 因可能其他無抗體o既入侵.....

大宅

同水痘針一樣, 經濟許可的話咪食囉, 無謂慳果一千幾佰令小朋友咁辛苦嘛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都中過
燒足2星期由高燒到低, 食咩嘔咩, 到佢唔嘔, 就爛咀, 全個口入面爛晒腫晒, 餓到搶野食, 一擺入去就痛到吐出黎, 喊, 奶又唔食得, 睇見都心痛
淨係睇醫生都睇幾次, 又無覺好訓又擔心又心痛
之後至有疫苗.....遲啦, 都中左

有得揀我一定食

伯爵府

hi hi... 係呀,又係我...

其實對於疫苗嘅野,我無煩惱過,我覺得除非支疫苗好新(如豬流感),又有出事個案,咁安全情況下,我都會同阿仔打同食嘅。

唔好講話輪狀吖,上兩個禮拜阿仔同爸爸食錯野一齊肚屙,屙咗成個禮拜(本來可以早D好,但我唔知原來應該唔好俾奶佢飲,就算飲都係要開淡奶),一日兩三次咋,我都覺得好辛苦(但阿仔唔係好辛苦,佢淨係屙啫,其他一切正常,仲好精靈添),洗到我吖...

咁你個仔係食咗都中?

原帖由 jolo 於 11-1-7 16:54 發表

kuri .... 咦 ~ 又見你呀.... 咁o岩o既...

樓主,
食.... 我仔中過, 一日痾廿幾次水, 口噴 十幾次.... 成個星期都唔止..... pat 爛哂, 又發燒, 電解不平衡... 成十日先出院.... 無藥醫, 只有痾嘔 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有2種,咁食邊隻?

男爵府

食。

大女今年7 years old, 佢出世得早, 有輪狀疫苗時佢已過了6個月, 不能食。

至今中過3次招, 次次都死去活來, 若時間可以倒流, 我一定比佢食而不要受這些苦。

伯爵府

乜原來輪狀中完無抗體架?

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-7 17:29 發表
食。

大女今年7 years old, 佢出世得早, 有輪狀疫苗時佢已過了6個月, 不能食。

至今中過3次招, 次次都死去活來, 若時間可以倒流, 我一定比佢食而不要受這些苦。 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我兩個囝都有食
亞哥食2劑果隻
細佬原先要食2劑
點知到食第2劑時斷左貨
要轉食3劑果隻
又駛多幾舊

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我對仔女都有食. 雖然唔係100%預防. 但係中咗可以減輕嚴重性, 會冇gum辛苦.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有比bb食呀,果時係750蚊1劑,係2劑,因為我有fd個bb冇食到,中左訓左成個幾星期醫院,之後又瘦晒,我拿拿聲帶bb去食左先
感激遇上你~

侯爵府

醒目開學勳章

我個仔有食`食左2劑果隻`

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我fd個女中左
勁柯狂嘔入醫院
聽到都驚呀
不過樓主要睇時間呀
6個月大前要食晒2/3劑先有效

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 Kuri 於 11-1-7 17:17 發表
hi hi... 係呀,又係我...

其實對於疫苗嘅野,我無煩惱過,我覺得除非支疫苗好新(如豬流感),又有出事個案,咁安全情況下,我都會同阿仔打同食嘅。

唔好講話輪狀吖,上兩個禮拜阿仔同爸爸食錯野一齊肚屙,屙咗成個禮拜(本來 ...

我仔老餅呀 ~~
有輪狀疫苗, 佢已超齡唔食得, 而且已經中o左.......
阿仔張針咭 full 哂咁滯..... 佢細時, 我係打足幾針 肺鏈, 同5定6合一.... 好貴 ~~~
兩歲時我問仁安兒科醫生, 重有無漏, 有無咩針未打, 醫生話打哂 (當年計) ......

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 11-1-7 17:29 發表
食。

至今中過3次招, 次次都死去活來, 若時間可以倒流, 我一定比佢食而不要受這些苦。 ...

當年我打最後支 幾合一 時, 問仁安個醫生...(我仔中過諾郁克 & 輪狀, 我問係咪有抗體/免疫)
佢答我, 輪狀係統稱, 其實包括好多種同類型病毒...
我仔中過, 如果下次再遇之前中o既果 d , 就無事 or 好輕微.... 如果係同上次唔同, 就會嚴重 d..
而且, 到時嚴唔嚴重, 要睇中左幾多 同 中邊種.....

首頁

尾頁

跳至