自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有時小便完(女士)回頭見到尿有d細白色泡(白色細細密密貼在尿缸一邊),係咪正常㗎(可能我多心)??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

聽人講過好似尿酸高都會咁, 我老公d泡都好勁, 好似落咗洗潔精咁, 但check過尿酸又正常喎。

原帖由 HoneyBoy 於 11-1-11 13:39 發表
我有時小便完(女士)回頭見到尿有d細白色泡(白色細細密密貼在尿缸一邊),係咪正常㗎(可能我多心)??

男爵府

開心吸收勳章

腎虛都會架...睇下醫生穩陣D~~

公爵府

同個腎有關

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你要去 check 下, 驗下尿

一係尿酸高, 一係高旦尿, 應該係同個腎有關

大宅

好媽媽勳章

蛋白尿呀!睇E生啦!

水晶宮

應該係蛋白質流失, 可以睇中醫治療架, 我以前睇過一個中醫師嘅blog有講過尿多泡嘅case.

珍珠宮

畀面勳章

糖尿都會有泡泡尿既,不過唔知係咪白色,最好驗下穏陣d。
原帖由 HoneyBoy 於 2011-1-11 13:39 發表

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本身只係糖尿病, 唔會有泡泡

點解成日話, 糖尿會有泡泡尿, 因為糖尿病其中一個併發症係腎病, 因為就有旦白尿; 所以, 泡泡尿大多數係尿水含有旦白 [我咁清楚, 原因係 62 患有嚴重糖尿; 而細 99 係死於腎衰竭 <- 佢又係有糖尿]

以下係從一個 website COPY 出來:
確進糖尿專科中心內分泌及糖尿專科醫生唐俊業(圖)表示,糖尿病患者會引致很多的併發症,腎衰竭是其中一個嚴重的併發症,而白蛋白尿是腎衰竭的指標。出現白蛋白尿是由於腎功能衰退,過濾功能日漸下降,蛋白會從尿液中排出,若有大量的蛋白排出,患腎衰竭的機會高,患者最快可在兩、三年內演變為腎衰竭。

原帖由 sinnacat 於 11-1-11 16:32 發表
糖尿都會有泡泡尿既,不過唔知係咪白色,最好驗下穏陣d。

男爵府

九月時驗過尿常規, 冇蛋白冇尿糖出現, 其實泡唔多(少少痴住缸邊緣位),係有時見到(由其早上),所以問吓你地有冇留意

大宅

若是蛋白尿,泡泡比較細且黏稠,不會馬上化開;若因溶質較多造成的泡泡比較大、較容易化開。
http://www.commonhealth.com.tw/article/index.jsp?id=5021

市場上都有蛋白尿試紙賣,不過幾貴,通常一張紙可以驗埋尿糖值。

嚴重蛋白尿係好似一層好清o既痰咁,拉一次廁所都仲會見到的。另一種自己驗o既方法係用一個樽裝住啲尿,蓋上蓋上下搖動多次,就會起泡。蛋白尿好耐都唔會爆的。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至