自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有一個親戚請飲, 佢話請帖上只係用先生/夫人, 唔會用舅父舅母等等稱呼, 紅事唔會有, 白事先會用, 我見識小, 有無人聽過?

珍珠宮

原帖由 713050 於 11-1-7 23:30 發表
有一個親戚請飲, 佢話請帖上只係用先生/夫人, 唔會用舅父舅母等等稱呼, 紅事唔會有, 白事先會用, 我見識小, 有無人聽過?

冇聽過噃

我結婚都係照寫稱謂。叔伯舅父等,輩份好大噃,叫先生夫人好以好生保咁。

如果係白事,(花牌上) 都叫 "舅父大人" 喇
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我冇聽過喎,我結婚個陣都係跟番傳統,
寫番哂D稱呼上去嫁喎

伯爵府

畀面勳章

一定跟傳統, 係親人冇可能就咁寫先生夫人. 如果你寫先生夫人, 隨時俾人講!!

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

邊個話寫先生夫人就得?
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

子爵府

有呀..不過我地都覺得奇怪囉~仲要係晚輩寫俾我地..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

中國人稱呼和稱謂輩分最著重,不可疚斜

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀...
我當年有D無寫,阿媽叫我寫過呀
原帖由 二少奶 於 11-1-8 14:35 發表
長輩一定要寫稱謂.

首頁

尾頁

跳至