烹飪搵食

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

熱血金章

咁我都係聽日先刨咯!!

不過我想問下, 點解 D 冬菇要用油同糖浸住先呢??

另外, 除左"立" 肉, 瑤柱絲, 冬菇, 仲有乜野可以加入去做料呢??

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-21 20:25 發表
咁我都係聽日先刨咯!!

不過我想問下, 點解 D 冬菇要用油同糖浸住先呢??

另外, 除左"立" 肉, 瑤柱絲, 冬菇, 仲有乜野可以加入去做料呢??

9594~

冬菇唔係加油啊~ 係加生"抽"(即豉油)同糖,作用係預先餵d味比佢,咁一陣將佢爆炒時會更香呢~

而蘿蔔糕一般都係用臘味同海味做饀料,所以我都只係加臘味同海味做材料啊~

水晶宮

熱血金章

發瘟囉, 做乜我會睇到係生油嫁, HAHAHA

我禽晚煎左黎食啦, 我覺得算係成功的,

不過呢, 我就覺切果時好硬, 但又唔切得薄, 覺得佢會散哂, 包租公話係咪因為 D 料太多, 或者 D 料太大粒..............

煎完出黎, 我覺得口感有少少鬆, 但又唔係話一入口就散哂, 應該可以話係淋囉!!

我問包租公好唔好味, 佢答我 D 糕好"削", 我問咩叫 "削", 佢又話唔知, 佢話覺得好淋, 唔實喎, 我話如果實, 咁咪姐係多粉囉!?!?

不過最後佢就話, 比佢預期好食喎, 佢話諗住我第一次整, 應該會整得好水, 好難食咁話喎!!

水晶宮

熱血金章

不過事後我係度諗,

我知發生咩事啦!! 話說我係因粟粉果個食譜, 你果度係用五斤蘿蔔, 但我買左六斤蘿蔔返黎.

加上我又分開兩次整, 姐係所有野再減半, 但講到尾, 蘿蔔都係多左半斤, 可能因為咁樣影响左少少!!

我一陣會再整埋淨返果一半, 到時會加返多少少粉, 同埋今次應該唔落蠔油, 因為我老豆問我有冇落雞粉, 我話無, 落左蠔油, 點知佢話蠔油係要黎點, 唔係加落去.............

算啦, 就下佢老人家, 反正我見其他食譜都會落雞粉而無落蠔油, 試下有咩唔同都好!!

最後我想問下, 到底粟粉, 粘米粉 GE 作用係乜野, 我見有 D 就粘米粉多過粟粉, 有 D 就粟粉多過粘米粉, 亦有 D 就兩種粉份量一樣, 所以想知道兩者 GE 作用, 唔知何師奶你曉唔曉呢?

水晶宮

熱血金章

唉, 出事!!

用普通煲大火 STEAM D 水咪會越黎越少,
係咪可以中途加水繼續 STEAM 嫁??

我 STEAM 到乾左水添!!!

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

深色可能係冬菇問題加上又唔夠濕
之前影相未有一盒細細盒好白淨 蒸出黎又無問題喎
可能果盒係尾果D有多D水 咁就無咁黑
可能我揀D蘿蔔唔夠靚掛 過兩日再試過先
唔該哂你!!
原帖由 cherrylung 於 11-1-19 18:22 發表
深色好大機會係因為有蠔油嘅關係,但如果依食譜整,應該唔會咁深色呢~ 如果依足而變得深色,咁就係一個"謎"啊~
其實用鷹粟粉嗰個食譜,係唔夠用澄麵嗰個咁好呢~
想知道你係用李祥和粘米粉/三象啊? 因為佢哋嘅質地有分別呢~ 同埋如果覺得唔夠杰,
Video
內有提及可以最後開慢火煮杰佢呢~ (但小心痴底啊~)
我見到你嘅蘿蔔糕絲好明顯,想知道有冇刨蘿蔔蓉呢? 因為蘿蔔蓉會抓實d糕粉,睇起上嚟會杰身d呢~:)
蘿蔔糕蒸完時會好軟身,放涼後會變番實少少,雪完會更容易切啊~

公爵府

畀面勳章

好成功
材料用一半,不過第一次整唔敢用咁多材料,只係用臘腸同蝦米,用娥姐煲,做咗2底8吋錫紙盤,亞仔不停偷食

下次整應該會落多d料

伯爵府

好媽媽勳章

何市奶,

妳好好啊! 不段覆人message.

我c6唔俾我整啊! 佢話去街買啦! 廢事我辛苦喎! 其實我真係好真整吓.

水晶宮

熱血金章

一 D 都唔辛苦, (可能我整得少) 我覺得好好玩, 整完好有成功咁!!

可能你老公怕你拎蘿蔔返屋企時辛苦啦,
我都突登渣架車去買, HAHA, 買左六斤, 分兩次整, 我覺得分兩次整 GE 份量最好, 因為我屋企無大鑊去炒糕呀!!

子爵府

我諗"削"係指多蘿蔔, 少粉... 感覺好淋但蘿蔔味濃,
相反, 如果加多d粉 (好似出面酒樓果d), 就會好實同硬...

不過要睇自己鍾意咩口感...

原帖由 9594 於 11-1-22 09:21 發表
發瘟囉, 做乜我會睇到係生油嫁, HAHAHA

我禽晚煎左黎食啦, 我覺得算係成功的,

不過呢, 我就覺切果時好硬, 但又唔切得薄, 覺得佢會散哂, 包租公話係咪因為 D 料太多, 或者 D 料太大粒..............

煎完出黎, 我 ...

水晶宮

熱血金章

原帖由 皇后駕到 於 11-1-23 19:22 發表
我諗"削"係指多蘿蔔, 少粉... 感覺好淋但蘿蔔味濃,
相反, 如果加多d粉 (好似出面酒樓果d), 就會好實同硬...

不過要睇自己鍾意咩口感...

YEAH!!! 你好近呀!!

佢應該係咁意思!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

9594~

昨晚入過嚟,見你中午時間問可否蒸到中途加水,但我入嚟時已經夜深喇~ 回應已經趕唔切,所以冇覆你啊~ 而家趁有少少時間,番嚟覆番問題先~^^

中途可以加水啊~ 咁今次ok嗎?

Gobbie~

唔駛客氣啊~ 祝成功~ 不過我覺得澄麵嗰個食譜正d呢~ 下次你可以試試嗰個食譜啊~

Debbie媽~

好開心你成功啊~ :)

maywei~

其實我想大家可以整到好味道嘅蘿蔔糕啊~ 因為整到會好開心呢~ 我覺得喺街買嗰d蘿蔔糕好多添加(味精),同埋又幾貴,所以咪post個食譜同大家分享,希望大家可以製作平靚正嘅蘿蔔糕啊~ 

其實整蘿蔔糕唔係想像中咁辛苦,仲幾好玩添呢~

joeywongmy~

多謝報料

水晶宮

熱血金章

我的第 一次

\

水晶宮

熱血金章

切開時都有少少爛,包租公話可能D料太大粒喎

食得啦,我覺得自己係成功的

水晶宮

熱血金章

第二次整果 D 未食呀!!

不過第二次整果 D, 我就係蘿蔔絲,加蘿蔔蓉,再加蘿蔔切條,睇下口感會唔會一樣!!

大宅

謝謝分享, 我以前用鷹粟粉做蘿蔔糕, 好硬不好食, 這次用你的方法好多了

子爵府

原帖由 joeywongmy 於 11-1-23 22:33 發表
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b17645596

香港都有得買架
$28
都OK啦
你係淘寶買計埋匯率同埋運費都唔慳得多

呢隻幾好喎,我都係淘寶買左SET(http://item.taobao.com/item.htm?id=4934172362),計埋匯率同埋運費真係差唔多.看起來YAHOO 那SET好似仲好D

男爵府

Thank you~何太, 我都成功咗喇!
我係用一半份量, 都有3個長方型牛油蛋糕盤, ~好好味呀!真係好似好多料咁呀!!

男爵府

畀面勳章

首頁
23456...7

尾頁

跳至